[]

GPU fan sapıtması

Gigabyte GTX 670 ekran kartım var. Oyun oynamadığım zamanlarda bir sıkıntı yok. Fakat bir oyun açtığımda (bir oyundan kasıt modern oyunlar. H1Z1 mesela) kartın fanları sürekli full hızda dönmeye başlıyor. Alet kanatlanıp uçacak adeta. O derece rahatsız edici bir ses... Bu Gigabyte'ın OC GURU II diye bir programı var. Güyya onunla fanları kontrol edebiliyorsunuz. Giriyorum oraya, fan hızını autodan manuele alıp %40 ile %80 arasında gidip gelecek şekilde ayarlıyorum. Tekrar oyuna girdiğimde ilk birkaç dakika her şey beklediğim gibi manuelde çalışıyor. Fakat sonrasında nedense kendi kendine yine Auto'ya geçiyor ve 100% hızda çalışmaya başlıyor. Oyundan çıkmadığım sürece hep 100%! Kafa bırakmıyor adamda. Sürücülerim falan da güncel. Elimden hiçbir şey gelmiyor. Sorun ne olabilir?

Bir de son denememde 1 saat kadar oyun oynadıktan sonra bilgisayar kendini resetledi, korktum. O esnada GPU ısısı 95, CPU çekirdek ısıları 75-80 civarında seyrediyordu yamulmuyorsam. Oyun esnasında bu sayılar normal değil mi?


 
Hocam 3d oyun oynama, bak chess2000 var, onu oyna hem zeka geliştirir.


  • anonymice  (06.02.15 17:24:25) 
Ya kart bozuk ya fan ya da sürücü yanlış. Kontrol et, sonra tekrar sor.


  • cetoxim  (06.02.15 17:58:51) 
tozlanma yoksa anormal bir şey yok gibi geldi bana. benim gtx 560ti de aynı şekilde. %100 e asla çıkmıyor ama %70 lerde fan sesi de yeterince gürültülü.


  • washe  (06.02.15 18:01:12) 
ekleme olarak, 95 derece çok fazla. kasanın iyi havalandığından emin ol. genelde GPU ların dayanabildiği max sıcaktık 95-97 arasında değişiyor.

www.geforce.com

seninki de 97'ymiş. fanları temizle, kasadaki kabloları vs düzenle yeterince soğumuyor kart. ben 80 üzerine çıktığını görmedim kendi kartımın.
  • washe  (06.02.15 18:03:53) 
95 dereceyi gorur gormez washe nin dedigini demeye geldim. Sorun tamamen isinma o da kirden tozdan pisliktendir belki. 95 cok yuksek bi deger desktop gpulari icin.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (06.02.15 18:20:39) 
Toz var. Benim kasanın yan panelinde 240 mm fan var, büyük. Kasanın içine deli gibi toz çekiyor o. Ama bilgisayarı ilk aldığımdan beri böyle bu durum. Tozlu değilken de bağırıyordu yani. Fazla oyun oynamadığım için dert etmiyordum. Tozlu gpu nasıl temizlenir? Sökeceğiz galiba? Üstündeki o devrelere falan temas etmeden nasıl temizlenir ki bu?


  • youkoso hitori bocchi  (06.02.15 20:12:54 ~ 20:13:27) 
sökmeden parmağını sokarak saç kurutma makinesi vs bişiler yapcan artık. yaratıcığını kullan :)


  • washe  (06.02.15 20:17:32) 
fanı %100e alması ve reset atması iyi bir şey yoksa sana kalsa kart yanacak. demek ki kasa yanıyor ki fan kendini %100e alıyor.

kartını yerinden söküp temizlemen daha iyi olur. driversweeper ile güvenli modda driverları silip tekrar yükle.

bahsettiğin toz çeken fanın önüne toz filtresi takman mantıklı olur. hatta senin yerinde olsam kartın soğutusunu söküp h80 bağlardım.
  • patr  (07.02.15 02:02:34) 
@patr

H80 vb aletler cpu soğutmak için değil mi? Ekran kartına da mı takılıyor onlar?

Toz almak demişken, bir videoya denk geldim, eleman gpu'nun panellerini falan söküp içindeki termal macunu yeniliyordu. Acaba macundan da kaynaklanıyor olabilir mi?
  • youkoso hitori bocchi  (07.02.15 13:34:34) 
tabi ki ama ekran kartına modlayanlar var çok sayıda. inşallah kendim de aynısını yapacağım, ama önce bir pc toplamam lazım :p kartın garantisi bittiyse macun yenileyebilirsin tabi ki de. yararı olur fakat sadece kart hakkında bilgi verip işlemciyi yok saymışsın. işlemci kartı taşıyamıyor da olabilir. öbür yandan oyun optimizasyonu yüzünden de olabilir. o yüzden çok sayıda oyun deneyip (patchleriyle beraber), ısı değerini çok ince inceleyip, makineyi temizleyip pakladıktan sonra tekrar bakmak gerek


  • patr  (07.02.15 23:56:19) 
Bugün ekran kartını söküp tozunu aldım, tertemiz ettim. Beklediğimden az toz çıktı. Şu an oyuna girince ısı 85 derece civarında seyrediyor. Yani ısı 5-10 derece kadar düştü toz alınca. Fan da %70-80 arasında çalışıyor oyundayken. Kendi kendini autoya almıyor. 85 derece de tehlikeli mi sizce? Eğer öyleyse gpu'ya termal macun takviyesi yapmalı mıyım? İşe yarar mı? İlk aldığımdaki haliyle duruyor macun.


  • youkoso hitori bocchi  (09.02.15 00:56:02) 
Problem ekran kartındaki macunmuş. Macunu yenileyince her şey normale döndü. Isı 20-25 derece düştü. Fan sakin. Meraklısının dikkatine.


  • youkoso hitori bocchi  (20.02.15 22:59:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.