[]

Satranç Turnuvası

Önümüzdeki hafta İstanbul Satranç Derneği'nin düzenlemiş olduğu turnuvaya katılacağım. Hayatımda ilk defa notasyonlu(yıldırım/blitz notasyonsuz olur herhalde ama?) maç yapacağım. Şimdiye kadar eş-dost arasında, internette filan oynuyordum.

Ne tavsiye edersiniz? Ne yapılır/yapılmaz? Adap öğretir misiniz kısaca?

Teşekkür ederim...

(Tik'ler ihmal edilmez.)

 
konuyla alakası yok ama ben de katılabilir miyim? nasıl katılabiliyoruz? üyelik şartı falan var mı? geç mi kaldık ?


  • leni 09  (03.05.15 23:23:35) 
20 sene önce liselerarası bi turnuva derecem olmuştu (hey gidi) oradan bir tek şu kaldı aklımda, önce saate bas sonra hamleyi yaz. dakikalar önem kazanabiliyor. yıldırımı hiç bilmiyorum.


  • kaichi  (04.05.15 00:25:26) 
oha ben de istiyorum yaa.
adap falan yok sadece hamleni yaptıktan sonra yazarsan süre kaybetmezsin

  • mutsuzadam  (04.05.15 00:33:45) 
özel bir şey yok, başlangıçta el sıkışılıyor.
ne yapılmaz, şah denmez (en çok bunu yapıyor daha önce turnuvaya katılmamışlar.)
sonra kendi saatin işlerken kalkıp gezmen ayıp olur (yıldırımda zaten kalkıp gitmezsin herhalde ama genel olarak daha uzun maçlar için de yazıyorum.), hamleni yapıp saatine basıp kalkıp tuvalete gitmen filan makbulü.
bir şey yiyip içebilirsin, sessiz olursa iyi olur tabii.

oyun içi kurallarda, bildiğim kadarıyla illegal hamle yapıp saatine basmışsan rakip de farketmişse oyunu kaybetmiş oluyorsun, o da farketmeden devam etmişse, sen de devam edebilirsin ( bu sadece yıldırımda böyle, uzun maçta illegal hamle yapan zaman cezası alıyor olmalı).

valla aklıma gelenler bunlar şimdilik...
  • primusinterpares  (04.05.15 00:58:24) 
1 kez katılmışlığım var. dokunduğun taşı oynamak zorundasın. eğer dokunduğun taşın herhangi bir hamle şansı yoksa (rakibin şahına dokundun diyelim misal) imkansız hamle sayılır. bu kuralı 3 kez ihlal edersen oyunu kaybetmiş sayılırsın.

başlamadan önce bikaç kez derin nefes al. ben çok heyecanlanmıştım. oyun ikincisiyle ilk maçı ben yapmıştım, önde olmama rağmen (at ve 2 pion öndeydim) heyecandan oyunu kaybettim. eğer saate basmazssan süre senden gider. başarılar. sonucu haberdar etmeyi unutma.
  • sehirbezgini  (04.05.15 06:02:11) 
başarılar. öncelikle iyi vakit geçirmeye odaklan, gerisi gelir.

genelde yapılan hatatdır hatırlatayım. konum tekrarı nedeniyle beraberlik isteyeceksen son hamleyi yapmadan saati durdur, notasyon kağıdına hamleyi yazıp rakibe konum tekrarı nedeniyle beraberlik istediğini söyle. rakiple anlaşamazsan hakemi çağırıp ona söyle.

hamleyi yaparsan konum tekrarı nedeniyle beraberlik isteyemezsin.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (04.05.15 09:01:43 ~ 09:04:14) 
Kendi soruma 1 yıl sonra katkıda bulunmak isterim:

* Maç başlarken ve bittiğinde tokalaşmak
* Oyun bitiminde satranç tahtasını bir sonraki maça hazır halde bırakmak
* Yardım gerektiğinde el kaldırıp hakemi çağırmak
* Hamle yapılan elle saate basmak(bu çok önce öğrenilmesi gereken bir kural aslında, adap değil)
  • nevarki  (25.04.16 16:27:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.