[]

Ekonomiye giriş: MB faizi düşürdü ne anlama gelir?

Valla bildiğin elektrik mühendisiyim. Ekonomiden anlamıyorum, öğrenmek istiyorum ama bu saatten sonra işten güçten kendi başıma öğrenebileceğimi düşünmüyorum.

Bari temel bazı şeyleri sizlerden öğreneyim iktisatcanlar.

Misal merkez bankası bugün 0,50 puan faiz düşürelim kararı aldı. SOrular sorular aklımdaki sorular::

1) Düşürdüğü faiz ne faizi? Ne işe yarıyordu?

2) Peki bu, konut kredisi faizini, mevduat faizini, yani bankaları uyguladığı faizleri nasıl etkiler? Bu zamazingolar neyden etkilenir?

3) Tayyip neden bu kadar çok faizin düşmesini istiyordu? ne işimize yarayacak?

4) Merkez bankası ne iş yapar?

 
Faiz duserse ekonomi daha hizli doner, hacmi genisler, bu da siyasilerin isine gelir.


  • sckxyss  (20.01.15 19:34:43) 
para akışı sağlanır, insanlar borçlanır, ekonomi büyür, hiz kazanir.

gereğinden fazla hızlanan ekonomide halk kredi sıkıntıları yaşayabilir, daha da hizlanirsa enflasyon ortaya çıkar ve satın alma gücünü düşürür. çok sağlıksız büyümeyi şahin ile 200 kilometre hızla kötü bir yolda ilerlemeye benzetebiliriz. büyümek iyidir, güzeldir fakat şartların da uygun olması gerekir.

faizleri yükseltmeyi fren pedalı gibi düşünebilirsin. yavaşlamak her ne kadar ekonomide negatif bir terim olarak gelse de kulağa, tıpkı taşıtlarda olduğu gibi bazen frene basmak durumunda kalırsın.

faizlerde ekonomiyi hızlandırıp yavaşlatmak için merkez bankalarının kullanabileceği araçlardan biridir.

3. tayyip hali ile ekonominin büyümesini dilinden düşürmeyen bir adam. düşük faiz demek, ülke negatif etkilerden pek etkilenmeden, frene basmaya gerek duymadan büyüyebiliyor demek.

4. merkez bankalari ülkenin parasının stabilitesini sağlamak ile yükümlüdür. merkez bankasının bağımsız olması önemlidir, zira para politikası ile siyaset çıkarları her zaman aynı yönde ilerlemeyebilir. kısa dönemlik, seçim politikalarını düşünen hükumetler merkez bankalarını manipüle ederek ülke için yanlış kararlar almalarını sağlayabilirler.

yani uzun lafın kısası, merkez bankası yolda bir engebe, kasis gördü ve faizleri yükseltti. şimdi tekrar düşürdü. düşürmenin sebebi kasisi geçmiş olması da olabilir (sağlıklı olan), yan koltukta oturan tayyip'in zorlaması da (sağlıksız)
  • Lorik Cana  (20.01.15 19:41:29 ~ 19:55:34) 
faiz oranı düşerse birikim azalır, yatırım artar. mortgage ödemeleri de azalır. öyle olunca insanların harcayacak daha çok parası kalır, ekonomi büyür. tl değer kaybeder, ihracat artar, ithalat azalır.


  • sckxyss  (20.01.15 19:43:02) 
100 liram var. Faiz yuksek olursa, parami bankaya koyar, faiz geliri elde ederim. Faiz dusunce, para kazanmak icin parayi bir yatirima kanalize etmem gerekiyor. Ne kadar cok yatirim, o kadar cok buyume. Yuksek faiz durumunda yabanci geliyor, dolarini tl ye cevirip faize koyuyor. Bi arada piyasada dolar bollugu oluyor, dolarin degeri dusuyor. Vadesi geldiginde, yabanci yatirimci faizden kazandigi para ile tekrar dolar alip turkiyeden cikiyor. Bu durum da piyasada dolar azaliyor. Boyle olunca da dolarin degeri yukseliyor. Ithal urunler pahalilasiyor. Sonra ithalat acigi oluyor, falan filan.


  • marcelorios  (20.01.15 19:45:46) 
1) düşürdüğü faiz, borçlanma faizi, yani devletten bir yatırım aracı ya da borç aldığınızda x oranında daha az faiz geliriniz ya da borcunuz olacak.
2) hem mevduat hesaplarındaki faizi hem de kredi tarafındaki faizi etkiliyor, bire bir aynı oran olmasa bile düşüyor faizler.
3)Tayyip'in ipi beton kapitalizmine bağlı, ev satılmazsa tayyip tökezler. Bunun yanı sıra, faizin düşmesi yabancı sermayenin pek hoşlanacağı bir şey değil, bu açıdan tayyip için bir dezavantaj da oluşuyor.
4)MB bu ülkede para basmaya yetkili tek kurumdur ve ülkenin parayla ilgili bir çok politikalarında verdiği kararlar oldukça etkilidir.
  • gochebe  (20.01.15 19:49:48) 
1) Politika faizi. www.guneyyildizi.com

2) Bankalarin dusuk maliyetle borclanmasini saglayacagi icin kredi faizlerini dusurmesi beklenebilir.

3) Politika faizi yuksek olunca, kredi faizleri de yuksek oluyor. Yatirimlarin cogu da nakit parayla degil, kredi ile yapildigi icin faizin dusup, finansmana erisimin daha kolay olmasini istiyor.

4) Para politikasini duzenler.
  • sterimar  (20.01.15 19:52:07 ~ 19:52:39) 
1-) İndirilen faiz, MB'nın bankalara borç verirken talep ettiği faiz. Yani, MB Bankalara parayı daha ucuzdan satacak. Bu da bankaların sermaye maliyetinin düşmesini sağlayacak.
2-) Eğer bankaların parayı MB'den aldığı fiyatla sattığı fiyat (kredi faizi) arasındaki farkın sabit kaldığını düşünürsek, konut kredisi faizlerinin düşmesine yol açacaktır. Aynı şekilde, mevduat faizlerinin de düşmesine neden olacaktır. Çünkü, bankalar MB'den para alırken ödediği faiz düşmüşken, vatandaştan mevduat olarak topladığı paraya ödediği faize de yüksek bir oran ödemek istemeyeceklerdir.
3-)Faizlerin düşmesini ekonominin hareketlenmesi yani tüketimin artmasını istediği için istiyor. Malum Türkiye ekonomisi, tüketim ekseninde dönen bir ekonomi.
4-)Merkez Bankası, fiyat istikrarını ve ekonomik büyümeyi dengeleme hedefi olan bir kuruluştur. Bir nev'i Hazinenin bankasıdır. Piyasaya sürülen para arzını, bankalara borç verilecek oranı, reeskont oranını vs... düzenleyerek, hem düşük enflasyon hem de yüksek büyüme sağlamayı amaçlar. İşin para politikası kısmı MB'ye aittir, maliye politikası kısmı ise hükümete. Kıta Avrupasında, 2. dünya savaşından beri enflasyonun düşük tutulması, MB'larının en önemli ve birincil görevidir.
  • maxim gorki  (20.01.15 20:00:03) 
cevaplar için teşekkürler. çok açıklayıcı oldu.


  • corona  (20.01.15 20:33:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.