[]

tecrubeli soforler yokusta nasil kaldiriyorsunuz arabayi

Selam yine bir acemi sofor sorusu.

Simdi, ben 3 aydir falan araba kullaniyorum. En baslarda yokusta kalkmada cok zorlaniyordum, sonra el freni olayini ogrendim hayat bayram oldu. Cekiyodum elfoyu bakiyodum keyfime. Ne kaydirma ne stop etme derdi var. Ama artik su sictigimin kavrama noktasi kas hafizama islemistir diye elfosuz kalkma calismalarina tekrar basladim.

Bize ogretilen hep su yarim debriyaj olayiydi. debriyaj ve frene basili, debriyajdan yavasca cekiyoruz araba titreyince frenden aniden cekip gaza basiyoruz kaldiriyoruz arabayi. Ben bunu denedigimde cogunlukla frenden gaza gotururken stop ediyor araba. Zaten rolanti sorunu var arabada bazen cildiriyor devir gostergesi kendiliginden asagi yukari oynuyor falan. Bugun abim gelmisti, annem de var arabada yani yuk fazla normalde max 2 zayif insan oluyoruz arabada. yokusta durdum abime rezil olmayayim diye elfosuz kalkmaya calistim sonuc husran. Yukun etkisi var diye kendimi kandiriyorum belki ama bilmiyorum.

Ama sunu yapinca daha rahat kalkiyorum, normal duz yolda kalkar gibi frenden gaza gotururken debriyajdan daha seri bir sekilde cekiyorum debriyaj gaz kalkiyorum. Bunu yaparken 5-10 cm kayiyor zaten cok dik yokuslarda yapmiyorum bunu. Ve goruyorum cogu araba da kalkarken boyle azicik kayiyor onlar da bunu yapiyor diye dusunuyorum.

Siz duyurunun usta soforleri, nasil kaldiriyorsunuz arabayi? Yarim debriyaj olayi acemilige ozgu mu? Bana kalsa otomatik vitese gecene kadar (yillar alabilir bu) her yokusta elfoyu cekerim ama cekiniyorum ya. Babam bir gun gelecek ve aylardir araba kullanan oglunun normal bir yokusta bile el freniyle kalktigini gorecek... rezillik amk :(

 
araç dizelse yarım deb. işe yarıyor ama benzinse normal kalkar gibi kalkmak fakat gazı bol tutmak daha iyi bence.


  • doktor z  (20.04.15 23:48:32) 
el freni çek hafif gaz ver el freni kaldır gaza biraz daha bas normal hop kalkar. bikaç denemede öğrenirsin bi şe yok.


  • bana da mi lolo  (20.04.15 23:50:11) 
öncelikle aracın çalışır durumda ve fren veya el freni ile yokuşta durduğunu farz ediyoruz. debriyaja da basılı tabii.

sonra vitesi 1'e takıyorsun.

debriyajdan ayağını yarıya kadar çekiyorsun, motordan gelen ses değişiyor, motor kavrama noktasına geliyorsun.

bu noktada ufak bir dokunur arabayı hareket ettireceği gibi dokunmamak da arabayı sabit tutuyor.

sonra frenden ayağını kaldırıyorsun, veya el frenini indiriyorsun.

gaza hafif basarken ayağını debriyajdan çekiyorsun hoop araba kalkıyor.

alışana kadar biraz titretebilirsin. yokuştan önce düz yolda dene biraz kavrama olayına alıştır kendini.
  • emfuzi  (20.04.15 23:50:25) 
hiç frene basmadan yarım debriyajla bile yokuşta araç geriye kaçmadan kalabilir. en olmadı çek el frenini, en garantisi.


  • bigbadabum  (20.04.15 23:51:26) 
'practice makes perfect.' diyor ve cekiliyorum.


  • goldentitan  (20.04.15 23:54:06) 
bir yerden sonra alışıp debriyajı kavramaya getirip ayağı frenden kaldırıp gaza götürme işini bir saniye içinde yapacaksın. biraz çalışırsan ve mecbur kalırsan olur =) boş zamanlarda git avm otoparklarında in in çık nolacak=)


  • argent dawn  (21.04.15 00:09:58) 
Abi araba lpgli avm otoparklarina almiyolar :) bu gidisle alisamayacagim ozguven 0.


  • signore  (21.04.15 00:12:49) 
yarım debriyaja alışırsan frene basmadan kavrarsın olayı. normal düz yolda yani yola bile çıkmadan evin otoparkında hiç gaza frene basmadan sadece debriyajla motoru dinleyerek kaldırmayı dene aracı.
ben geceleri 2-3 gibi çıkıyordum dışarı sırf öğrenmek için. yollar boş oluyor, senin dediğin yokuşu ben gece deneyerek öğrendim. sen düz yolda arabanın kavrama yerine alışırsan zaten yokuşlarda denersin halledersin.

  • baris daima  (21.04.15 01:05:37) 
hiç frene basmadan gazla durdurursan çok daha rahat edersin. yarım ayak debriyajda yarım ayak gazda, arabanın durumuna göre ayarlarsın zaten onu. ne öne gidecek kadar gaz ne geriye gidecek kadar debriyaj. birkaç alıştırmayla taşlar yerine oturur. ha yakıt biraz artar ama o kadar dur kalkta zaten oluyor. yokuşun dikliği fark etmez bunu yapınca, yağ gibi akarsın hiç geri zıplamadan.


  • komsu komsunun nickine muhtactir  (21.04.15 02:15:57) 
o zaman kendine rampalı bir yer bul yav çok mu zor=) hem lpg'de stop ettirmen daha kolay yaşadığın sorun normal. dizelle dene bak hayat çok farklı olacak. dizeli stop ettirmek için cidden uğraşman gerekiyor


  • argent dawn  (21.04.15 09:00:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.