[]

Neden boşanmalar bu kadar arttı?

Son zamanlarda görmüşsünüzdür etrafta boşanmalar çok arttı genç yaşlı farketmeden, ortada küçük çocuk olsun olmasın.

Ne yapalım hep topun ağzında mıyız?


(Aldatma ve şiddet haricindeki nedenler)

Bazen de taraflardan biri bunalıma girip kendini çeker, eşini iter vb. Bu durum ayrılık nedeni midir?

 
insanlar artık özgürlüklerine daha düşkün diye düşünüyorum, kimse kimsenin kahrını çekmek zorunda değilim diyor bana kalırsa.


  • prezarlatif  (13.01.15 10:23:25) 
Tv yi açıp tartışma programlarını gereksiz yarışmaları,kostüm kıyafet yarismalarindaki diyalogları izlemissindir evlerin içi de öyle aile içi iletişim çekişme ve rekabete dayalı tartışmaya dönüşmüş durumda toplumda bu tür iletişim normal görülmeye başladı buda kanayan bir yara artık durum malesef bu boşanan kesimlerin hepsi ilestisim cikmazi yüzünden değil tabiki ekonomik sıkıntının verdiği huzursuzlukda ailelere yansiyor


  • steward  (13.01.15 10:26:36) 
E normal. Devir değişti. İnsanlar özgürlüğüne daha düşkün. Eğitim seviyesi arttı. Kadınlar eskiye göre daha güçlü. Yani beyimdir dövse de sövse de o olmazsa ne yaparım modunda değil. Dolayısıyla kötü bir durum olduğunda çekmek istemiyorlar.


  • secilmis uye  (13.01.15 10:26:53) 
evlenmeler de arttı, onu da göz ardı etmemek lazım. bazen evlenmiş olmak için evleniliyor ve sonradan hata yapıldığı anlaşılabiliyor. ya da birbirini iyi tanımadan evlenmek de buna etkendir, aynı evde bir yaşanmalı bence evlenmeden önce, kim nedir, huyu nedir öğrenilsin. insanların psikolojik durumları da çok değişti eskiye göre, şimdi artık depresyona ve bilimum psikolojik rahatsızlıklara çok açık bünyeler bence, bu da geçimzisliği beraberinde getirebilir.

bir sürü etmen var, nüfus da arttı geçmişe göre, sadece bunu bile doğru orantıya vursan belki sayı normal gelecek.
  • loveinaflipbook  (13.01.15 10:27:17) 
Eskiden geniş aile baskısı kahir çekmeye zorluyordu. Sehirlesme ile aile kavramının kapsamı daralinca baskı kurabilecek gücünü yitirdi. Artık yemiyor yani.


  • nereye bu gidis  (13.01.15 10:31:28) 
eskiden boşanma hor görülürdü. Çok kötü birşeymiş gibi. gene sorunları vardı insanların ama dul kalmamak için boşanmazlardı. etraf ne der vs..
Artık devir değişti. İnsanlar anlaşamadıkları zaman boşanmaktan korkmuyorlar.

Tabi bir yuvanın dağılması güzel değil ama bir ömür boyu mutsuz olmaktansa boşanmak kötü bir şey değil.
  • innerbliss  (13.01.15 10:34:24 ~ 10:34:58) 
kadınlar güçlendi. sebep bu.
ayrıca bireycilik arttı, biz yerine ben deniyor.

  • dafuq  (13.01.15 10:35:04) 
eskinin o on yıllarca devam eden evliliklerinin de büyük çoğunluğu yine mutlu değildi
belki evlilik devam ediyordu ama sağlıklı bir aile yoktu ortada
kadının ekonomik özgürlüğü de büyük etken, hem kendisi hem karşı taraf için
eskiden kadın istese boşanamıyordu, erkek istese kadın ortada kalacak diye boşanamıyordu
şimdi erkekler de daha rahat, nasılsa bakar başının çaresine diyor

insanımız aynı. genel toplumun kafa yapısı değişmedikçe, o eskiden türk aile yapısı diye övündüğümüz içi boş kavram, aslında gerçek olmadığını daha da ele verecek.
  • emirkulu2  (13.01.15 10:40:02) 
çünkü insanlar artık daha zengin ve bencil. daha bireysel bir topluma dogru gidiyoruz. hepsi daha önce söylediğim gibi muazzam zenginleşmeyle alakalı.


  • fransizkalanadam  (13.01.15 10:58:11) 
loveinaflipbook -1
evlenmeler arttı nedir ya. 20-30 yıl önce 30 yaş üstü bu kadar bekar insan mı vardı? tabiki artmadı. hem evlenmeler azaldı hem boşanmalar arttı

  • dafuq  (13.01.15 11:04:30) 
Kadınlar artık kocamdır iatediğini yapar modunda değil. Eski evlilikleri sürdüren kadınların bu boyun eğmişliği idi. Kadınlar artık kendi ayaklarının üzerinde durabilen, maddi özgürlüğü olan insanlar olduğu için tahammül etmek zorunda değiller. Etmiyorlar da zaten :)


  • bir nick var benden iceri  (13.01.15 11:11:33) 
hoşgörü azaldı.


  • yapma volkan  (13.01.15 11:16:03) 
kendi ailem için konuşuyorum
o dayağı yiyen- dayak yüzünden çocuk düşüren -eski hatunlar boşanabiliyor olsaydı, şu anda evli çok az büyüğüm olurdu.
şimdikiler dayak yerse zaten boşanıyor -e boşansın bi zahmet- ama daha basit şeylerde de boşanıyor benim kuzenlerimden, evi zaten ben geçindiriyorum ne diye bi de koca kahrı çekecem diye ve bu gibi sebeplerle boşananlar-daha doğrusu kocasını boşayanlar :) oldu. e benim teyzelerim senelerdir aynı durumda ama boşanmıyorlar.
kadının eli güçlendi, geçimmiş, el alem ne dermiş kaygıları azaldı. erkek için çok fazla birşey değişmedi aslında. değişen kadın oldu o yüzden boşanmalar arttı bence.
ailemde çok çok farklı olan arkadaş çevremde ise kavgasız gürültüsüz; aşkın bitmesi, beklentilerin, gelecek planlarının farklı olması gibi konular yüzünden boşanılıyor.
evlenmek için evleniliyor, evlenme arttı konusuna katılamayacam. benim etrafımda bir tek çerkezlerde eskiden beri istemeyenin evlenmemesi- ve genelde de ailesine bakması- durumu vardı, adamlarda bu kabul ve saygı gören bir durum. Onun dışında eskiden 20sine gelene baskı yapılırmış şimdi o 30 oldu, evlenmeyen de evlenmiyor. Eskiden çok mu isteyerek evleniliyormuş? o zaman o zamanın koşullarına göre evlenmek gerekiyormuş, şimdi de şimdinin koşullarına göre, ama direnmek uymuyorsa evlenmemek şimdi daha mümkün.
  • niye ama  (13.01.15 11:37:07) 
her geçen gün birey kavramı daha ön plana çıkıyor. biz diyen, çocuklarım, yuvam diyen eşler yerine ben diyenler çoğaldı. tahammül de oldukça azaldı. eskiden şiddet dahi görseler kocamdır sever de döver de diyen bir anlayış vardı. (şiddeti savunduğumdan değil anlayışa parmak basıyorum) günümüzde beni mutlu edemiyor, bana iyi bakamıyor gibi sebeplerle yuvayı bozanlar çoğaldı. eskiden koca ne kadar kötü olursa olsun çocuklarım için diye katlanan anneler vardı. günümüzde bu da önemsizleşti.

ben de buna dahilim yani. evlenirsem ve mutsuz olursam en başında kestirip atarım. ömür boyu ifrit olmağa yeğdir.
  • kallesnikof  (13.01.15 12:41:28) 
@dafuq, o bekar diye saydığın insanlar önceden evlenip boşanmış da olabilir pekala.

ayrıca nüfusa göre yorumladın mı bunu? 20-30 yıl önceki nüfus ile şu anki bir mi? 1990'da 56 milyon olan nüfus 2013'de 76 milyou bulmuş, o zamana kadar %35 artmış yani... boşanmalar ne kadar arttı bunun da araştırması yapılmıştır illa. diğer sebepleri geçecek olursak, sadece nüfus artışı bile kendi başına bir etmen oluşturuyordur bence evlenmelerin de boşanmaların da artmasına, herşeyi etkilediği gibi, % olarak küçük ya da büyük.
  • loveinaflipbook  (13.01.15 12:46:49) 
kallesnikof'a ek olarak;
ailem yuvam çocuklarım diye kendini yırtanların elinde hiç bir şey kalmadığına şahit olan nesil şimdiki. ben kavramına dönmeleri kadar doğal bir şey yok bu süreçte. çünkü hep ailesini düşünen insan, bir bakıyor kendisinden başka aileyi düşünen yok o ailede. kendini yıprattığıyla kalıyor.

toplum tümden bencillikten kurtarmak lazım. sırf ailem değil herkesi düşünebilmeliyim, ancak o zaman sevgiyi de saygıyı hakedecek konuma gelip birlikte yaşayabiliriz.
  • emirkulu2  (13.01.15 13:21:17 ~ 13:22:16) 
hoşgörü azaldı. hem eşler birbiri arasında hem de aileler arasında. her şeyi iki kişilik yaşamayı istemek bireyselcilik bencillik çok fazla. büyük geniş aileler azaldı. tahammül edilmiyor hiçbir şeye. en ufak şey büyütülüyor. ve bence en büyük etken de "anlaşamazsam ayrılırım" rahatlığı. evlenmeden yapılan evlilik sözleşmeleri. bütün bunlar baştan evliliğin ömrünü belirleyen şeyler bence.


  • kakao  (13.01.15 13:37:16) 
eğitim seviyesi arttıkça toplumlarda boşanma oranları hep artar.. hurafelere inananlar azalır.. elalem menfumu artık siklenmez ..
bireysel mutluluklar,hedefler daha çok öncelenir..
kadınları okutmamaları hep bu yüzdendi, eğitilen kadın düşünür,dünyası vizyonu genişler,sorgular . haklarını öğrenir.. mahalleyi akrabayı siklemez artık ..
erkekler için de geçerli bunlar..
  • taylor durden  (24.10.22 12:41:15) 
abi yedi yıl geçmiş duyuruyu nereden bulup da zıplattın ya :)


  • mark greg sputnik  (24.10.22 12:42:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.