[]

Soru Tez Yazmış Olanlara

Bitiyor değil mi? Nasıl bitiyor?

İçim sıkıldı cidden bu tez mevzusundan. Daha önce okul bırakmışlığım olduğu için ben daha lisanstayken lise arkadaşlarımdan bazıları yüksek lisans tezlerini yazmaya başlamıştı. Facebook'ta falan görürdüm tezle ilgili paylaşım ve yakınmalarını ve hep "Tez yazdığını herkese duyurma merakı", "Aman iyi ki bir tez yazıyorlar" diye düşünürdüm ama lanet geldi oturdu hayatımın ortasına. Tez danışmanım da hem alanda iyi biri hem de ilişkimiz iyi ama böyle olunca da çok yavaş aşama kaydediyoruz. Bu buhrandan nasıl çıkacağım ben? Tez bitsin fakültenin önünde hayrıma lokma döktüreceğim, o aşamaya geldim.


 
kimler kimler yazıyor o tezleri ya. bitiyor ayrıca. işin garibi de şu, hocalar okumuyor bile.


  • ron dennis  (05.03.15 08:58:22) 
kayranın kedisi seni çok iyi anlıyorum ben de senin gibi tezimi yazmakla uğraşıyorum, hocam da aynı dediğin gibi :( ve çook yavaş ilerleme kaydediyoruz uzattıkça uzattım bu sene son dönemim :( artık el mahkum bitmesi lazım ama nasıl. Umarım seninki de biter çabucak da kurtuluruz bu azaptan.


  • ekaterina  (05.03.15 09:06:03) 
Bitiyor.

Bitiyor da inan makale yazmak daha kolayima geldi oyle soyleyeyim. Tezi yazmak dert degil de duzenlemek asil beni yerden yere carpmisti.yok cizelge tepede yok sekil altta yok puntolari hebele. Bilmiyorum alaninizi ama ben muhendisim, lab calsimasi apayri bir kisimdi ustelik deneyecegim unsurlari satin almadim onlari da kendim sentezledim ve urettim, onlarin karakterizasyonu arti denemesi ki reaktor islettim bu da gunluk 3-4 deney; 3-4 saat demek. Arti 9-5 enstitude bi projede calisiyorum ki konu da tezimden bagimsizdi. Heder oldum. Ama bu tempoda 1 ayda yazdim verdim. Yani oluyor hic kendinizi germeyin. Kimler kimler yaziyor yani oyle diyeyim. Elbette sancili oluyor baya gece-gunduz demeden biraz odaklanmak gerekiyor.
Tavsiyem ne yapin ne edin icerik kisminin basliklarini belirleyin, belirletin. Ve kuramsal ozeti elinizden geldigince bir an evvel tamamlayin. Dedigim gibi en muhimi icerikte mutabik olmak hocayla ve karar vermek.
Ben ingilizce yazdim tezimi o nispeten daha kolay oldu ceviri vs. derdim olmadan yazdim, bir de icerigi evvelden belirlemistim, yazma kismi yani 1 ay suren, basligi atip cildi teslim ettigim sure bu ayrica oyle diyeyim. Son dakkada su deneyleri de ekle denildi tabi, bunlara ragme bitti. Ben de biter mi bitecek mi diyordum ama inanin kendinizi juriye tuzlu mu tatli mi pasta borek alayimi sorgularken bulacaksiniz kendinizi goz acip kapayincaya dek. Mumkun oldugunca panik olmamaya calisin. Yazarken referanslari muhakkak ilistirin sonrasi sikinti oluyor bir de varsa eger bir sablon uzerinden giderseniz coook daha rahat edersiniz.

Hatta oyle hakim oldum ki yazma olayina ek is olarak su an bir baskasinin doktora tezinin duzenlemelerini yapiyorum, oyle kaptirdim:)
Ama kendi doktora tezimi 'tez' olarak yazmaya hic sicak bakmiyorum artik, 3 makale yayinlarsam dr tezi yerine geciyor benim okulumda, oyle yapacagin gibi duruyor. Neyse hayatimi anlattim gibi oldu biraz ama tez yazanin hali i tez yazan anlar.

Ben de off ne bahsediolar ha ne yakiniolar atla deve sanki derdim, hakkaten atla deveymis, ses etmiyorum artik sosyal medyada yakinan gorunce, icimden Allah yardimcisi olsun diyip geciyorum:) onemli olan icindekiler kismini olusturmak, gerisi geliyor. O kisimda sorun varsa en once onu halledin danismaninizla, nacizane tavsiyem.
Kolay gelsin, cabucak bitsin gitsin insallah.
  • elmali kurabiye  (05.03.15 10:31:46) 
Ben de tez yazmadım, hâlâ yazıyorum (daha 20 sayfa yazdım hatta) ama görünce dayanamadım.

Etrafımda tez yazıp bitirmiş çok insan var, ben de kendi tezimi yazmak yerine bol bol onları dinledim. En hızlı yazanlar kapanıp 2 ve 3 ayda tezi yazmış (alan hukuk bu arada). Danışman hocasını bir tezin başında, bir de savunma günü görenler daha hızlı tez yazıyor gibi bir izlenime kapıldım. Ben danışmanımı her gün görüyorum, her pazartesi "eee, haftasonu çalışmışsındır ne güzel sen, tez bitti mi?" sorusunu duyma ihtimali ruh sağlığımı bozacak yakında. Danışmanım tezleri okuyup virgüllerine kadar düzeltme yapan biri olduğu için bir baskı da oradan geliyor.

Okumalarımı yapıp üç günde makale yazmış olmama güvenirdim ama tezde sorun çok daha fazla kaynak olması bence. Bütün okuduğum kaynaklara hakim olamadım daha, ondan çok yavaş gidiyorum. Hani aklıma bir şey geliyor, bu görüşü kimde okumuştum diye kafayı kırıyorum bulana kadar. Yazmak istediğim her şey kafamda ama atıflarda feci dağıldım ben.

Doktora giriş sınavlarına kadar tezi yazıp kurtulma psikolojisine sokmaya çalıştım kendimi, bu biraz gaz oldu açıkçası bana. Bu gazla bu tez yazılır biter diyorum. Düşünsene arada doktora sınavına çalışıp, o sınavı atlatıp yazın geri kalanında tezle uğraşmak korkunç değil mi?

Ayrıca elmalı kurabiye +1; en sonunda o sayfa boşlukları, sayfa numaraları, özetler vs. ayarlanırken feci sinir geliyor insana; tezi yazmaktan beter.

Ha gayret bitsin bu tezler.
  • wish i could find a way to disappear  (05.03.15 13:40:39) 
yakın zamanda 40 bin kelimelik edebiyat y.lisans tezi yazdım.
bir kere sistematik ilerliyor musun? nasıl yazıyorsun tezi? chapter'larını belirledin mi yoksa boş boş kitap mı karıştırıyorsun hala?

en iyisi ilk olarak giriş kısmını yazmaktır. bazıları sona bırakıcam ben onu der, ama giriş kısmını baştan yazmak yolunu çizmene ve çalışmanı sınırlı tutmana yardımcı olur.

sürekli olarak kaynakça tutmalısın, okuduğun her yeni makaleyi hemen kaynakçana eklemelisin. kaynakçayı da hangi stili kullanıyorsan (apa, mla, chicago vs.) en baştan o tarzda tutmalısın.

chapter'ların kaba taslaklarını hazırladıktan sonra chapter 1-2-3 gibi klasörler oluşturarak ilgili makale, notlar ve diğer materyalleri sınıfla.

bir döküman aç, okuduğun makalenin veya kitabın kaynakçadaki halini en üste yapıştır, sonra altına makaleyi okurken karşına çıkan muhtemel alıntıları yaz, sayfa numaralarıyla. bu şekilde ilerlersen metni yazmaya başlayınca makalelere ve kitaplara hiç geri dönüş yapmayacaksın, direkt o dökümandan çekeceksin alıntıları, tabloları vs. her şey elinin altında olacak.

arada ilham geldikçe birkaç paragraf döktür, illa bölüm 1, paragraf 1 şeklinde ilerlemeye çalışmana gerek yok. içi sıkılır öyle insanın. fikirler aklına geldikçe yaz bir kenara, ama kaliteli metin üretmeye çalış. yeri geldikçe o paragrafları yazına yapıştırıverirsin.

sistemli çalışırsan ve vaktini iyi kullanırsan elbette biter :) kolay gelsin.
  • lily briscoe  (05.03.15 14:11:58) 
Ben de yüksek lisans tezimi yazdım, bitti ve gerçekten zor bir süreçti. Şimdi de doktora tez öneri formumu hazırlıyorum, tekrar aynı süreç başlıyor :(
Son bir ay hiç uyumadan çalıştım, öyle bitti.

  • duyond  (05.03.15 15:37:58) 
yurtdisinda yuksek lisans yapiyorsan osym tez arsivinden tezleri inceleyip bir konu seciyor, sonrasinda o konuda yazilmis tezlerden bir potpori yapıyorsun, hikaye kismi zahmetsizce bitmis oluyor. ekonometrik kismini da kendin uğraşıp daha iyisini yapiyorsun. bitiyor.


  • no christ requires  (05.03.15 15:50:28) 
eksisozluk.com

eksisozluk.com

biter biter, neler bitmiyor :)

doktora tezimi yazmaya basladim ayrica :D
  • osuruklu  (05.03.15 15:53:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.