[]

performans düşüklüğü bahanesiyle işten çıkarma

duyuru ahalisi, ey güzel insanlar;

kardeşimin başında bir durum var. tedaş'a bağlı iş yapan x şirketinin bir departmanında çalışıyordu, taşeron firmanın bir kaç usulsüzlüğünü yakalayıp ceza yedirdi, kendisi şahsına münhasır doğruluktan ödün vermeyen biridir. yollarına taş koyduğu için bunu bir şekilde yola getirmeye çalışıyorlardı, en son firmadan birilerini ayarlayıp bunu başka bir ile tayin ettirdiler. bu diğer ile giderken anlamlı bir mail yazıp tüm şirket personeline yollamış. hakaret değil sadece sitem belirtmiş. mektupla alakalı bir sorun yok ama beklediğimiz şey oldu, bu hafta kendisine sebep belirtmeden sözleşmenin çift taraflı feshi için bir yazı göndermişler, bu da kabul hiç bir şey imzalamam ben demiş,"eğer çıkaracaklarsa kendileri çıkarsınlar" diyordu. en son performans düşüklüğü yüzünden işten çıkarıldığına dair bir yazı ulaştı eline sanırım.

şimdi bir avukatla görüşüp, belirli bir yol haritası çıkarmayı düşünüyor ama kısa bir süre önce başka bir konuda bir avukat arkadaş çok fena süründürdü bizi, biraz sünepe bir adamdı, yakamızı zor kurtardık. burada da aynı şey başımıza gelsin istemiyoruz.

konuya hakim arkadaşlardan bir fikir alabilmek için bu duyuruyu açmak aklıma geldi. sizce ilk olarak ne yapmalıyız, süreçte başımıza beklemediğimiz ne gelebilir. avukatın yanına birazcık işin farkında olarak gitsek çok güzel olur.

siz güzel insanlara şimdiden teşekkür ediyorum, bir başına bir iş geldiğinde derdini anlatmak için bile olsa konuşabileceğin dertleşebileceğin insanların bulunduğunu bilmek çok güzel bir şey, iyi ki varsınız. (:

 
performans düşüklüğü en ucu açık konudur ve sizin kanıtlamanız da en zor şeydir.
düşük performanstan dolayı "haklı" sebep olmaz, kardeşiniz tüm haklarını alır. tazminat, izin vb. ücretlerin hiçbirini bırakmasın.

onun dışında işe dönüş davası da açabilirsiniz. haksız sebepten dolayı yaparsınız bunu. ama en zoru performansı kanıtlamanızdır.
  • hosein  (10.03.15 16:54:43) 
performansı ölçtükleri kriterler var mı? mesela satış danışmanlığı yapan birisinin satış kotası vardır ona göre performansı düşük veya değil diyebilirsiniz, neye göre ölçmüşler performansı.
ayrıca performans düşüklüğü ile işten çıkarma, işten çıkarılan kişinin savunması alınmadan yapılamaz. işveren, performans düşüklüğüne ilişkin, mutlaka çalışanın savunmasını almak durumundadır. ayrıca, performansa yönelik değerlendirmelerde önceden uyarılar/ihtarlar yapılmalı, çalışanın savunması alınmalı ve hatta gerekli eğitimler verilmelidir. performans kriterleri önceden işçiye yazılı olarak bildirilmelidir.
konu davalık olursa mahkeme bu performans düşüklüğüne hangi kriterler dikkate alınarak ne gibi ölçme ve değerlendirme sistemleri ile karar verildiğine veya bu performans düşüklüğünde sizin işiniz ile ilgili yapmış olduğunuz bir hatanın mı sebep olduğu yoksa sadece işverenin sizi işten çıkarmak için uydurulmuş bir bahane mi olduğu hususları bilirkişi marifetiyle incelenebilir. Yüksek mahkeme genelde performans düşüklüğü var ise bunun çeşitli oryantasyon/eğitim programları ile giderilmeye çalışıp çalışılmadığına veya işçiye başka bir pozisyonda görev verilip verilmediğine de bakar.

fesih bildirimini dikkatli okuyun. belgeyi imzalayacaksanız altına tüm haklarım saklıdır diye not düşün öyle imzalayın. eğer işveren size fesih bildirimi ile ilgili belge vermediyse bunu çalışma sosyal güvenlik bakanlığı bölge müdürlüğüne gidip yazılı belge verilmediğini şikayet edin, etmezseniz üst üste işe gelmemekten dolayı işten çıkarma yoluna gider işveren.

ayrıca pozisyon/görev yeri değişikliğini size yazı ile tebliğ ederler de siz bunu kabul etmezseniz, iş akdiniz haklı sebeple feshedilmiş olur.
  • masa penisi  (10.03.15 16:55:45) 
cevaplar için sağolun.

@masa penisi performansı ölçtükleri herhangi bir test yok, görev yeri değişikliğine ise itiraz etmedi, yeni görev yeri ayrı bir ilde ve bir gün bile izin vermediler, ona rağmen işi aksatmadı yeni yerinde devam etti işine.
  • buzkran  (10.03.15 19:31:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.