[]

28 yaşında mezuniyet

Yakın bir arkadaşım, odtü'de mühendislik bölümlerinden birinden mezun olmaya çalışıyor. Bölümü sevmediği için yıllarca derslere gitmedi, sınavlara girmedi vs. Şimdi de yumurta kapıya dayandı misali bütün dersleri bir anda vermeye çalışıyor. Zaten kolay olmadığı için bölüm normalde de, baya zorlanıyor. Aldığı bütün dersleri geçerse bu sene, seneye 28 yaşında mezun olabilecek.

Ona moral vermeye çalışıyorum ama hep kötü polislik yapıyor. Daha kötüsü arada mezun olamayacağım kesin, intihar edebilsem keşke diyor ve son zamanlarda bunu çok sık dile getirmeye başladı. Ona yardımcı olabilmek, moral vermek istiyorum. Ne şekilde yaklaşmamız lazım? Moral vermeye çalıştıkça, yok işte hayır diye hemen anti tez üretiyor. Hani düşün ki kötü bir üniversitede okudun ve 4-5 yılda bitirdin ama iş bulamadın diyorum. Onu da kaldıramıyor. Biraz mükemmeliyetçi bir insan. Zaten projelerini de o yüzden teslim etmiyor, istediği gibi tamamlayamayacağını görünce baştan pes ediyor. E artık bölümde yaşıtları/arkadaşları da kalmadı. Anlayacağınız psikolojisi baya bozulmuş durumda. Nasıl yardımcı olmalı, ne söylesek de moral olsak bilemiyoruz.

Özellikle okulu bu yaşlarda, uzatarak bitirmiş, sonrasında hayatını yoluna koymuş kişiler fikir verirse çok iyi olur.

 
o kadar olmasa da 7 yılda bitirdim ben de odtü'yü. tek fark olarak şunu söyleyebilirim, okuduğum dönemin büyük bölümünde tam zamanlı çalışıyordum. mesleğimle ilgili de neredeyse hiç çalışmadım diyebilirim.

o arkadaşınıza söyleyin, 28 yaş daha ne ki. doğrudur, erken kalkan yol alır ama, hiç bir şey için geç değil. şu anda yaptığım işlerin neredeyse tümünü 28'imden sonra öğrendim, takılmasın. kafasına taktıkça daha çok konsantrasyon sorunu yaşayacak ve her şey daha da ters gidecek, bundan emin olabilir.
  • silent storm  (15.01.15 11:09:18) 
Ben 32 yaşındayım, iki üniversite bitirdim ve şimdi mühendislik okumak istiyorum. Arkadaşınız bu yüzden intihar edecekse, benim çoktan ölmem gerek.


  • pozzecco  (15.01.15 11:43:41 ~ 11:44:14) 
@pozzecco herkesin sosyal, ekonomik durumu onu kaldıracak seviyede olmuyor. ben de iktisat mezunuyum, keşke hukuk okuyabilsem de şu an ona kaynak ayırıp bir 4-5 sene daha okuyamam.


  • patiska  (15.01.15 11:56:26) 
mükemmeliyetçiden çok okb gibi geldi bana. psikiyatri uzmanı değilim. sadece ailemde böyleleri çok var. ben de bunlardan biriyim.


  • namus ninjası  (15.01.15 12:36:33) 
Ben de 27 yasinda ikinci üniversiteden mezun oldum. İlkini uçuncu senemde birakmistim. Yasimdan dolayı is hayatında fislenecekmisim gibi bi paranoyam vardi ama kimsenin umrunda degilmis acikcasi.


  • damdanakan  (15.01.15 12:50:13) 
ekşi selebritilerinden isolde 27 yaşında şehir planlama gibi hayvani bir bölümü okuyordu gayet memnundu hayatından. isteyince olur elbet. isoldeyi okutun madem :)


  • emirkulu2  (15.01.15 12:59:04) 
merhaba ben on senede bitirdim. 29 yasindayim hayatimdan memnunum.
arkadasiniz odtuden mezun olacak. bu cok muhim bir detay. her okulu uzatanla ayni kefede olmayacagi kesin. kimse erken bitirenlere aferin demiyor.

  • nax  (15.01.15 14:33:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.