[]

sizin de türk adaletine güveniniz yok mu?

az önce bir soruda "yavşak bir dolandırıcı tarafından dolandırılan arkadaşım için ne yapabiliriz" diye sorulmuş.

cevapların içinde ciddi oranda bu yavşağı tehdit edin, adam toplayın, mafyaya verin, ağır abilerle muhatap kılın diye bir sürü cevap vardı, ki ben de aynı fikirdeyim.

bunun sebebi toplumca şiddete meyilimizin çok mu olması yoksa adaleti sağlaması gereken kurumlara olan güvensizliğimiz mi?

not: zamanında gündüz vakti istanbulun göbeğinde kapısı kırılıp evi yağmalanmış ve polisin üzerine bir bardak soğuk su iç dediği biriyim.

 
Ya sahsen ben kendi adima siddete meyilliyim bu nedenle biliyorumki bizim adalet sistemi cok dandik ya. Tamamen rant ve torpil ve rusvet uzerine kurulu :)


  • Solem2  (03.02.15 13:09:08) 
devlet ile ilgili herhangi bir kuruma zerre güvenim yok.


  • 111111  (03.02.15 13:11:56) 
Kendi adıma konuşmak gerekirse iki sene önce dolandırıldım. Dolandırıcı ile ilgili elimdeki tüm yazışmaları, ödeme dekontunu, kimlik bilgilerini şikayetime ekleyerek dilekçe verdim. İki sefer takipsizlik kararı çıktı itiraz ettim en son yapılan incelemelerde bilmem ne sayılı kanunun x sayılı maddesi uyarınca kesin karar çıktı ve hakkımı aramayı bıraktım artık. Adalete güvenim vardı bu olaya kadar ama artık güvenmiyorum..


  • EkimBebesi  (03.02.15 13:17:13) 
kendi cevabını kendin vermişin reyis. bu ülkede polatlar deli yürekler boşuna sevilmedi. halkın tümü itiraf edemese de adalete güvenimiz hiç birimizin yok, ondan ötürü kendi kendine adalet sağlayan mafya bozuntularına polisten daha çok saygı duyuluyor. en bilinen örnek, sedat pekere olan sevgi -nette geyik yapsalar da- gerçekten azımsanmayacak kadar büyük.


  • emirkulu2  (03.02.15 13:20:56) 
ikincisi bence. yani buradaki şiddete meyil, suçun hukuk yöntemleriyle tatmin edici derece (hatta belki de hiç) cezalandırılmayacağına olan inançan ileri geliyor. ve mağdurun da korunmayacağı inancı var tabii. Hukuk sistemi gücü parası olana geçmiyor ki, mağduru daha da mağdur edip suçluyu neredeyse ödüllendiren bir ülke burası. özellikle tecavüz, kadına şiddet vb vakalarda.


  • saçdemeti  (03.02.15 13:25:29) 
yol verdiği adam tarafından 6 yerinden bıçaklanan babam için karakolda, adamlar pislik. adresini bulur çoluğuna çocuğuna musallat olurlar. devlet koruyamaz. canın sağ kurtulmuşsun. vazgeç bu işten denildikten sonra hiçbir şekilde bu ülkede adaletin ve güven ortamının olduğuna inanmıyorum.

durduğu yerde babamın elini kullandığı kamyonla babamın taksisinin arasına sıkıştırıp, elini paramparça eden adam takipsizlik kararı yüzünden cezasız kaldıysa bu ülkenin adaletine inanmıyorum.

arkadaşımı, babasını, kardeşini, abisini, kendisini bıçaklayıp, yengesini yumruklayan, abisini sakat bırakan adamlar savcı tarafından zırt pırt serbest bırakılıyorsa, o adamlarla aynı sokakta karşılaşmalarına sebep oluyorsa, bu ülkede adalet yoktur.

köpeğe, ördeğe tecavüzün mizah haberi gibi algılandığı ülkenin insanları adalet tesis edemez.
  • evrenos gazi  (03.02.15 13:28:44) 
Bu ülkedeki hiçbir kuruma güvenim yok. Hele hukuk ve kolluk kuvvetleri sistemi ösym ile yarışır.

Ayrıca hukuk demek adalet demek değildir her zaman. Hatta çoğu zaman demek daha uygun. Hukuk medeni insanların yaşadığı toplumlarda düzeni sağlar. Onun dışında güçlüyü korur sadece.
  • nawar  (03.02.15 13:34:27) 
Şiddete meyilli değilim. Başıma gelmesin, yoksa pusup kalırım. Adalete güvenim sıfırın da altında. Polisle davayla işim olmasın diye dua ederim.

Bundan 15 sene kadar once ablamla beraber İstanbul'un Avrupa yakasındaki aile evimizden işyerlerimizin taşınması sebebi ile Bostancı'ya taşındık. Annem-babam arada gidip geliyorlar ama temelde evde ikimiz kalıyoruz. Bir akşam vakti polisin biri geldi, polis balosuna bilet satmak istiyor. Yok-mok dedik. Adam dedi ki "ben özellikle akşam vakti geldim, görüyorum ikiniz de çalışıyorsunuz gün içinde gelsem ev boş" bu ne demek lan! En büyük mafia polis, kimse bana tersini kanıtlayamaz.
  • SiyamkedisiZorro  (03.02.15 13:34:48) 
O olayın Türk adaletiyle alâkası yok. İsterse Amerika'da isterse Norveç'te olsun. Elden verilmiş parayı hangi ülkenin yasası geri aldılabilir? İşin içinde yaşlı ebeveynlerin kulağına gitmemesi de var. Varsa görüntülerin ortaya çıkmaması ve ailenin kulağına kızınız orospu tarzı bir söylemin gitmemesi için uğraşıyorlar.(orospu kısmı ynalış anlaşılmasın benim ithamım değildir ama aile kulağına gidecek olursa kız haklı da olsa bu şekilde bir muhabbet dönecek) Ha belki diğer ülkelerin adaleti şantaj ve olay sonrası durumda kadını korumada daha etkin rol oynarlar bilemiyorum ama o parayı aldıramazlar. O yüzden yasa dışı araçlara başvurmak elzemdir bu durumda.

Ama olaydan bağımsız olarak cevaplayacak olursam, hayır efendim yok.
  • oddyseus  (03.02.15 13:35:12 ~ 13:39:29) 
Benim yok. Şu anda başıma herhangi bir iş gelse, bunu gidip ne anlatabileceğim adam akıllı çalışan bir kurum var, ne de derdimi anlattım diyelim, bunun sonucunda hakkımı zamanında alabileceğim bir yapı var. Kısacası elbette ilk işimiz olayı hukuki boyutta çözmek, ama bunun olamayacağına inanan bir insanın hukuk dışı hakkını araması da en büyük hakkı. Yeter ki bunu yaparken başkalarının hakkını ihlal etmesin.


  • osurdum  (03.02.15 13:37:48) 
Türkiye'de bireysel veya kurumsal, adalet/adillik tamamen bitmiş bir kavram. O nedenle kişi bazında da kuramsal seviyede de pek güvenim yok.


  • angelus  (03.02.15 13:40:17) 
Ekimbebesi'nin yaşadığının aynısı başıma geldi, bütün delilleri (dekont,yazışmalar) savcılığa verdim, takipsizlik kararı çıktı, itiraz ettim ordan da bi şey çıkmadı. türk adaleti herhalde "git gırtlağını sık al" demek istedi diye düşünüyorum.


  • greenplease  (03.02.15 13:47:03) 
guvensizlik


  • earthsea  (03.02.15 14:06:56) 
Brk37 daha yanlış olabilir miydin diye bakıyorum, deneyebilirsin ama başaramazsın sanırım

"Kimse en ufak bir davayı izlemez, protesto için mahkemeye gitmez..." benim dava izlemem ya da protesto için mahkemeye gitmem gerekiyorsa o sistem güvenilmez, dışarıdan müdahale olmadan kesinlikle doğru işleyemiyor demek. yani bu durumda, adaletten şikayetçi olanlar iki yüzlü değil, hukuk sistemini, hukuk dışı şekilde baskı ile düzgün çalışır halde tutmamızı isteyen hukukçular işgüzar oluyor.
  • nawar  (03.02.15 14:14:25) 
yok. ikinci nedenle.


  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (03.02.15 14:17:34) 
sadece şunu aklında canlandır. bir işçi bir bakanı yada bir iş adamını dava edecek ve bakan yada iş adamı suçlu bulunup cezalandırılacak. böyle birşeyin türkiye'de olabileceğini hayal edebiliyo musun ? adalet mevkiye, makama, zenginlinliğe göre eğilip bükülebiliyor. kamu görevlisi bir adam öldürdüğünde cezalar alt limitten, indirimler üst limitten uygulanırken işsiz güçsüz bir adam eğer bir başka adamı öldürürse cezalar üst limitten indirimler alt limitten uygulanıyor ve daha fazla ceza alıyor. suç aynı suç. ceza değişik. o zaman adalet dediğimiz şey tam da adil bişey değil sonucu ortaya çıkıyor.

notta yazmışsınız evinizin kapısı kırılmış eviniz yağmalanmış polis bir bardak soğuk su iç demiş. eğer siz çok varsıl bir insan olsaydınız önemli bir mevkide bulunsaydınız polis aynı gün size bi hırsız bulurdu. bu normal geliyor değil mi. aslında çok anormal bi durum ama türkiye'de o kadar kanıksanmış birşey ki artık normal geliyor bu bile.
  • maxhoper  (03.02.15 14:24:26 ~ 14:26:45) 
devlet kurumunda çalışan onca akrabam eşim dostum olmasına rağmen hiçbir devlet kurumuna güvenmiyorum.

adaletin kanunun hırsızlara çalışmayıp bana çalışacağını biliyorum. tam tersi olsa rahat rahat yırtacağımı bilsem kendi adaletimi kendim oluşturur ağızlarına sıçarım hepsinin, samimi söylüyorum bunu.

ülkenin en büyük sorunu işsizlik, ekonomi, terör, paralel vs değil doğru çalışmayan adalet sistemidir.
  • 4530 merkez  (03.02.15 14:32:32) 
@brk37 mükemmelsin hocam. alıntı yaparken ağız yamultarak "yea" ekleyince 10 numara savunma yapmış oluyorsun. diz çöktüm, tövbe istiyorum şimdi.

4+1 yılımı buna verdim. suçlu ben olmayacağım kafası ile suçlayacak başkasını bulma arayışı seninki. eğer ben tekrardan müdahil olmadan hukuk hakkımı koruyamayacaksa, hakkımı koruması için benim dahil olmam gerekiyorsa o sistem başarısız demektir. lafı dolandırmaya gerek yok.

normalde başka karar verecek olan mekanizma benim orada bulunmamın baskısı ile "adil" karar verecekse o sistem hatalıdır arkadaşım. kendimizi kandırmamızın hiçbir mantığı yok.
  • nawar  (03.02.15 14:41:00) 
Devletin hiçbir kurumuna güvenim yok.


  • teoridefeminist pratiktegeysa  (03.02.15 14:53:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.