[]

kedi sahiplenme, aşı, kısırlaştırma vs.

merhaba,

çalıştığım yere bir kedi dadandı. çok seviyoruz, yemeğini neyin eksik etmiyoruz ancak müşteriler rahatsız (neyine rahatsızlarsa, neyse). kediyi arabayla alıp bir yere bırakacaklardı. içim elvermedi, öyle cevval bir kedi falan da değil (hatta ilk geldiğinde tertemizmiş, ev kedisi olabilir diyorlardı), en fazla bir hafta yaşar bilmediği yerde. pek müsait olmamama rağmen yanıma almaya karar verdim. ama bazı soru ve endişelerim var, daha önce bir adet muhabbet kuşundan başka hayvan beslemediğim için saçma sapan şeyler de olabilir içlerinde, cahilliğime verin.

1- yalnız yaşıyorum, günde 8-10 saat ortadan kayboluyorum, bu sorun olmaz zannediyorum. ancak haftada bir falan annemlere neyin giderim, bir gün kalırım, sıkıntı yaratır mı?
2- evime yakın bir veterinere gittim, aşı fiyatlarını sordum, şu şu var sonra bir hafta sonra şu şu var falan filan dedi aklımda bir sikim kalmadı. aşı başına 55-60 tl gibi fiyatlardan bahsetti. sokaktan aldığım için şunu 45'ten şunu 50'den yaparız falan dedi. toplam 170-180 tl falan. normal mi, kazık mı?
3- kısırlaştırma mevzusu, bunu hiç bilemedim işte. yani hayvana iyilik mi kötülük mü? yaptırmalı mı yaptırmamalı mı? kedi erkek. yaptırmazsak çok sıkıntı çıkartır mı?
4- gsf mezunuyum, ev biraz da atölye, o yüzden evde salonun yarısında hep alçı malçı boya püsür pislik var. bu hayvan buralara girer mi, girerse ne bileyim bol sulu boya görünce içmeye kalkar mı, alçıya falan basıp sonra kendini temizlemek için patisini yalayıp başına dert açar mı yoksa hepsinin kokusundan rahatsız olup o tarafa hiç yaklaşmaz mı, bu da çok önemli.
5- içgüdüsel olarak kuma yapar diye biliyorum da, gelince nasıl alıştıracağım bunu ben kuma, direkt kendisi güdümlü bir şekilde gelip oraya mı yapacak, yoksa bir şeyler yapmam gerekir mi?

teşekkür ederim.

 
1- Hayvan sıkılır. Özellikle yavru ise daha da çok sıkılıyorlar ve biraz da korkuyorlar yalnız kalmaktan. Buna tek çare yanına bir arkadaş almak. İnanın iki kedinin yükü bir kediden hiç de fazla değil, azıcık mamayı fazla koyuyorsunuz bu kadar.

2- Özel klinikler için normal ama aşıya da boğmasınlar hayvanı. Kuduz, karma, parazitler yeter. Hatta kuduza bile karşı olanlar var da orası ayrı mevzu. Kanser için, kist için bilmemne diye aşı kakmasınlar size. Belediye kliniklerinde daha uygun fiyata halledersiniz.

3- İyilik. Sadece hayvana değil tüm dünya hayvanlarına ve çevreye iyilik. Yaptırmak zorundasınız diyeyim ben. Evet yaptırmazsanız da çok sıkıntı çıkarır. Erkek kediler çiş benzeri bir sıvı püskürtüyorlar her yere, evde kokudan duramazsınız. Hayvanın çektiği kızgınlık ızdırabı da cabası. Özetle hayvan sahipleniyorsanız kısırlaştıracaksınız, bu iş bu kadar basit.

4- Yok, çok kurcalayacağını zannetmem. Suyu falan döker maksimum.

5- Yapıyor kuma, problem olmuyor. Yapmazsa da bi kaç sefer, alışana kadar götürüp kuma patilerini sürtebilirsiniz, yani burası tuvalet diye gösterebilirsiniz. Hala daha alışmazsa ve dışarı yapmaya devam ederse azıcık, minicik çamaşır suyu dökebilirsiniz kuma.
  • buff  (13.02.15 21:39:28) 
Merhaba,

Öncelikle kararınızdan dolayı tebrik ederim. Bir kere içiniz ısındıysa kolay kolay vazgeçemezsiniz zaten. :) Sorulara geçersek:

1- Hayır, günde 8-10 saat sorun olmaz. Bir, iki gece yalnız bırakmak da sorun olmaz, ama daha uzun sürelerde kontrole gelecek, yanında mümkünse biraz takılacak birine anahtar filan bırakırsanız uzun süreyi de başarıyla atlatmış olursunuz.

2- İlk aşılar 15 günde bir olmak şartıyla düzenli yapılıyor. Birkaç aşı toplam. Sonra 3 ayda bir yapılan iç, dış parazit aşılarına geçiyorsunuz ve başka bir sorun olmadıkça üç aydan üç aya veterinere gitmeniz yeterli oluyor. Fiyat olarak da uçuk bir şey söylememiş bence. Benim veterinerim 10 lira filan daha ucuza yapıyor, ama sizinki de makul geldi bana.

3- Bu tartışmalı bir konu olsa da arada dışarı salmak gibi bir şeyi düşünmüyorsanız (bahçeli bir yerde yaşamıyorsanız bence düşünmeyin) kısırlaştırmak hem kedi hem de sizin için daha sağlıklı olacaktır, ama gelişimini tamamlamasını beklemek için bir yaştan önce kısırlaştırmayın derim ben. Hatta koku bırakmaya başlamadığı sürece kısırlaştırmayı ertelemenizi tavsiye ederim. Kısırlaştırmadan sonra da kısırlaştırılmış erkek kediler için özel mamalardan almanız yavrucağın uzun ve sağlıklı bir ömür sürmesi için önemli. Yoksa böbrekler kolay iflas edebiliyor. Ama bunlar sonraki mevzular.

4- Bu kedisinden kedisine değişir sanırım. Bir arkadaşımın kedisi gerçek bir şapşal gibi yağlıboya gördüğü yerde üstüne sürerken, benim kedim en ufak bir kimyasal kokusunda uzaklaşıyor. Karakter meselesi...

5-İlk birkaç seferde kuma yapmaması çok normaldir, ama doğrudan gidip yapabilir de. Olur da ilkini kuma yapmazsa yaptığı yerdeki idrar ya da dışkıyı bir peçeteyle biraz alıp kumuna sürün, sonra da kum dışında yaptığı yeri koku kalmayacak şekilde iyice temizleyin. Gidip o kokuyu bulacak, kuma yapacaktır.

Tekrar hayırlı olsun. Ömrü uzun, bahtı güzel olsun yavrucağın.
  • dedi birileri  (13.02.15 21:41:58) 
1. kediler özellikle gündüzleri olmak üzere bol bol uyurlar. siz yokken sorun olmaz. evdeyken vakit ayırırsınız yeter. annenize gittiğinizde mamasını ve tuvaletini koyun kalır tek başına.

3. erkek kedi kızgınlığa girince etrafa çiş yapar. bu normal çiş değil hormonludur. çok ağır kokar. o koku temizleseniz de çıkmaz. başa çıkamazsınız. ev kedileri 1-2 ayda bir kızgınlığa girer. ayrıca kızgınlığa girince içgüdüsel olarak çiftleşmek için evden kaçmak ister. kaçarsa kaybolma ve kaza geçirme riski var. artı yavru olursa kim bakacak onlara?

4. kedi gidip abuk subuk şeyler yemez, içmez. özellikle tanımadığı, kimyasal kokuları. dağınık yerleri dağıtmaya bayılırlar ama.

5. kumunu bir kaba koyun. götürüp yerini gösterin. harş harş karıştırın. o anlar zaten ne olduğunu.
  • mea maxima culpa  (13.02.15 21:42:51) 
cevaplar için teşekkür ederim, bu arada belirtmeyi unuttum kedi yavru değil büyük.


  • thejester  (13.02.15 21:51:04) 
büyükse ve uysal diyorsanız karakteri oturmuştur. eve kolay alışır.

yanına bir arkadaş almak iyi olabilir ama :)
  • mea maxima culpa  (13.02.15 22:05:23) 
1- Genelleyecek olursak sıkıntı yaratmaz. Annenize gittiğiniz vakit de kumunu temiz bırakır, mamasını suyunu da fazla olarak ilave kaplara bırakırsanız hiç bir şeycik olmaz.

2- Normal. Zaten başlangıç aşıları tamamlandıktan sonra veterinere gitme sıklığınız azalacak.

3- Kısırlaştırma hiçbir sıkıntı yaratmaz; ama kısırlaştırmama kanser de dahil çok sıkıntı yaratabilir. Kediniz evden dışarı adım atmayacaksa kısırlaştırmamak onu kızgınlık döneminde çok strese sokar; ama, eğer, mesela girişe yakın bir kattaysanız ve kedinizin evden dışarı çıkmasına izin verecekseniz o zaman sizin kediniz açısından problem olmaz ve fakat onun hamile bırakacağı dişi kedilerin yavrularının sorumluluğu size ait olur... Ölenin de sağ kalanın da...

4- Kedi her şeyi merak edip her şeyi tanımak, keşfetmek ister. Dolayısıyla evet, oralara girer. Alçıya basıp, sonrasında patisini yalayabilir. Ortalıkta gördüğü boyanın tadına da bakabilir eğer kokusundan rahatsız olmazsa. Kokudan rahatsız olursa yemez. Ancak alçının/boyanın tadına bakar/bakmazın garantisi yok maalesef...

5- Kediyi gövdesinden tutup kuma koyun siz, o işini görür.
  • whimsical  (13.02.15 22:19:57) 
4. maddeyle ilgili dikkat etmeniz gereken bir şey var. bahsettiğinize göre kedi uysal muhtemelen sorun yaşamazsınız ancak eve ilk geldiği zaman çevreyi tanıma süresinde yine de yalnız bırakmayın. biraz koklasın, patilesin etrafı. sadece kesici ve delici aletleri, patisine batma riski olan şeyleri (kıymık, bıçak parçası, metal parçası vs.) ortalıkta bırakmayın.


  • madarch  (14.02.15 08:30:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.