[]

Araştırma Görevlisi Sözleşme Fesih Şartları

Sözleşmemin bu kısmında şöyle bir madde var:

3. Araştırma Görevlisinin eğitim-öğretim döneminde haklı neden dışında sözleşmeyi feshetmesi halinde dönemin tamamlanmasına veya yerine birinin istihdam edilmesine kadar görevine devam etmekle yükümlüdür.

Sözleşmenin herhangi bir kısmında bu konuda başka bir ibare yok. Bu yükümlülüğü yerine getirmemesi durumunda ne yapılacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmamış. Sözleşmenin geri kalanındaki fesih nedenlerinde sürekli haklı sebeple sözleşme feshiyle tehdit ediliyor.

Soru 1: Zaten sözleşmesini feshetmiş bir elemana daha fazla ne yapılabilir?
Soru 2: Bu madde ne şekilde yürütülebilir, ne gibi bir yaptırımı olabilir?

Teşekkürler.

 
1) Tamamlanması gereken dönemin gün sayısına denk gelen maaşı tazminat olarak isteyebilirler. Görevi yerine getirecek kimse olmadan istifa halinde doğacak maddi manevi zararlardan ötürü de tazminat davası açabilirler.

2) Aslında bu soruya cevabı 1'de vermiş gibi oldum ama ek bir şeyler de demek gerekirse: Sözleşmedeki hak ve borçlardan kaynaklanan her türlü davada delil teşkil eder, bağlayıcıdır.
  • whimsical  (03.06.15 11:21:57) 
peki ama eğitim-öğretim döneminin tamamlanmasından sonra istifa etmem durumunda da yerime biri bulunmadığı için yükümlülük bana mı ait olur? "veya" kelimesini nasıl algılamalıyım bu durumda?


  • nilmiye  (03.06.15 11:25:23) 
Aslında sözleşmeyi hazırlayan kişinin ne düşünerek o şekilde yazdığı esas alınır ama hukuken "veya" kelimesi hem "ve"nin hem de "ya da"nın anlamını kapsıyor.

Bu sözleşme şartındaki bu belirsizlikle ilgili olarak dilekçe yazabilirsiniz açıklık getirmeleri için. Ona göre bir yol izlersiniz. Sonuçta sizi de özellikle birini istihdam etmeyerek zor durumda bırakmamaları gerekir, İş Kanunu'ndaki ihbar sürelerini dikkate almak lazım. Geçerli süreler oradakiler. Yani ihbar süreniz diyelim ki doldu, buna rağmen yerinize birini bulmuyorlar, o zaman artık siz üzerinize düşeni yapmış olursunuz daha fazla kalma yükümlülüğünüz iş kanuna göre bulunmuyor.
  • whimsical  (03.06.15 11:46:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.