[]

“Merve_11” deneyi

Bilişim Hukuku Derneği, internetteki sohbet sitelerindeki çocuk istismarına yönelik bir deney çalışması yapmış.

Çalışma şurada: www.bhd.org.tr

Bu çalışma hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çocuğunuzu bu çalışmanın da ortaya koyduğu tehlikelerden korumak için nasıl bir önlem alırdınız?

 
şaşırmadım valla bildiğim bir şeydi. internette bu konuyla ilgili espriler "meme"ler bile var.

bilinçli yetiştirmeye çalışırdım elimden geldiğince. ama daha da önemlisi internete sansür uygulardım belli bir yaşına kadar. bilgisayardan anladığım için az biraz ufakken daha ciddi bir sansür gittikçe azaltırdım falan.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (31.01.15 14:11:07 ~ 14:12:00) 
Eve bilgisayar sokmayı düşünmüyorum isterse teknolojisizlikten kırılsın :( bu ne ya Allah belalarını versin :(


  • emirkulu2  (31.01.15 14:16:22) 
6 aylık bir yiğenim var. ablamla düşündüçe nefesimiz daralıyor. ne yapacağımıza dair hiçbir fikrimiz yok. ailemize bebeğin fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmamalarını, birbirlerine whatsup, messenger gibi yerlerden göndermemelerini özellikle söyledik. bunda bile başarılı olamadık. ablamın görüncesi twitterımda paylaştı. yani ne yaparsak yapalım birşeylere engel olamayız gibi hissediyoruz.


  • sheridans  (31.01.15 14:19:43) 
Boylelerini yakalayip kizgin demir kazıkla acı çektirmek isterim ama bunun yargısız infaz endişesi var, hangi birine yetiseceksini var, başka bir sürü aşağılıklar var. Var oglu var. Bir de böyle şeyleri çok kafaya takiyorum, onun için derman olamayacağım dertlerle ilgili bu tür haberleri, yazıları görmezden geliyorum.


  • nereye bu gidis  (31.01.15 14:26:34 ~ 14:27:23) 
Icerige ve insanlarin ne kadar kotu oldugu konusuna hic girmeyecegim de boyle bir deney yapip;


Bütün bu veriler ışığında; çocuklarımızın internette ne yaptıklarını mutlaka kontrol edelim ve lütfen onları bu tehlikeden koruyalım.

Diye bitirmek arastirmanin ve sozde arastirmayi yapanin ne kadar ebleh oldugunu gosterir.

Kafayi degistirmeye calismak yerine "cocugunuz uzerinde baski kurun" demek salakliktir. Bari deney sirasinda cocuga ortamin ona uygun olmadigini soyleyen kisileri bulup onlardan tavsiye alsaydiniz.

Ayrica bilisim hukuku ile bunun ne alakasi var lan? Bilisim hukuku dernegi 11 yasindaki cocugun chat yapmamasini tavsiye etmez. Tam aksine 11 yasindaki cocugun da chat yapabilmesi icin uygun ortam yaratmaya calisir.
  • godless frog  (31.01.15 14:26:37) 
  • partizan  (31.01.15 14:30:31) 
@godless frog

İnternet üzerinden işlenen suçlar da bilişim hukukunun kapsamında olduğu için böyle bir çalışma yapmış olmalılar. Mevcut yasal düzenlemelerin, çocukları istismardan korumak bakımından yetersiz kaldığı düşünülüyor ise böyle bir çalışma yaparak bunu ortaya koymak istemiş olabilirler. Mevcut yasal düzenlemelerin kapsamının genişletilmesi amaçlanıyor olabilir. 11 yaşındaki çocuğun da chat yapabilmesi için uygun ortamın yaratılması zaten "çözüm" ve o çözüme ulaşmak ancak sorunun somut olarak ortaya konup, sorunu ortadan kaldıracak önlemlerin alınabilmesiyle mümkün oluyor.

Çalışmadan çıkarılacak sonucun "çocuğunuz üzerinde baskı kurun", "çocuklarınızın chat yapmalarını engelleyin" vb. olduğunu düşünmüyorum. Çocukları korumak onları dünyaya getiren ve yasal olarak da onları korumakla yükümlü olan anne babaların görevi olduğuna göre, anne babaların çocuklarını korumak için ellerinden geleni yapması gerekir. Anne babaların, çocuklarının internette ne yaptıklarını kontrol etmeleri gerekiyor; çocuklarının ne yaptıklarını kontrol etmemeleri ihmalkarlık olur.

Edit: Küçük eklemeler yaptım.
  • whimsical  (31.01.15 14:39:45 ~ 15:05:13) 
@godless frog

internet üstünden taciz, istismar vs hepsi bilişim hukukunun DA alanına girer. tehdit, hakaret şantaj vs. sadece internet değil telefon, bankacılık, hastanelerin hastalar hakkında verileri vs vs hepsi bilişim hukukunun da ilgili olduğu konulardır. sadece site açıp kapatmak gibi gösteriliyor bizim ülkede orası ayrı.

açıklamada çocuklarınız koruyun diyor. çocuk yani bu. korunması gereken bir canlı zaten. interneti yasaklayın demiyor, çocuğun internetteki faaliyetlerini kayıt altına alın diyor, çocuğun internette neler yaptığını bilin diyor. sakın internete sokmayın demiyor.
  • sansli pipi  (31.01.15 14:48:02 ~ 14:48:20) 
bana göre bir insan ortamını buldumu, onaylamadığı her şeyi yapabilecek kapasitede bir varlık, hatta deneyleri de var milgram, zimbardo deneyi vs. dünya da hayvanlarla ilişkiye girilsin diye özel çiftlikler var , bütün bu olanları düşününce çocuk sahibi olmak bir çocuğu dünyanın iğrençliklerinden korumak anne babalar için çok zor. burada ki örnek internet üzerinden gidiyor, evde kontrol edersin ama dışarda bunu aileler nasıl takip edebiliyor bilmiyorum, şahsen çocuğum olsa ve bu haberi okusam paranoyak olurdum.


  • bonifas  (31.01.15 15:41:49) 
Geçenlerde bir porno sitesi en çok izlenen kategorileri falan açıklamıştı. pek çok ülkede "mom,sister, teen" falan en tepede. ortadoğu toplumlarında da yaygın.

bastırılmış cinsellik mi denir bilmiyorum. insanlar gerçek hayatta gösteremedikleri yüzlerini, internet ortamında gözetlenmediklerini(ki oldukça yanlış bir düşünce) düşünerek rahatça gösteriyorlar.

çocuğum yok henüz ancak olursa, belli bir yaşa kadar teknolojik cihaz vermeme düşüncem mevcut. bu konuda otoriterim. bilgisayar mühendisliyim, bilgisayar mühendisliği bölümüne girene kadar bilgisayarım yoktu, bir şey de kaybetmedim.

elbette kullanacaksa gözetimim altında kullandırırım. filtreleme yöntemleri var. zaten bu işin kitabını okuduğum için benden fazla bir şey kaçıramaz. 10-11 yaşındaki çocuğa al sana son model telefon, al sana kişisel bilgisayar, internete gir sabahtan akşama kadar demem. öyle bir dünya yok.

babamdan kaptım sanıyorum bu davranışı. babam haftaiçi bizim televizyon izlememizi bile yasaklardı. belli bir saate kadar izlerdik, saat akşam 6-6:30 falan, sonra odaya geçip ders çalışırdık. iyiki de böyle yapmış diyorum. ben de böyle. kafa aynı kafa.
  • mesglsn sanirm bn yatiyrm  (31.01.15 16:21:25 ~ 16:22:20) 
bu tarz çalışmalar en modern, gelişmiş ülkelerde de yapılıyor ve sonuçlar genellikle aynı maalesef. yani norveç'te belki 100 kişiden 90'ı kızı uyaracaktır ama amerika'da falan da hiç sayısı az değil bu manyakların.

yalnız 11 yaşında bir çocuğun google'da "chat ve sohbet" diye aratması da saçmalık. belli bir yaşa kadar ebeveyn kontrolünde internete girmeli çocuklar. adı üstünde ÇOCUK daha. cyberbullying yüzünden intihar eden çocuklar var. sçtırtmayın marjinalliğinize de özgürlüğünüze de. 11 yaşında çocuğun internette ne yaptığı kontrol edilmelidir.
  • der meister  (31.01.15 16:24:06) 
Sadece Türkiye'de değil Dünya'da da çok büyük bir problem maalesef pedofili. Düşündüğümüzden çok çok daha yaygın aynı zamanda. Bu deney de bunu gösteriyor aslında. Üst düzey yetkililerin, politikacıların, polislerin ve hatta o çocukların ailelerinin dahil olduğu pedophile network'ler var dünya çapında. Marc Dutroux ve Jimmy Savile isimlerini bir araştırın derim. Mide bulandırıcı.

Çocuğumu bu çalışmanın ortaya koyduğu tehlikelerden korumak için ne yapardım? Açıkçası benim çocuk yapmaya cesaretim yok böyle bir dünyada.
  • Thredith  (31.01.15 16:29:22 ~ 16:30:43) 
Kapali bir network gelistirilebilinir aslinda, direk okullardan baslanir, yasi belli olan gruplarda chat yapilmasina izin verilir ve disardan giris yapilamaz amma velakin kontrol etmesi guc bir network olur.

Facebook gibi dusunun sadece ogrenciler ve +-2 yas araliginda arama ve ekleme ve sohbet ediyorlar. Kayitlar okullardan yapilior sadece aile telefonlari adres bilgileri dogrulaniyor falan. Belki calisir boyle bir network.
  • selam  (31.01.15 18:31:11) 
şaşırmadım.

gelecekteki çocuğumun veya küçük kardeşimin böyle yerlerde gezmesine mani olmak için birçok yaptırım yapabilirim. reel dünyada yaptığımız şeyi sanalda da uygulamak gerekiyor.
  • cetoxim  (31.01.15 19:18:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.