[]

duyuru elektronikçilerine multimetre sorusu

en birinci amacım evde bulduğum onlarca pil bitik mi, dolu mu, bitikse neye göre bitik onu anlamak. fotoğraf makinesini çalıştırmayan bitik diye söktüğüm pil son damlasına kadar mı bitmiş, yoksa duvar saatini, kablosuz mouse'u, çocuğun oyuncağını çalıştırır mı onu anlamak. hepsi birbirine karışmış çünkü. hatta şarjlı piller şarj olur durumda mı, yoksa komple tükenmiş çöp mü olmuşlar bunu da anlayabilirsem şahane olur.

şu linkte gördüğünüz avometre mi deniyor, multimetre mi deniyor nedir, iş görür bir alet midir bu dediğim için? nasıl ölçeceğimi de bilmiyorum gerçi onu da söyler misiniz? yoksa daha kalitelilerine mi bakayım? urun.gittigidiyor.com

şöyle biraz daha kalitelisi var: urun.gittigidiyor.com

şu analog olanda özellikle pil ölçümü de var, bu daha mı işimi görür?: urun.gittigidiyor.com

tabii pil ölçmenin yanında amatör olarak tey tey şu prizde kaç volt varmış falan diye oraya buraya dürttüğümde de doğru sonuç verse sevinirim. ama oturup elektronik devre tasarlamayacağım, öyle aşırı hassasına gerek yok.

 
böyle bişey işini görür. uçları arasında kaç ah. var bunu öğrenmen yeterli olur.


  • hosein  (16.03.15 09:49:41) 
İlkinin fiyatı 5-10tl arasında değişiyor elektronikçilerde. 2005 gibi çok kısa süre kullandım ve durduk yere bozuldu. Çok hassas ölçümler bekleme.

İkincisi analog multimetre, gerek yok, 30-40TL ver orta karar bir multimetre al.
  • kimlanbu  (16.03.15 10:22:44) 
analog multimerteyi şunun için sevdim, pil ölçümü için ayrı bir modu var. batt seçeneğini seçip pilin durumunu ölçebiliyoruz. dijitallerde sadece volt, amper falan var. yani elbet bununla da ölçülür de ben elektronikten çok anlamadığım için nasıl ölçülür ve ölçtüğüm değer ne ifade eder onu bilmiyorum. ibreli olanda good kısmına geliyorsa pil dolu, kırmızı kısma geliyorda bitik ama kırmızının da üst taraflarındaysa iadare eder diye anlıyorum mesela. bu çıkarımı dijitalle yapabiliyor muyuz işin cahili olarak?


  • kibritsuyu  (16.03.15 10:42:59) 
pil ölçmek çok basit. şarjlı piller 1.2V, diğerleri 1.5V civarı olmalı. Duracell, energizer vs aldıysan 1.5V'un üzerinde çıkar.

Yapman gereken tek şey kırmızı probu gerilim bölmesine, siyah ucu "common" bölmesine takmak. Ayar komutatörünü de DC Volt kademesine almak.

Üşenmedim mouse umun pilini çıkarıp ölçtüm, sonuç :

i.imgur.com
  • kimlanbu  (16.03.15 11:04:11) 
bayat pillerden voltaj okursun da taktığında alet çalıştırmaz. bu arada şarlı piller 1.2 volttur. 1.5 değil kafanı karıştırmasın. analog multimetreler daha çok direnç, transistör ölçmek için faydalı o kadar para verme ya da 5*10 liraya dandikleri var onlardan al. 220v ye sokarken probların ve kademesinin doğru yerde olduğundan emin ol yoksa alet patlar ben yıllarca urun.gittigidiyor.com şunu kullandım her türlü işimde probu koptu diye kaldırdım göründüklerinden daha iyiler.


  • mr fusion  (16.03.15 11:14:57) 
tamam onu biliyorum da bu rakam kaç ise "bitmiş çöpe at", kaç ise "bitmiş, fotoğraf makinesini çalıştırmaz ama duvar saatini çalıştırır" diyeceğiz?

evde çocuğun uzaktan kumandalı arabasını çalıştırmayan piller kablosuz mouse'u birkaç ay götürüyor mesela. oyuncaktan söktüğüm pilleri atmıyorum, mouse ile dibine kadar kullanıyorum. hatta belki ondan da söküp duvar saatine taksam birkaç ay da onu götürür. şimdi dijitalde bunların hangisi hangi rakama denk geliyor bunu bilmek lazım. ibreli olunca "ibre ne kadar yüksekse o kadar idare eder" oluyor. o yüzden acaba ibreli mi alsam diyorum.
  • kibritsuyu  (16.03.15 11:16:18) 
aslında multimetre ile pil doğru ölçülmez. bir yük ile akım ölçmek lazım. ama ölçülen voltaj fikir verebilir. milivolt seviyesi daha net fikir verebilir.tam dolu pil 1600mV civarında gerilim verebilir eğer 1000mV veriyorsa çöpe atabilirsiniz:) bu arada akım seri ölçülür sakın yüksüz kısa devre olarak akım ölçmeyin, çoğu zaman olmasa da patlama riski var
www.buyincoins.com şöyle şeyler de iş görür.
ben evde pense ile sıkıştırma yöntemini kullanıyorum :) mesela mouse dan çıkan pili biraz sıkıştırdığında çok rahat saat, kumanda çalıştırır.
  • mr fusion  (16.03.15 11:33:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.