[]

mevlana

merhabalar,
geçenlerde sohbet ortamında mevlananın şems i ile ilişkisinin boyutu hakkında bişey duydum.belki de yakıştırma yada söylentiden ileri gidemez.ama bunun doğrulayacak yada yalanlayacak bir belge yada kitap var mı?yada böyle bişey var mı?



 
benim de elime bi kitap geçmişti yıllar önce, şöyle bir okudum da şemsden bolca bahsetmişti, mevlana sanki ona aşık gibiymiş, garip bi hayranlık duyuyormuş. bilemedim:S


  • somethinginthewayshemoves  (20.08.09 13:38:24) 
ortada belge olsa tartışma olmazdı, ayrıca duygusal ilişkinin nasıl bir belgesi olabilir ki? kitap deseniz kaç yüzyıl önce yaşanmış olay hakkında kim kalkıp da "gerçek budur diğer hepsi uydurma" derse bilin ki o kitaba güvenemezsiniz.

mevlana'nın kendi müridleri bile anlamamışlar ikisi arasındaki ilişkinin ne olduğunu, kalkıp da elalemin yazdığı "belge" veya kitaplara ne derece güvenebilirsiniz?

en basit yol, açar mevlana'nın kendi sözlerini okursunuz, o size anlatır şems'le, yaradan'la nasıl bir ilişki yaşadığını.
  • raj  (20.08.09 13:41:16) 
taa o zamanlar da varmis boyle dedikodular ve bi sekilde sems'in kulagina gitmis. sormuslar sems'e durumu, o da bi hikaye anlatarak cevap vermis:

'iki dervis varmis, tek yaptiklari ibadet edip diyar diyar dolasmakmis. bir gun bu iki dervis bir dere kenarindan gecerlerden bakmislar ki derenin bi tarafinda cok guzel, cekici bi kadin, karsiya gecmek istiyor fakat gecemiyormus. dervislerden biri hemen yardima kosmus, kadini sirtina alip karsiya gecirmis. sonra yollarina devam etmisler. diger derviste surekli bi sikinti varmis ve sonunda dayanamayip sormus: "o kadini neden alip tasidin, sonucta kadin, nefsine hakim olamayabilirdin, nasil boyle bisey yaptin?" falan filan biseyler demis. tasiyan dervis de soyle cevap vermis: "ben o kadini tasidim ve karsiya biraktim gitti, sen hala ne diye tasiyorsun kadini?"'

boyle iste. hikaye tam olarak boyle olmayabilir, hatirladigim kadariyla yazdim. elif safak'in ask romaninda geciyodu.
  • nawres  (20.08.09 14:08:25) 
ikisinin cok yakin oldugu biliniyor, aralarindaki iliski iki asik gibi de olabilir, iki dost gibide.
Ya da aralarindaki ask bizim anladigimiz anlamda da olmayabilir. Cunku Mevlana babasinin olumuyle ilgili babasinin ruhunun bedeninden sevgilisine(askina) kavusmak icin ayrildigini soyler. Burdaki sevgili, Allah'tir. Yani kosulsuz sevgi duyulan kisi de sevgili olabilir. Ve Mevlana Sems'e karsi kosulsuz sevgi besledigi icinde Sems Mevlana'nin sevgilisi olabilir.

  • gymbo  (20.08.09 14:32:48) 
biraz tasavvuf ve mevlevilikle ilgili bir şeyler okuyun, yoksa anlamakta zorluk çekebilirsiniz. aşkın tanımı farklıdır tasavvufta, günümüzden


  • kanuniye  (20.08.09 14:52:39) 
elif şafak'ın aşk kitabını oku. uzun uzun anlatıyor (bkz: #16547536)


  • caylakkiz  (20.08.09 15:33:47 ~ 15:35:24) 
mesneviligi anlamak icin elif safak'a bakmaniz ayip olur en basit ifadesi ile. biraz sufilik üzerine okuyun, sems ile mevlana ehi ehi ehi diyen arkadaslara utanarak bakacaksiniz eminim.


  • atmacaged  (20.08.09 16:53:54) 
ahmet ümit'in son kitabı bab-ı esrar'da da bu konuya değiniliyor.


  • robinbook  (20.08.09 19:25:15 ~ 19:25:31) 
yorumlar için teşekkür ederim ama şunu da eklemek istiyorum.elif şafak ın aşk adlı kitabını okudum ve benim araştırdığım kaynaklarla kitapta ki bilgilerin bi kısmı çelişiyor.yani kitap yazarın hayalini anlatıyor gibi.

yorumlar için tekrar teşekkürler.
  • coldnick  (20.08.09 21:29:46) 
orhan pamuk da kara kitap adlı eserinde bu konuya değinip aralarındaki ilişkiyi, mevlana'nın şems'i arayışını detaylıca anlatmıştı, aşk diye tanımlayıp geçmemek gerekiyor bence. çünkü asıl konu aşk kelimesinin tasavvufta neleri ifade ettiği ve mevlana'nın şems'i arayışının aslında bir yerde manevi bir arayışı temsil etmesi yanılmıyorsam..


  • led zeppelin  (20.08.09 22:50:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.