[]

Yurtdışı turlarda bahşiş geleneği (?)

şimdi arkadaşlar, bu yurtdışı turlarının hepsinde tur rehberine, tur şoförüne bahşiş toplama geleneği (?) var. şimdi bu adamlar zaten maaş alıyor, üstüne bedavadan mis gibi yerleri geziyor, üstüne bir de çeşitli mekanlara tur katılımcılarını yönlendirip hanutçuluk faaliyetlerinde bulunuyor ve buralarda bedavaya yiyip içiyor.

adamın hizmetinden memnun kalırız, gönlümüzden kopar veririz, o ayrı, sizce bu işin raconu nedir ve "gerçekte" olması gereken nedir?


 
gerçekte olması gereken söylediğiniz gibi hizmetinden memnun kalıp vermeniz. böyle gelenek var diye vermek saçmalıktan başka bir şey değil bence.


  • harmonikhakaret  (22.05.15 19:31:05) 
Gittigim bir yurtdisi turda para toplayip rehbere vermistik, rehber de ben yeteri kadar kazaniyorum deyip sofore verdi toplanan parayi. Soforun aldigi gunluk parsyi soylemisti, komik bir rakamdi.

Siz bir guzel gezerken sofir saatlerce aracin basinda bos bos bekliyor cogu zaman. Rehbere gerek yok bence de ama sofore verilmesi hos bir sey bence.
  • stavro  (22.05.15 19:33:32) 
içinden vermek gelmiyorsa vermemek.


  • 2006  (22.05.15 19:34:27) 
gerçekte bence olmaması gereken bir şey çünkü zaten dediğiniz gibi adamlar haklarını fazlasıyla alıyor, orta Avrupa turunda biz de rastlamıştık bu geleneğe ne bileyim bana dilencilik gibi geliyor sanki, hizmet sektöründe bahşiş geleneği olabilir ama bu gerçekten memnun kalınırsa olur ha biz hizmetten memnun kalmıştık genel olarak rehberlik falan ama kalmaya da bilirdik ve hadi bakalım hooop gönlünden ne koparsa at 5- 10 eurocuk at falan bana hoş gelmiyor.


  • limoncello  (22.05.15 19:48:44 ~ 19:50:45) 
otobüs şofürü ve rehber maaş almaz.
verdiğin bahşişler rehber için değildir
tur dediğimiz şey gidiş dönüş uçak bileti transfer ve otel konaklamasıdır
rehberlik ücretsiz verilir
ekstra turlara katılmak senin kontrolündedir
verdiğin bahşişler yemek yediğin restorandan kaldığın otele kadar tüm alanlarda hizmet edenlere verilen paradır.

türkiyede bahşiş kültürü olmadığı için garip geliyor ama hizmet sektöründe bahşiş bir gelenektir.

amerikada hesabın yüzde onu kadar
italyada 3 4 euro kadar
ispanyada masaya 1 veya 2 euro bırakrak memun kalmışsanı eğer
almanyada otellerde en son çıkarken tip boxa atılarak
restoranlarda hesap ile doğru orantılı olarak
iskadinavlarda bahşişle memuniyet doğru orantılıdır. bahşiş bırakmayan bir müşteri muhtemeleen işletme ile kavga etmiş olmalıdır.
ingilterenin amk
  • zugas  (22.05.15 20:14:07) 
cem yılmazın yalancısıyım; yabancılar türkiyede bahşiş vermiyorlar, versede 50 cent


  • neysene  (22.05.15 20:31:02) 
avrupa'da bahşiş bir hizmet sektörü geleneği falan değildir. tur operatörlerinin yalanlarına inanmayın. eğer hizmetten gerçekten memnun kaldıysanız ancak o zaman tip bırakırsınız. para vermek zorunda kesinlikle değilsiniz. avrupa'da bir çok kişi çok memnun kalmadığı sürece vermez. vermiyor.


  • faaip de oiad  (22.05.15 20:48:38) 
@zugas abi şoför, hadi şoförü geçelim rehber yaptığı iş gereği acenteden - tur şirketinden para almıyor mu? Hayrına mı yapıyor? İnsanların tura verdiği paranın içinde rehberlik ücreti de var da arkadaşın bahsettiği tur şirketiden maaşını alması. Ayrıca avanta adı altında yapılan şeyler falan bir de bahşiş derken adamlar götürüyorlar


  • limoncello  (22.05.15 21:31:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.