[]

nereden çıktı şimdi bu yurtdışında tıp düzenlemesi?

Ailem yurtdışına taşındığı için Türkiye'de üniversitemi bıraktım. Onlar yurtdışına gitmişken ben de yurtdışında okuyum dedim ve tıp okumaya karar vermiştim. Yeni bi düzenleme gelmiş galiba yurtdışında tıp okumak isteyenlere o senenin sıanvında ilk 40 bine girme şartı vs koymuşlar. İyi de ben sınava bile kaydolmamıştım. Şartlar arasında yoktu. Önceden üni kazandığım için direk gidebilecektim. Şimdi bu yeni haber sadece diploma kısmını mı ilgilendiriyor? Yoksa denkliği önemsemeden gitmek isteyeni de mi göndermeyecekler? Zaten Türkiye'ye geri dönmeyeceğim ki denklik falan umrumda değil.

Hayır gideceğim yerde adamlar zaten gel kardeşim lise diploman var diye almıyolar ki. Adaletsizliği engellemek için kendi öğrencileriyle denk bir sınava sokup ona göre kabul veriyorlar. Hatta gideceğim üniye benim danışmanın gönderdiği 4 öğrenciden 4'ü de oradaki hazırlık sonu tıp yeterlilik sınavını geçemediği için geri dönmüş. Danışman bile uyardı emin misin oraya gitmek istediğin vs. diye. Ben bunları göze alıyorum ünimi bırakıyorum. Benim oraya gitmemi engelleyebilirler mi?

Asıl sorun şu ondan bahsedeyim. Şimdi ben üniversite sınavına 2013'te girmiştim. Ve ona girmem gideceğim üniversiteye kabul ve diploma konusunda denklik için yetiyodu.(bir de oradan dönünce mülâkata ve yazılı sınava sokuyorlardı Türkiye ile eş değer eğitim almış mı diye.) Ben de sınava kayıt yaptırmadım çünkü gerekmiyordu. Ben de boşuna kayıt parası vermedim ay olmuş ocak.

Hadi diyelim sorumsuzluk ettim tamam ben sınava kaydolmadım da sınava 20 gün kala böyle bi şey çıkartıyorlar ve 2015-2016'dan itibaren geçerli. Ben zaten kayıt yaptırmış olsam bile hazırlıksız olacaktım bunların sınavına.

Şimdi sorum şu haberlerdeki gibi bu yeni yönetmelik beni kapsıyor mu? Dediğim gibi gerekli şartları sağladığım için sınava kaydolmadım. Ama beni ilgilendiren dönem için sınav şartı getiriyorlar hem de son anda. Bu saçmalık değil mi? Doğrudan benim en az 1 senemi yemiş oluyor bu yeni yönetmelik.

Şu an tek umrumda olan denklik olmasa da gidebiliyor muyuz? Yani bu askerlik vs olayı için yök tanıması üstüne bir de denklik gerekmiyor değil mi? Tamamen diploma ile alâkalı bir durum?

Edit: Gitmemizle ilgili(denksizliğe rağmen), askerlik vs bir sorun çıkmıyosa karara saygı duyarım yine de. Sonuçta adamlar o kadar çalışıp edip ilk 5-10 bine girip yerleşiyorlar tıpa. 40 bin şartını aramak çok normal bir durum ama benim durumumda olanları(şartları yeterli olduğu için kayıt yaptırmayanları) mağdur duruma getiriyor.

 
Bence dönüp de tr de iş yapma üzerine.


  • indescribable  (02.03.15 23:50:28) 
indescribable, umarım öyledir. ama öyle olsa bile benim gibi olanlara haksızlık değil mi? düşünsenize bir kere 180'i geçmiş ol yeter diplomanı al gel burada seni sonra sınava sokalım diyor yönetmelik. adam daha önce sınava girmiş geçmiş ona güvenerek kaydını yaptırmıyor. sonra bi anda hiçbi şey yapamayacağı bi sistem çıkıyor. hayır napsaydık yani yönetmeliğe göre şartları taşıyoruz. Sırf ilk 5-10 bine girmiş olanları onurlandırmak için bir de ygs'ye mi çalışsaydım. Sistem yok kardeşim gerek yok diyo yapmıyoruz. Yazın getirseler anlarım da sınav kaydı bitmiş bir de üstüne sınava 20 gün kala çıkıyor ve o sınav dönemini etkiliyor. E oha artık. Neyse ben dönmeyeceğim nasılsa gidebilyim de umrumda değil ama Türkiye'ye dönmeyi düşünüp benim durumumda olanların vay haline.


  • oddyseus  (02.03.15 23:54:25 ~ 23:54:56) 
bir ülke, başka bir ülkede alacağın eğitimin koşullarını belirleyebilme gibi bir hakka sahip değil. Diğer ülkeden alınmış eğitimin kendi eğitim sistemi içindeki konumunu belirleyebilme hakkına sahip. Haliyle sen eğitim alabileceğin kurumun talep ettiği koşulları karşıladığın sürece, başka bir ifadeyle senin girmek istediğin okul tc'nin sınavına girmeni istemediği takdirde(saygın okullar istemez) istediğin gibi gidersin.


  • rygard  (02.03.15 23:59:43) 
rygard, aynen hocam adamların istediği şey lise diploması zaten kendi sınavları var başka ülkenin sınavını istemiyor kendi yeterlilik sınavına sokuyor. giderken elçilik, öğrencilik durumu vs sorun çıkmayacaksa sorun yok diploma denkliği umrumda değil. Ama benim durumumda olup Tr'ye dönmeyi düşünenlerin vay haline. Tamam getirsinler yönetmeliği bi şey demiyorum ama daha önce sınava hiç girmemişlere getirsinler. Adam ona güvenerek girmedi belki.


  • oddyseus  (03.03.15 00:07:04) 
Yalnız haberde dünyadaki en iyi ilk 500 universite siralamasina girenler hariç diyor. Sizin basvuracaginiz üniversite bu sıralamada mi bakın isterseniz.


  • gusano  (03.03.15 00:14:49) 
Giderken de muhatap olacağın tc kurumlarının çok da bir esprisi yok zaten. Dönme fena yaparım mı diyecek, ne diyecek? Vizeyi veren el oğlu, eğitimi veren el oğlu.

Bu arada tıp diplomalarının denkliği hep problemliydi, yeni bir durum değil pek. Çoğu doktor da haklı buluyor bu durumu eğitim içeriklerini gerekçe göstererek. Bilgim yüzeysel olduğu için gerçekten haklılar mı değiller mi emin değilim ama çok tercih edilen bir durum olmadığını biliyorum tıp lisansı eğitiminin yurt dışında olmasının (lisans üstü için çok sorun olmuyor haliyle)
  • rygard  (03.03.15 00:17:36) 
hocam bu ülkede "haksızlık değil mi" sorusu çok naif kalıyor, maalesef
adamlar öğrenciler 4. sınıftayken polis akademisini kapattılar geçenlerde farkında mısınız?
dönmeyi düşünmüyorsanız, boşverin, gidin okulunuzu okuyun. haksızlığa uğrayan kişi sayısı azdır onlar da kimsenin umru olmaz...durum bu.
  • niye ama  (03.03.15 00:22:00) 
türkiye'deki doktorları görmüyor musun ne işin var türkiye'de diplomanı yök denk olarak kabul etse bile gözünüzü seveyim etmeyin de. kal dışarıda düzgün bir hayatın olsun.


  • argent dawn  (03.03.15 08:12:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.