[]

Biber gazı taşımak yasal mı?

Türk Ceza Kanunu Madde 6;

f) Silâh deyiminden;
. Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler,

Anlaşılır diyor, yani biber gazı da içine giriyor.

Aynı Kanunda;

Meşru savunma ve zorunluluk hâli
MADDE 25. - (1) Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hâl ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.
(2) Gerek kendisine gerek başkasına ait bir hakka yönelik olup, bilerek neden olmadığı ve başka suretle korunmak olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zorunluluğu ile ve tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.
Hakkın kullanılması ve ilgilinin rızası
MADDE 26. - (1) Hakkını kullanan kimseye ceza verilmez.
(2) Kişinin üzerinde mutlak surette tasarruf edebileceği bir hakkına ilişkin olmak üzere, açıkladığı rızası çerçevesinde işlenen fiilden dolayı kimseye ceza verilmez.
Sınırın aşılması
MADDE 27. - (1) Ceza sorumluluğunu kaldıran nedenlerde sınırın kast olmaksızın aşılması hâlinde, fiil taksirle işlendiğinde de cezalandırılıyorsa, taksirli suç için kanunda yazılı cezanın altıda birinden üçte birine kadarı indirilerek hükmolunur.
(2) Meşru savunmada sınırın aşılması mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaştan ileri gelmiş ise faile ceza verilmez.

Meşru savunmada ceza verilmez de deniyor.

Ancak yargıtay ise;

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, tartıştığı kişiye bireysel savunmada kullanılan sprey sıkan sanığa yaralama suçundan verilen mahkumiyet kararını bozdu. Ceza Dairesi, suçta kullanılan biber gazı spreyin Türk Ceza Kanunu uyarınca silah niteliğinde olduğuna hükmetti. İstanbul Tuzla'da Mustafa Y, kavga ettiği kişinin yüzüne bireysel savunmada kullanılan sprey sıktı. Gaza maruz kalan kişi, Mustafa Y'den şikayetçi oldu. Davayı görüşen İstanbul Anadolu 7. Sulh Ceza Mahkemesi, sanık ile şikayetçinin tartışması sonucunda Mustafa Y'nin kasten yaralama suçunu işlediğine hükmederek, TCK'nın belirtilen suçu düzenleyen 86/2. maddesi uyarınca adli para cezası verdi.

savunma hakkını kullanan kişiye ceza veriyor.

Şimdi biber gazı yasal mı değil mi? üstümüzde taşırsak hükmü nedir?

 
abi taşısan ne olacak ki sende biber gazı vardır karşındakinde bıçak vardır,silah vardır.karşındaki çekse silahı domal dese yapacak bişey yok.Ard arda biber gazı bile ilgili duyurular açılmış, yakın zamanda olan gibi durumlarda zaten karşında puri pak adam olmayacak.Biber gazı yerine kuru sıkı al


  • roe  (14.02.15 21:35:58) 
arkadaşım taşıyor ama tabi çantanın dibine atmak yerine her an ele gelebilecek bir yere koymak lazım. allah aşkına olası bir tecavüz veya cinayet anında biber gazının yasal olup olmadığını mı düşüneceksiniz?


  • rivulet  (14.02.15 21:40:44) 
yasal değil ama biber gazı kullandığın adam seni polise ama bu bana biber gazı sıktı diye şikayet edemez. özgecan'da biber gazı taşıyormuş ve kullanmaya çalışmış, eğer azıcık sansı yaver gitseydi ve kurtulsaydı. bu yaratık polise gidip şikayet edecek miydi?

taşısan polis birşey demez, bana polis bir tanıdığım almıştı.
  • kuzey li  (14.02.15 21:46:14 ~ 23:32:02) 
Polisler robot değil, belli bir programla hareket etmiyorlar. At hırsızı tipli değilsen, giyimin düzgün, konuşman düzgün olursa ve neden taşıdığını polise uygun bir dille anlatırsan (özet olarak taşıma amacının itlik serserilik olmadığı belli ise) hiç bir polis sana işlem uygulamaz merak etme.

Kuru sıkı konusu ise sakat. Yakalatırsan gerçek tabanca yakalatmış gibi işlem görürsün, hayatın boyunca bir daha ruhsatlı silah sahibi olamazsın. Sen kuru sıkı çekersen sonra adam da gerçeğini çekip seni öldürürse ceza almaz.

Biber gazı dışında sustalı olmayan çakılar da taşınabilir, suç değildir. (Biber gazı ile ilgili saydıklarım yine aynen geçerli tabi bunda da) Ama üstünde çakı varken bir mevzuya karışırsan, çakına davranmasan bile başın ağrıyabilir. Bunları da düşünmek gerek.
  • once  (14.02.15 21:46:22) 
Her türlü yasak da olsa sen bu aleti çok zor durumda kalmayacaksın. O zor durumda kullanırsan olmaz ama hadi oldu diyelim cüzi bir ceza alırsın ama ölmezsin, tecavüze uğramazsın.

Yani demem o ki alınabilir bir risk bu.

Erkek halimle ben bile almayı düşünüyorum ya. Gece çıkıyoruz tek dönüyoruz falan. Biri bıçağı takacak.
  • canercuxy  (14.02.15 21:56:06) 
Bireylerin günlük hayatta kendilerini savunma maksatlı biber gazı spreyini taşımalarında yasal olarak bir engel bulunmamaktadır.Ancak biber gazı spreyinin saldırgana zarar verici olduğu unutulmamalı, gerekli olmayan durumlarda kullanılmamalıdır.

Geçerli olan açıklama bu. Uzun müddet araştırdıktan sonra ben de iki adet edindim. Biri arabada biri çantamda. İstanbul'da çoğu avm'ye sorunsuz girdim. Daha doğrusu girdiklerim arasında hiçbirinde sorun yaşamadım. Ben yeni çıkan modellerden aldım. Hem alarm ötüyor, hem çok gçlü ışık yayıyor. Hem de daha önce kaydettiğim numaraları telefonumdan otomatik olarak arayıp google üzerinden benim konumumu mesaj atıyor. Ben kendimi şimdi bir nebze olsun güvende hissediyorum ama böyle olmamalıydı. Bu kadar kişisel güvenlik önlemi almak zorunda kalmamalıydım :(
  • gergedan  (10.12.19 13:25:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.