[]

Çocuk istememeyle ilgili soru

Duyuruda, ilgili sorulardaki cevaplarda çoğu kişi çocuk sahibi olmak istemediğini söylüyor. Şaşırıyorum ben buna.

Niye istemiyorsunuz? Niye bu kadar az kişi çocuk istiyor?


 
böyle bir dünyaya çocuk getirmek istemiyorum geyiğinin yanısıra insanların aslında daha çok bencilleşmesi, çocuğa para gömmek yada bakmakla uğraşmak yerine gezme, iş, kariyer eğlenme vb konulara eğilmek istemesi.

sorumluluk almak istememeleri, sevgi ihtiyaçlarını kedi, köpek vb gibi evcil hayvanlarla gidermeleri(neredeyse hepsi oğlum kızım vb der mesela)

Ne karşılarındaki partnerlere ne kendilerine güvenememeleri bu konularda, çocuk yetiştirme sorumluluğunun göz korkutması filan bence.
  • efrasiyab87  (16.03.15 21:20:17) 
insanlar kendilerine ve içinde bulundukları ortama güvenmiyor.


  • zgrydn  (16.03.15 21:20:37) 
bence asıl soru neden çocuk istiyorsunuz olmalı. çocuk bir insan niye ister ki? ne amacı var çocuk yapmanın? ne faydası var? insanlara böyle sorunca "yaşlanınca sana bakar" ne bileyim "soyunun devamı" falan gibi şeyler söylüyorlar. ki bana aşırı derecede saçma geliyor. çocuk yapmanın bencillik olduğunu düşünüyorum. "o kadar mükemmelim ki benden bir tane daha olmalı" fikri yatıyor gibi altında. yaşlanınca bana baksın diye 20 senemi bir çocuğa harcamak da istemiyorum, ben öldükten sonra soyumun devam edip etmediği de umrumda değil. hayatta yapmak istediğim çok fazla şey var ve çocukla bunların hiçbirini yapamam. çocuk yapmak insanın hayatını bitiriyor, hayatın o çocuktan ibaret oluyor o andan sonra.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (16.03.15 21:28:26) 
"böyle bir dünyaya çocuk getirmek istemiyorum geyiği" aslında geyik değil, son derece mantıklı, haklı bir sebeptir. ayrıca maddi sebepler de var. bir çocuğa bakabilmek için her ay en aşa bin liraya ihtiyacınız var. millet ay sonunu nasıl getireceğiz diye düşünürken nasıl çocuk yapsın? ha asgari ücretle 3 çocuk yapıp fakirlikten ölenler de var ve onlar bizleri bencil görüyor aslında kendileri bencilliklerinden çocuk yapıp onları süründürüyorlar. ay neyse öyle işte.


  • neira  (16.03.15 21:29:40) 
çok büyük bir sorumluluk. ideal yetiştirilse bile (ki farazi bir şey bu söylediğim) mutsuz olma, yaşamak istememe ihtimali var. ben buna dayanamam, bu sorumluluğu alamam. bu yüzden çocuk istemiyorum.


  • cinsi kisi  (16.03.15 21:30:00) 
her baktığım yerde pedofili, sapık, manyak görüyorum çünkü. böyle iğrenç insanların arasına masum bi çocuk yapmak çok bencillik gibi geliyor artık.


  • mayaa  (16.03.15 21:30:35) 
ben çocuk istemiyorum. anne olsam mükemmel bir anne olurdum buna eminim. bir akrabamızın çocuğuna birkaç gün ben baktım herkes aynı şeyi söyledi, sanki annesiymişim gibi baktım. kahvaltısını, öğle, akşam yemeklerini ben hazırladım. gece masal okudum, sütünü içirdim, ona ilaç kutularından robot yaptım. yemeğini yemediğinde elimde tabakla, kaşıkla peşinden koştum, oyun oynayarak yedirdim. gece sürekli kalkıp nefes alıyor mu diye kontrol ettim. bana 'rock, sen anne mi olmak istiyorsun' diye sordu :)
çocukları çok severim ama istemiyorum. çocuğumu koruyamazsam, birileri ona zarar verirse diye korkuyorum. istemememin en büyük sebebi bu. bir de ben çocuğuma mükemmel bir hayat sağlamak istiyorum, bütün çocuklar buna layıktır. fakat bunu yapabileceğimden emin değilim. çocuğuma meyve, et yedirebilecek miyim, iyi bir semtte yaşatabilecek miyim, iyi okullarda okutabilecek miyim, güzel kıyafetler giydirebilecek miyim, resim kursuna, baleye, yabancı dil kursuna gönderebilecek miyim, iş sahibi yapabilecek miyim, hasta olursa tedavi ettirebilecek miyim bunları yapamayabilirim. bir de ya engelli, yatağa bağımlı olursa 35-40 yaşına geldiğinde ben hala onu kaldırıp altından bezini alabilecek miyim, sorunlu bir çocuk olursa sürekli, yaşım kaç olursa olsun peşinden koşabilecek miyim buna emin değilim. çocuk sahibi olmak hayatta alınabilecek en ciddi karar, çok iyi düşünülmeli.

  • rock n roll  (16.03.15 21:34:15) 
hepiniz zaten refah içinde doğdunuz da ahfhsjajfj.

argümanlar hep bayat, biraz daha okuyun, araştırın. bu konuda samimi bulduğum tek yanıt ; "çocuk istemiyorum" gerisi tırt nedenler.

ha bana sorarsan küçük hindistan kurmaya niyetliyim, sevgilimin haberi yok henüz, duymasın shdhshfjf.
  • devorgilla the gunslinger  (16.03.15 21:34:46) 
Cevabi burada:

eksisozluk.com
  • comptrol  (16.03.15 21:39:16) 
valla ben o kadar derin giremeyeceğim bu konuya, gayet büyük bir çoğunluk da cool olmak için ya da moda bu diye çocuk istemediğini söylüyor. genelde de yaşı küçük oluyor bunların. büyüyünce geçer.


  • devilred  (16.03.15 21:43:16) 
çocuk istiyorum, hem de birden çok olsun. istemeyenleri de anlamıyorum. bazıları çok fazla ürüyor. aklı başında insanların daha çok çocuk yapması gerek. bu mantıkla düşünün derim. iyi düşünmeler, hepinize kolay gelsin.


  • oinone pe  (16.03.15 21:51:57) 
çocuk yapmanın salaklık olduğunu, çocuk istemenin bencillik olduğunu ve bunların farkında olduğu halde çocuk yapanın şerefsiz olduğunu bildiğim için... herkes anne/baba olmak zorunda değil. gerçekten çocuk sahibi olmayı haketmiş anne/baba oranı 1%'i geçmez. bir insana sadece anne ya da baba diye saygı duyulması, sevilmesi de ayrıca mallıktır... nefret sebebidir asıl haddi olmayanın çocuk sahibi olması, o kişiden tiksinme sebebidir... bu şartlarda az kişi çocuk istiyor denemez bile, hala olması gerekenden çok daha fazla isteniyor...


  • ucan spagetticanavari  (16.03.15 21:53:58) 
Ben istemiyorum demiyorum ama iyi bir hayat sunamayacaksam cocuk yapmayacağım diyorum. Sirf annelik duygusunu tadabileyim diye cocuk yapmak cok bencilce bir sey.


  • fraise  (16.03.15 21:54:56) 
kendi adıma ben hala liseliyim, hatta benden daha olgun liseli gençler vardır eminim dolayısı ile kendimde baba olma mayası görmüyorum, ama ilerde ne olur bilemem tabii şimdiki istemiyorum şimdi için geçerli


  • selam  (16.03.15 21:56:07) 
ben de cocuk istiyorum. cok degil ama bakabilecek kadar bence guzel bir sinir.

tek cocuk olmasini istemem sanirim, anasina da sormak lazim. en buyuk emegi o veriyor olcak.
  • jugador  (16.03.15 22:01:35) 
Is donup dolasip ekonomiye geliyor. geliri iyi olan birisi, evliyse de 2-3 cocuk yapiyor. Iyi degilse de 1 taneyle yetiniyor. Buradakilerin cevaplari da bu yonde bilgi verici degil, duyuruda evli orani %5 filandir. Bekara cocuk yapmamak kolay.


  • comptrol  (16.03.15 22:03:12) 
@ucanspagetticanavari, evladım sen yapma zaten çocuk mocuk, cidden, senden bir tane fazla zaten bu dünya içine, sen patates kızartmaların, heinz ketçap ve mayonezlerin ve burgerlerinle mutlusun, rica ediyorum "doğal hayat"a karışma, bak rica ettim, hobi olarak bile karışma.

kız çocukları iyidir be, dünya şekeri hepsi, olursa güzel güzel yetiştirin derim, olmazsa da sağlık olsun zaten.
  • devorgilla the gunslinger  (16.03.15 22:06:43 ~ 22:09:14) 
ileride maddi olarak ona yetebilecek olsam da manevi olarak yetebileceğimi sanmıyorum hiçbir zaman.
kesin istemiyorum diyemem ama şimdilik düşüncem bu yönde.

  • rayde  (16.03.15 22:07:25) 
sorumluluk + para + vakit
hepsinden birer parça var. maddi durumun iyi değilse çocuğuna da iyi gelecek sağlayamama gibi endişen oluyor. sabah 8 akşam 6 hele bir de cumartesi çalışan özel sektör çalışanıysan yorgun argın eve geliyosun bitiyosun. vaktin de kalmıyo. bu gibi bir hayatta 1-2 saat bile benim olsun gözüyle bakıyor insanlar. sonuncusu da tabi ki sorumluluk.

  • yüzyıllık yalnızlık  (16.03.15 22:10:05) 
gerçekten şunu anlamıyorum ben, biri çıkıp açıklasın lütfen. aklı başında insanlar bakabilecekleri kadar çocuk yapınca veya hiç yapmayınca, çok üreyenler kendini mi tutuyor acaba? onlar üreyince, sonuç böyle oluyor işte, biraz da buna kafa yorun bence.


  • oinone pe  (16.03.15 22:10:10) 
4 çocuğum olsun istiyorum.


  • pinkpeony  (16.03.15 22:12:18) 
Bu ülke hiçbir zaman çocuk yetiştirmek için doğru ülke olmadı, asla da olmayacak. Buradan girersek, çocuğumu hem kafa ve yürek olarak kirlenmiş hem de toprak şu bakımından saf olmayan bir dünyaya getirmek istemiyorum diyen insanlar hep vardı, hep olacak. Şu ülkenin siyasi geçmişine bir bakın allah aşkınıza, ne zaman çocuğu sokağa salacak kadar güvenli oldu. Kahvelerin tarandığı yıllardan biraz sonra doğmuşum ben misal. Batman'da sokağa çıkma yasağı olurdu akşam, biz orada otururken.
Ama ben sokağa çıkma yasağını değil, babamın yasak saatine az bir şey kala beni helva almaya götürdüğü anı hatırlarım. Velhasıl hepimiz mükemmel olmayan zamanlara, saçma coğrafyalara doğduk.

Doğurmamak için dolu sebep sayabilirim, bir çoğu çok mantıklı olabilir. Zamandan, paradan, emekten, korkudan, tehlikeden, ülkeden, sağlıksız besinlerden, hastalıklar ve ölümlerden bahsedebilirim. Gelecek verememekten de.

Ama ben doğuracağım. Anne olmayı hep istedim, sevdiğim adama bakınca çocuğumuzu onun kollarında görmeyi istediğimi her defasında daha iyi anlıyorum. Benim için sadece istemek ve onu kucağımda tutma arzusu yeterli. Tüm mantıklı sebepleri elimin tersiyle itebileceğim kadar da kuvvetli
  • kaymaktutmayansicaksut  (16.03.15 22:15:03) 
bir de çocuk istemeyen insanları tuhaf bulma durumu var. kesin ileride ister, şimdi istemiyorum dediğine bakma. eşin isterse ne yapacaksın? gibi. benim eşim de benim gibi olur zaten, diyelim ki istiyor o zaman gider kendi gibi çocuk isteyen birini bulur baba olma duygusunu yaşar. bir önce yazdığım cevabımdaki düşüncelere sahip bir insan düşüncesini değiştirmez zaten.


  • rock n roll  (16.03.15 22:17:50) 
en fazla 1 olmadı 0 da olabilir, hayatımın hiçbir döneminde evlenmek ya da çocuk sahibi olmak için ölmedim eski sevgilim de aynen benim gibiydi kadın olmasına rağmen üstelik 28 yaşındaydı, en fazla bir tane isterim eğer olmama durumu varsa hiç sorun değil sevdiğim kadından önemli değil.Çok fazla insan aile ortamı falan da sevmem ben.Evcil hayvan bile büyük sorumluluk hele ki çocuk maddi manevi olarak ihtiyacı olanı vermek çok zor yoksa yapması basit ve zevkli ama saldım çayıra mevlam kayıra diye çocuk büyütemem.Türkiye her geçen gün daha da kötüye gidiyor tek çocuk bile ciddi gelir ister, hem çocuk olunca evlenince falan ilişkilerine ski tadı kalmıyor bence


  • limoncello  (16.03.15 22:18:33) 
çocuk yapmanın salaklık olduğunu, çocuk istemenin bencillik olduğunu ve bunların farkında olduğu halde çocuk yapanın şerefsiz olduğunu bildiğim için...

Bunu diyen ergenler var. adam 20 yaşında boyundan büyük laflar ediyor.

Gerçek hayata gelince, benim zar zor geçinen eniştem 2 çocuğunu öyle yetiştiriyor ki, kim görse başarı/zeka/fizik olarak hayran kalıyor.

Onun 4-5 kat fazla maaşa sahip diğer bir akrabaların ise çocukları mal gibi.

Kısaca çocuk yetiştirmek para mevzusu değil, sevgi ve ilgi mevzusudur.

Tarihte en basitinden adnan kahveci, Kennedy vb gibi adamlara bakın çoğu sosyal-ekonomik olarak en alt sınıfların ailelerden çocuklarıyken en tepeye çıkmışlardır.

paramız yok filan nispeten bahane. Sorumluluktan kaçış var.
  • efrasiyab87  (16.03.15 22:19:49) 
çünkü yeterince çocuk yapıyorlar zaten. benim de yapmama gerek yok, inanılmaz masraflı bir şey. zaten daha kendim hiç bir şey yaşamadım hayatta, çocuk yapıp iyice dibe batmak istemem. hoş,gerçi istesem de yapamam ama fikrim bu işte.


  • fransizkalanadam  (16.03.15 22:22:23) 
akli basinda olanlar da cok uresin bence sikinti yok da adi ustunde akli basinda olanlar 10 tane cocuk yapmaZ ki?

cok ureyenin cocugunun egitimi gelecegi gibi bir istegi, karamsarligi olmaZ ki?

hadi onu gectim kadinin muhtemelen calisan bi kadinin bunlari saglayabilecek fiziksel ve psikolojik gucu var midir?

bunun bakabilecek olmasa da optimum bi siniri vardir bence ya da olmali.
  • jugador  (16.03.15 22:23:19) 
Ben de bu soruyu soranlara şaşırıyorum.

Herkes herkes gibi yaşamak zorunda değil. Şahsen hiç merak etmiyorum kim neden çocuk yapar.
  • hana bi  (16.03.15 23:42:41) 
1. sebep: Çünkü türkiye'de yaşayan ve kaybetme korkusuyla dolu bir insanım. Bu ülkede, arkadaşımın kızı, feribot kazasında sırf başkalarının sorumsuzluğu ve savsaklığı nedeniyle hayatını kaybetti. 5 yaşındaydı.

eksisozluk.com

2. sebep: Çünkü bir şeyi mükemmel yapamıyorsam, onu mükemmelleştirmeye çalışmak gibi bir takıntım var. Çocuğum mu oldu? Dünyanın en güzel şartlarına sahip olsun isterim. Başkalarının ne farkı var? Yok. Benim çocuğum da dünyanın en mükemmel şartlarına sahip olarak büyümeyecek. Ortalama bir hayat yaşasın diye mi geldi dünyaya? E herkes bu durumda zaten, 1 fazla olmasının lüzumu ne?

3. Gittikçe boktanlaşan, gittikçe yaşlandığım ve günün birinde yalnız bırakacağım bir insanı dünyaya getirmenin faydasını göremiyorum. Neferkitty'ye sonuna kadar katılıyorum, ne düşünüp hissediyorsam onları yazmış.
  • amelie poulain  (17.03.15 00:19:24) 
Zamanında konu ile ilgili şöyle bir duyuru açmıştım.
eksiduyu.ru
Ülkenin durumu falan filan değil, içimden gelmiyor. Bir gün istemeyi istiyorum ama zorla istemeye çalışmakla da olmuyor. Ben arkadaşlarımın çocuklarını bile kucağıma alamıyorum bir dakikadan fazla. "Velet, aradan çekil. Ananla/babanla konuşmak istiyorum" diyesim geliyor.

Hamile olmak fena olmazdı kusmadığım sürece de, sonuçta sevdiğin adamdan bir parça var içinde ama doğarsa çok kıskanırım ben o çocuğu.
  • aychovsky  (17.03.15 04:59:14) 
31 yaşındayım. Ben çocuğum, ona nasıl bakayım. Geçen gün ütüyle dirseğimi yaktım :(

Köyde, kırsalda yaşasaydım yapardım.

40-45 arası belki isteyebilirim. Dede der evladım bana.
  • [silinmiş]  (17.03.15 06:19:12) 
Artık ben de çocuk istemiyorum. Önce maddi zorluklarını düşündüm, sonra manevi zorluklarını. Özgürlüğümü ne kadar kısıtlayacağını düşündüm. Ne kadar zor olabileceğini. Yaşanabilecek en kötü ihtimalleri. Çok zor ya. Ben baş etmek istemiyorum. Çocuklara bayılıyorum, annelik deneyimini biyolojik olarak yaşamayı da istiyorum, ama hayat boyu anne olmak istemiyorum ya. Nasıl gaza gelmişsem demek ki daha önce...

7 ay evvel çocuk istemeyenlere şaşırmama da anlam veremedim şimdi. :)
  • whimsical  (09.11.15 22:11:25) 
Ben en az iki tane istiyorum. Yavrularıma güzel bir istikbal sağlayacak kadar param olsa ve eşim de doğurmaya istekli olsa sonsuz sayıda yavrum olsun isterim. Baba olmak için kuduruyorum. Hepsine verecek kadar çok sevgim var. <3


  • yirmisantim  (09.11.15 22:28:20) 
Çok büyük bi' sorumluluk. Hele Türkiye gibi zar zor yaşadığımız bir yerde onun maddi ve manevi yükünü üstlenmek... Hadi maddi şartlar bir şekilde sağlandı ve istediği hayatı yaşayabilecek ortam kuruldu, peki ya psikolojisi? Bilemiyorum.

Olur da bir gün kendimi bir çocuğun maddi ve manevi sorumluluğunu üstlenmeye hazır hisseder ve bu işe girişirsem de evlatlık alacağım. Kimsesiz, hiçbir suçu olmamasına rağmen berbat koşullarda yaşam mücadelesi veren binlerce çocuk var; onlardan birine el uzatmak ve hayatını elimden geldiğinde güzelleştirmek isterim.
  • o my god they killed kenny  (09.11.15 22:36:07) 
çocuk yapan arkadaşlarımın hemen hepsi cocuklarını kazayla yaptı (korunmayı bilmiyor dallamalar)
ben de şahsen kaza eseri olduğumu biliyorum.
burada yazan pek çok dümbük de kaza eseri.
Sonuç olarak bilinçli çocuk isteyen kesim çok küçük bir kesim aslında. Hep kaza kaza :)
  • fasulyek  (09.11.15 22:52:49) 
kadınların istememe sebebinin temelinde çocuğunu doğurmak istediği adamla henüz tanışmamasıymış. erkeklerde de durum aynı mı bilmiyorum.


  • duhan  (09.11.15 23:44:08) 
@duhan
Bir kadın çok sevdiği, iyi bir baba olacağından emin olduğu erkekten de çocuk doğurmama hakkına sahip. Aynı şekilde erkek de çok sevdiği, iyi bir anne olacağından emin olduğu kadından çocuk yapmama hakkına sahip. Anne baba olma hakkımız olduğu gibi olmama hakkımız da var. Halbuki bu dediğinizin doğru olduğunu kabul edersek anne baba olmak bir mecburiyete dönüşür. O zaman da anne olmayan kadın eksik, anormal kadın haline gelir. Haliyle bayağı cinsiyetçi bir yaklaşım oluyor dediğiniz yaklaşım.

  • whimsical  (10.11.15 00:32:28) 
evrimsel bir şeymiş o. doğruluğunda ısrarcı değilim. kendimde de test etmiştim bunu. evet baba olabilir bu kişi diye düşündüğüm birisi olmuştu. sonra kayboldu bu istek. onun dışında hiç düşünmedim. çocuk dünyaya getirmek için hiçbir mantıklı sebebim yok.


  • duhan  (10.11.15 00:50:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.