1-) İndirilen faiz, MB'nın bankalara borç verirken talep ettiği faiz. Yani, MB Bankalara parayı daha ucuzdan satacak. Bu da bankaların sermaye maliyetinin düşmesini sağlayacak.
2-) Eğer bankaların parayı MB'den aldığı fiyatla sattığı fiyat (kredi faizi) arasındaki farkın sabit kaldığını düşünürsek, konut kredisi faizlerinin düşmesine yol açacaktır. Aynı şekilde, mevduat faizlerinin de düşmesine neden olacaktır. Çünkü, bankalar MB'den para alırken ödediği faiz düşmüşken, vatandaştan mevduat olarak topladığı paraya ödediği faize de yüksek bir oran ödemek istemeyeceklerdir.
3-)Faizlerin düşmesini ekonominin hareketlenmesi yani tüketimin artmasını istediği için istiyor. Malum Türkiye ekonomisi, tüketim ekseninde dönen bir ekonomi.
4-)Merkez Bankası, fiyat istikrarını ve ekonomik büyümeyi dengeleme hedefi olan bir kuruluştur. Bir nev'i Hazinenin bankasıdır. Piyasaya sürülen para arzını, bankalara borç verilecek oranı, reeskont oranını vs... düzenleyerek, hem düşük enflasyon hem de yüksek büyüme sağlamayı amaçlar. İşin para politikası kısmı MB'ye aittir, maliye politikası kısmı ise hükümete. Kıta Avrupasında, 2. dünya savaşından beri enflasyonun düşük tutulması, MB'larının en önemli ve birincil görevidir.
0