[]

frankenstein ya da modern prometheus

merhaba,

mary shelly'nin frankenstein olarak bilinen ismi aslında başlıktaki gibidir.

peki neden bu isim seçilmiş? dr frankenstein yeni biri "yarattığı" için mi?

*prometheus mitosu özetle şöyle bilinir: olimpos dağı'ndan ateşi çalar ve insanlara armağan eder. ardından cezalandırılır.

*bir diğer versiyonunda ise prometheus topraktan bir insan yapar ve ateş sayesinde ona can verir.

sorularım şunlar:
mary shelley bu başlığı seçerken ikinci hikayeyi mi baz almıştır? ancak prometheus neredeyse herkes tarafından "ateşi çalan titan" olarak bilinirken "çamurdan insan yaratan titan" olduğu pek bilinmiyor sanki? ya da ben mi geç öğrendim. kısaca isim neden böyle seçilmiş?

biz prometheus mitosunu nereden biliyoruz? aisyklos'un tragedyası dışında nerede anlatılıyor bu olay?

 
"But in other versions such as several of Aesop's fables (See in particular Fable 516), Sappho (Fragment 207), and Ovid's Metamorphoses, Prometheus is the actual creator of humanity."

böyle bi referans gördüm; yani ezop, sappho ve ovid şahısları anlatmış diğer versiyonları.

ama en çok bilinen versiyonu ilk söylediğin, Hesiod ve Aeschylus'un anlattıkları imiş. dediğin gibi pek bilinmeyen bir versiyon diğeri.
  • neseranni  (20.04.15 01:25:12 ~ 01:31:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.