[]

matematikçiler buraya

günlük hayattan örneklerle, çarpıcı bir şekilde herhangi bir lise matematik konusu anlatılması gerekiyor.

basit bir materyal ile de olabilir bu?

var mıdır fikri olan?

edit: örnek verlir, "şunu yap güzel olur" denirse daha şık olur.

 
analitik geometri olabilir.
edit: ben yanlış anlamışım.
arkadaşın söylediği şekilde matematikteki dizilerin tabiatta birçok karşılığı var.bununla ilgili tübitak'ın "matematiğin aydınlık dünyası" kitabını karıştırabilir ya da belgeselini youtube'dan izleyebilirsiniz.
çiçek yapraklarının,ağaç dallarının dizilişinin,insan vücudundaki çeşitli uzuvların uzaklıklarının oranı hep dizilerle ifade edilebiliyor.
  • rakicandir  (24.05.15 00:34:22 ~ 00:39:56) 
ya da matematiği matematik tarihi içinde anlatıp doğal sayıları anlatabilirsin. bununla ilgili olarak da rakamların gizemli tarihi (adı yanlış olabilir ama yine tübitaktan) kitabının ilk cildinde anlatılıyor (pek çarpıcı olmaz ama)


  • rakicandir  (24.05.15 00:44:58) 
altın oran iyiymiş ya.
kendim için değil, bir arkadaş için istedim.

yeni tekliflere halen açığız
  • teritori  (24.05.15 00:48:57) 
bize lisede dershanede hoca bi örnek vermişti, çok hoşuma gitmişti hala hatırlarım.
şimdi bi adam otobüsün peşinden koşuyor, otobüsü geçiyor, sonra otobüs sabit hızlanıp adamı geçiyor. hareket başlangıcından sonra iki defa yan yana geliyorlar yani. burda bi denklem ve iki tane kök çıkıyor. hani (x-3)(x-7)=0 gibi bi denklem çıkıyor, kökler yan yana gelme süreleri oluyor. bu örnek çok ilgimi çekmişti. tabi ben ilgiliydim bu konulara, herkesin dikkatini çekmeyebilir.

  • bigbadabum  (24.05.15 00:56:03) 
bir dairenin çevresi ve çapı ölçülerek pi sayısı doğru muymuş kontrol edilebilir :)
oran orantı kullanarak bir caminin minare yüksekliği ölçülebilir :) (cep tel ile fotosu çekilirse iş çok kolaylaşır)
yine cami minaresi ve dik üçgenin köşesi kabul edilip, yukardaki uzunluklar kullanılarak
tanjant - kotanjant o açı için doğru muymuş kontrol edilebilir.

** hehe dini de böylece bilime alet etmiş olduk.
  • titiraprap  (24.05.15 03:58:04 ~ 04:29:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.