[]

boşluksuz ,madde var olabilir mi ?

Nereden geldiyse aklıma ?
Yani madde, boşluk (uzay da diyebiliriz) olmadan yine aslını koruyup var olabilir mi ? algılanabilir mi?
Fizikçiler başta olmak üzere herkes bildiğini yazabilir.


 
boşluğu tanımla..


  • kargn  (24.05.15 01:16:57) 
şöyle düşün, atom çekirdeği portakal kadar olsaydı, elektronlar birkaç yüz metre ilerisinde dönüyor olacaktı. aradaki mesafe komple boşluk. bak hava falan değil, bildiğin boşluk.. tüm bu boşluklar bildiğin dünyayı, maddeleri evreni oluşturuyor.


  • bigbadabum  (24.05.15 01:19:11) 
bir spekülasyon mudur yoksa bir teorinin temel kabulü müdür bilmem ama büyük patlamada tek patlayan madde enerji karışımı değil, bunların yayılacağı doku da ayrıca genişliyor diyorlar. ha o noktada boşluk yanında hiçlik gibi bir kavram da koyuyorlar iş bir çeşit aksiyom bulamacına dönüşüyor.


  • kargn  (24.05.15 01:47:54) 
öyle düşünürsek, çökmekte olan bir yıldız tam da karadeliğe dönüşmeden önce aşırı bi yoğunlupa ulaşır. boşlukları o kadar azalır ki, koca bir yıldız yumruk kadar bi hacme sıkışmış gibi düşünebiliriz. gerisi kendi içine göçmüş ve yavaş yavaş karadeliğe doğru yol alan bir kütle gibi. bu da boşlukların neredeyse yok olması demek oluyor.


  • bigbadabum  (24.05.15 02:01:12) 
abi boşluk ne? tanım şart.
boşluksuzluk derken tanımladığımız planck uzunluğu kadar yakın duran o "madde" olarak tanımladığımız "şeyler" mi? karadelikteki gibi hani?
yoksa evrenin harekete imkan veren çok küçük mesafelerinin hiç olmadığı, tek bir noktada bütün kütleye sığımamız mı?
başlıktaki sorudaki virgülün konumu bana ikincisi diyor.
  • kargn  (24.05.15 02:10:47) 
evrende boşluk kavramı var mıdır ?
en temelde boşluğu, içerisinde madde veya yük olmayan durum diye tanımlarlar fakat bu son derece yanlış bir söylemdir. fiziksel açıdan en ideal ortam boşluk olarak değildir, fizikteki ideal ortam vakum ortamıdır.
diğer yandan boşluğun evrende hiç var olmadığını görmek istiyorsanız "Quantum Fluctuation" durumunu araştırarak görebilirsiniz.
Ayrıca uzayda cisimlerden veya yüklerden sonsuz mesafe uzakta ne tarz etkileşimler olduğunu görmek isterseniz Maxwell denklemlerinin alan dönüşümlerini göz önüne alarak (yani temel olarak cisimsel objelerden kurtulmak ve geometrik olarak boyut azaltıp dalgalanmalar sayesinde alana yayılmak) baktığınızda aslında hiçbir zaman boşluk elde edemeyeceğinizi de görürsünüz.

Eğer bu işe ciddi ciddi kafa yormak isterseniz biraz gravitasyon (genel görelilik) ve birazda kuantum gravitasyon (nicem olarak kütle çekimi) konularını araştırmanızda fayda var.
  • entropee  (24.05.15 02:22:22) 
O virgülle beraber benim demek istediğim boşluk,
maddenin haricindeki alan/çevre .

  • 1adam  (24.05.15 02:24:35) 
Evrenin içerisinde boşluk veya boş olan herhangi bir yer, alan veya hacim malesef yoktur. çok ufak veya çok yüksek derecede etkileşim illaki bir şekilde vardır. (etkileşimden kastım, gravistasyonel, elektromanyetik, zayıf veya kuvvetli etkileşim yani 4 temel etkişelim türü). Evet kimi az bilgili arkadaşlar çıkıp atom içerisinde çekirdek ve elektron arasındaki mesafe inanılmaz derece büyük ve boş diyebilirler fakat elektronun hareket veya yörüngesi lisede öğretilen gibi çizgisel şekilde değil de çekirdek etrafında bir bulut oluşturacak şekildedir ve herhangi bir anda herhangi bir yerde bulunabilir (Heisenberg Belirsizlik İlkesi).

Maddenin olmadığı yerde de bir çeşit dalgalanma mevcut (Anti-madde denilen durum söz konusu). Evet biraz karışık ve ilk başta anlamsız bir durum gibi duruyor fakat araştırmak gerekiyor "Quantum Fluctuation" ı araştırdığında göreceksin zaten. Yani demem o ki evrenin hiçbir yerinde boş kavramı malesef yok.
  • entropee  (24.05.15 02:36:09 ~ 02:36:43) 
Gerçekten kimi kavram tanımlarını bilmesemde güzel açıklamalar okudum burada .


  • 1adam  (24.05.15 03:20:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.