[]

bisiklet sorusu

Bisikletler neden ince tekerlekli tercih ediliyor dağ Bayır dolanmak için ya da özel olarak dağ Bisikleti gibi serilerle piyasada oluyor?
İnce tekerlekli ve vitessiz bisiklet ne kadar iyi ki? Vitesi geçtim amortisör yok tekerlek ince daha kolay kaymaz mı



 
dağ bayır için olanlarında amortisör ve kalın tekerlek oluyor.

çoğunlukla asfalt üzerinde kullanılacak olanlarda ince.

amortisörün olayı engebeli yol şartlarında sarsıntıyı emmesi.

pedalladığında iletilen güç doğrudan teker yol kadro üzerinde olunca daha az zahmetli bir sürüş. amortisör düz yolda daha fazla güç harcamak + fazladan bisiklet ağırlığı demek oluyor.

kayma mevzusu da lastik seçimiyle doğru orantılı. mevsimlik çeşit çeşit lastikler var. kar için çivili, yağmur için vs vs.

vites kısmını bilemiyorum.

yanlışlarım olabilir, daha fazlası için bisikletforum.com
  • stereoseyfi  (04.04.15 13:30:01) 
onlar yollarda sürülen bisikletler. sürat de yapılıyor onlarla. şehir içine uygun bisiklet tipi onlardır aslında.


  • kupigometa  (04.04.15 13:46:58) 
bunlar tamamen yol tutuş ile ilgili.

eğer uzun yolculuklara çıkacaksan ve yolculuk sırasında stabilize yollara, toprak yollara ve dağ-bayoıra çıkacaksan vites, amortisör ve kalın tekerlek şart.

amortisör hem sarsıntıyı emiyor, hem de darbenin gidon ve kadro tarafından emilmesini önlüyor. böylece bisikletin iskeleti çarpma ve sarsıntılardan etkilenmiyor. eğer atıyorum 1000 kez kayalardan serbeset salınım yaparsanız 1001. kez ya gidon kırılır ya kadro kaynak yerlerinden kırılır. amortisör bunu engelliyor. ama şöyle bir dezavantajı var; hem ağırlığı arttırıyor hem de attığınız her pedaldan (sallıyorum) %2 güç emiyor. çünkü attığınız her pedal amortisörün bükülmesine gidiyor.

sertliği ayarlanabilen amortisörler bu son dezavantajı elimine etse de, ağırlık konusunda her zaman bir eksi oluyorlar.

gelelim lastiklere. her zaman kalın lastik kullanıyorum. sert virajlara rahatça girmek istiyorsan, toprak yollarda dengeni kaybetmek istemiyorsan, yağmurdan korkmak istemiyorsan, kalın lastik kullanacaksın.

vites ise hiç bir zaman gözardı edilemez. kesinlikle olmalı. en ufak bayırda ağlamak istemiyorsan, uzun düz yollarda hızını arttırmak istiyorsan vites şart. vitesi neden istemediğini anlamadım.

eğer sen de vintage hipsterlik yapacaksan, hiç bisiklete bulaşma, kendine yazık edersin :)
  • thracian  (04.04.15 13:47:05) 
Yok benim tercihim hep kalın tekerlek vites amortisör den yana. Sadece gördüğümü sormak istedim


  • indescribable  (04.04.15 13:49:03) 
o halde kesinlikle doğru düşünüyorsun. ince tekerlekli vitessiz bisikletler dede bisikletlerinde var. hala satılıyor. ama bizim kazak giyip fitilli pantolon tercih eden hipster akımımız bunları çok seviyor.


  • thracian  (04.04.15 14:02:44) 
çok fazla kategoriyi aynı anda kıyaslamışsınız, olmamış.

ince tekerin sebebi yol temasını azaltmak, sürati arttırmak ve harcanan enerjiyi düşürmektir.

bir dağ bisikletiyle 30km üstüne çıktığınızda çok zorlanabilirsiniz, oysa bir yol bisikletiyle üst limitiniz 50+km/sa olur.

amortisör yol temasıyla, yoldaki darbelerle alakalı bir parçadır. nispeten daha az darbe hissedersiniz amortisörle, fakat bunun yanında sabit maşaya oranla ortalama 1+kg ağırlık fazlalığı olur bisiklette amortisörlüyse. bu da yokuş çıkarken, düz yolda performansınızı düşürür.

vitessiz bisiklet dediğiniz de fixed gear'dır zannediyorum. bu bisikletler de ulaşımdan ziyade keyif amaçlı kullanılır. yani dağlarda gezmeyi seven biri nasıl dağ bisikleti alıyorsa, bisikletin her şeyini manuel kontrol etmek isteyen kişi de fixie bisiklet alır...

edit: bir de uzun turlar için kalın teker şart değil. yine ince tekerli olup bu klasmana uygun bir bisiklet türü var hatta: randonneur. yeni nesillerde cyclocross bisikletler de ince tekerlidir, bagaj takmaya ve off-road kullanıma da müsaittir...
  • duseyazar  (04.04.15 14:04:32 ~ 14:06:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.