ağaç meyvelerinin çekirdekleri genellikle çimlenir. yeterli olgunlukta olan çekirdekleri kullanın.
f1 ( gibi bişeydi) tipi tohumlardan üretilen sebze ve meyveler oluyor. bunların tohumları üretimde kullanılmıyor. kısır tohum gibi bişey. tohum pazarı ayakta kalabilsin, çiftçi her yıl tohum almak zorunda kalsın diye israil tohum üretkenliği olmayacak tohumları satıyor. genetiği değiştirmenin dışında bir işlem bu. ama ağaçlarımıza henüz pek dokunulmadı sanıyorum. çoğu ağaçlar doğal tohumludur henüz.
peçetede çimlendirmeyin. toprağa dikerken filizi kırabilirsiniz. derince bir kapta çimlendirin. limon kazık kök yapıyor iki sene kadar. sonra kökler yayılıyor. kap derince olsun. nemli tutun ama çok sulamayın, çekirdekler çürür. çekirdeklerin çürümesini engellemek için oksijenli su kullanılıyor sanıyorum.
bir de aşı konusu var. ağaçlar genellikle tek eşeyli oluyor, yabani oluyor. ya aşılayacaksınız, ya dişi ve erkek ağaçlar bir arada olacak gibi durumlar var.
limon ağacı aşılanıyor.
ben genel bilgi olsun diye bişeyler yazdım ama özellikle bonsai konusu ve diğer bir çok konu için güvenilir bir site önereyim siz oraya mutlaka bakın bi.
www.agaclar.net