[]

Evler neden bu kadar çok pahalı?

Bu fiyatlarla normal bir şekilde bin lira maaşla çalışan para biriktiren bir insan nasıl ev alacak?

Şuanda fatihde kirada oturuyorum. İlerisi için herkes gibi kendime ev almak istiyorum fakat ilanlara bakmamla her şey karmakarışık oluyor. Fiyatlar dudak uçuklatıcı.

Mesela şimdi uzak olsun en azından metro var diye Başakşehir e baktım. 200bin 300bin 400bin. Allah ne verdiyse yazmışlar fiyat olarak. Bu şartlar altında sıradan bir vatandaş nasıl ev sahibi olacak?

Fotoğraf

i.imgur.com

 
(bkz: emlak balonu)
yıl sonunda şu anki fiyatların %50sine kadar çakılacak.

  • rygard  (02.04.15 01:43:56) 
istanbulda değil de daha ufak yerlerde anca alabilirsiniz bu durumda


  • sta  (02.04.15 01:44:45) 
Bazıları zengin olsa da ,para harcama konusunda bilgi fakiriler .pahalı olan iyi ve kalitelidir algısı var.emlakçılarda bunu iyi kullanıyor.
yine başka sebepleri de var bu pahalılığın.

  • 1adam  (02.04.15 01:58:04) 
türkiyenin her yerinde gereksiz pahallı. kirasıyla satın almasıyla pahallı. talep çok. talep çok olunca fiyatta yüksek oluyor haliyle. kimse ev almasa bi süre o fiyatlar dibi görür.


  • platoniclover  (02.04.15 02:04:28) 
Ben kendimi bildim bileli bir emlak balonu var patlayacak patlamadı bir türlü. Fiyatlarda bir düşüş olmaz.

Senin için en uygunu Avcılar Beylikdüzü hattına bakmaktır. 80-100 arası 1+1 evler var gayet de oturulabilir durumda. 6 Ay önce ben bir 1+1 giriş katı aldım 75 bine. İçine 5bin masraf yaptım mis gibi oldu.

Başakşehir Bahçeşehir gibi sanal yerleşim merkezlerine bakma.
  • deepresif  (02.04.15 02:06:49) 
ya isin asli, 5bin liranin altinda gelirin varsa ev sahibi olamazsin diyor bize bugunku piyasa. ben de sunu diyorum , piyasanin verdigi ucret ile seni zorladigi kira arasinda da ucurum var. bu boyle gitmez, bir yerlerde bir duzenleme yapilmak zorunda, ya ucretler artacak, ya ev fiyatlari dusecek birsey birsey olacak baska yolu yok. hayir istanbul'dan gocsek diyelim oyle bir ekonomik duzen ki baska sehirde hic is as yok. yani bu isler bir sekilde dengeye oturacak, oturmasi icin kiyamet kopmasi gerekiyorsa bu gidisle o da olacak. az bir para al, kari koca calismana ragmen kira ve anca karnini doyur, en ufak bir hastalikta bir aksilikte ne olacak? bu ekonominin carki nasil donecek?


  • dougsampson  (02.04.15 02:38:02) 
çünkü talep çok. o değilde ilk yoruma kahkahalarla güldüm yıl sonunda yüzde 50 çakılacak demiş hahaha :D emin ol çakılır kardeş.


  • fransizkalanadam  (02.04.15 02:48:31) 
Emlak cidden balon mu değil mi bilemem. Sonuçta istanbul bir metropol ve herkes buradan ev alabilecek diye kâide yok. New York'ta da herkesin ev sahibi olabileceğini zannetmiyorum. Demek 300-400'e Satıyor ki adamlar o fiyatlar sürüyor.

Yalnız cevaplarda kafama takıldı; dostum 130-140 bine ne yapıyorsun sen? Ak saraya kaçak kat mı çıkıyorsun da öyle maliyet çıkardın? Bir dairenin en baba maliyeti ama içinde kullanılan malzeme kalitesine göre totalde 50 ile 80 bin tl arasında değişir. Yok öyle 130-140 binler.
  • canercuxy  (02.04.15 03:03:49) 
super luks bir proje degil, ama yinede kismeten kaliteli malzemeler ile metrekare maliyeti 700-750 tl su aralar.

bir o kadar da arsa payini ekle, etti mi 1500.

muteahhit bu isi hayrina yapmıyor ya, bir o kadar da ona kar ekle.

etti mi 2250?

bu istanbulda alabilecegin en dip metrekare fiyatidir.

projenin değerine göre emlakci komisyonu arsa sahibinin kopardigi hava parasi vs derken maliyetler cok daha fazla olabilir.

en son bitirdiğim projenin maliyeti 500 bin tl oldu. 65 m2 8 daire, dordunu arsa sahiplerine verdim.

bana kalan 4 daire, kaca satmam lazim ki hem ben de para kazanayim, hemde bu isi yapmaya devam edeyim?

(not:daireler satildi, sizin gozunuzden ogrenmek icin soruyorum)
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (02.04.15 07:28:45) 
Tüccar değilsen ve büyük kazancın yoksa peşin parayla ev alma şansı artık sıradan insan için hayal. Eskiden böyle değilmiş, 25-30 sene öncesi insanlar düğünden gelen takılarıın üzerine 2-3 sene para biriktirip ortalama bir ev alaibliyor durumdaymış. Ben şu an İstanbul'da ailemin evinde yalnız yaşıyorum. 2+1 güzel bir muhitte, 40 yıllık, asansörü olmayan 5 katlı bina. Satılık daireler için istenen fiyatlar 500-600 arası değişiyor. Korkunç bir tutar. Kiralar da 1500-1600 seviyelerinde. Yani kaba bir hesapla yatırım için ev alan birinin bu evden kirayla dönüş alması min 25 sene ki çok çok fazla yatırım amaçlı bir ev için. 500bin nakiti olan adam hiçbir şey yapmayıp faize koysa ayda 3-3,5bin civarı faiz alıyor.

Ben orta düzey maaşlı bir özel sektör çalışanı olarak hayatım boyunca ev alabileceğimi düşünmüyorum. Nakit olarak bu mbelağları biriktirmem zaten imkansız. Kredi alıp 10-15 sene borç ödemeyi de götüm yemiyor açıkçası, dünyanın binbir türlü hali var. Ailemin zamanında yaptıkları nedneiyle şanslıyım, maalesef benim gibi şanslı olmayan çok insan var, allah yardımcıları olsun.
  • kint  (02.04.15 08:06:34) 
İstanbul'un sorunu arsa fiyatlarının aşırı değerli olması, e tabi bu doğrudan ev fiyatlarına yansıyor. Yukarıda bir arkadaş yazmış yaptığı dairelerin yarısın doğrudan arsa sahibine vermiş. Düşünsenize siz risk alıp işçi çalıştırıp, emek sarfedip bir bina dikiyorsunuz fakat bunun yarısını arsa sahibine kılçıksız bir şekilde veriyorsunuz e sonra mütahit bunu kaça satacak?

Tabi arsa fiyatlarının yüksek olmasında İstanbul'u inşaat sektörüne boğan hükümetin ve yerel yönetimin suçu büyük.
  • nuisance  (02.04.15 08:27:27) 
kusura bakma da asgari veya asgarinin biraz üstü maaşla çalışan insanlar zaten hiç bir zaman ev alamadı bu ülkede. hele istanbulu hiç düşünme bile


  • argent dawn  (02.04.15 09:20:54) 
@uuth maliyet konusunda haksiz değil, daha onceden de bahsettik. 2+1 ortalama bir dairenin maliyeti 70 bin.

al bi arsa mustakil ev yap demis kendisi, tamam alalim da nereden alalim o arsayi?

Çemişgezek den mi?
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (02.04.15 09:30:08) 
herşeyde olduğu gibi rayiçler ve kriterler var. metro hattında olmazsa daha ucuz mesela evler. ayrıca site olması ekstra maliyet, gibi gibi. muhit, mahalle en önemli faktör. etilerde en döküntü ev dediğin fiyatlardan açılırken, aynı fiyata sıfır daireyi TEM üstünde alabiliyorsun. ev alınca bitmiyor, vergisi ıvır zıvırı çok, mülk sahibi olmak da kolay değil. herkes imkanları dahilinde oyuna giriyor. insanlar kademeli olarak ev alıyorlar ve herkes kesesine göre alıyor, alamayan almıyor benim yaşım 35, ailesi emekli olmasına rağmen kirada olan arkadaşlarım var. maaşın da hep aynı kalmayacak çalışacaksın sonuçta sen de. 1000 maaşı olanların da ek gelirleri var çoğunlukla. hayat böyle geçmez elbet. hayat zengine güzel orası ayrı.


  • ytse jam  (02.04.15 09:43:51) 
bu konuda insanlar genel olarak saldırganlar. bunun nedeni de açık aslında, kimse sahip olduğu veya ödeme yaptığı bir şeyin gerçek değerinin, aslında ödediği bedelden çok daha düşük olduğunu kabul etmek istemez. anlaşılabilir o nedenle diş sıkan tepkiler, zoraki ben bunlara gülüyorum tepkileri vesaire.

Genel olarak "sakın bu fiyatlarla ev almaya kalkışmayın" uyarısını tekrarlayıp, topluma karşı görevimi yerine getirmenin huzuru ile sekmeyi kapatıyorum.
  • rygard  (02.04.15 17:55:40 ~ 17:56:47) 
@rygard senin yaptığın topluma karşı görev yerine getirme değil düpedüz bilerek yalan söylemek. Emlak fiyatlarının %50 düşeceğini söyleyen biri düpedüz yalan söylüyordur başka açıklaması yok.


  • turkuaz  (02.04.15 18:11:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.