[]

sigarayı bırakmanın ilk zamanlarında yapılacaklar

'the easy way to stop smoking' belgesel-film'ini izledim. ben zaten bırakmak istiyor ve kendimi içten içe buna hazırlıyordum. 30 yaşıma geldim, yakın zamanda annelik planları yapıcam vs. düşünceleriyle hazırlık yapıyordum. ama bu belgeseli izleyince gerçek bir adım atacak kadar cesaretlendim. aslında farklı bir bakış açısının farkına vardım da denebilir.

4 gündür sigara içmiyorum. üstelik öyle zor bir zamanda bıraktım ki sigarayı. hafta sonuna yakın bir gün, regl dönemime yakın bir gün, iş stresimin yoğun olduğu bir gün... bu yüzden kendimle fazladan gurur duyuyorum.

Sigarayı bırakanlar için birkaç sorum olacak şimdi. Bu 4 gün içerisinde eşim tütün içmeye devam ettiği için o'nun her sigara yakmak için odadan ayrılışında içim cız etti. hafta sonu özellikle dün İstanbul'da muazzam bir hava vardı ve biz dağ, bayır, deniz dolaştık. o zamanlarda da canım çok çekti. hafta sonum hem çok güzel hem de stresli geçti.

1. bu nikotini vücuttan atabilmek için destekleyici bir şeyler var mıdır? sallıyorum çok su içmek, çok sebze yemek gibi...
2. siz canınız her sigara çektiğinde nasıl bastırdınız isteğinizi.
3. kendimi yemeğe verecek gibiyim, kilo almak istemiyorum. sakız bunun için ideal bir ikame midir?

(not: nikotinli herhangi bişi almak istemiyorum bu süreçte)

 
patlıcanda gerçekten nikotin var, nikotin sakızı da iş görür


  • yazmamaya yemin eden adam  (12.01.15 09:21:40) 
ön not: 12 yıldır aktif sigara içer(d)im.

yılbaşında eski ev arkadaşlarımla buluştuk onlardan birinin evinde. sağolsun hanımlar güzel güzel yemekler hazırlamışlar ve alkol masası cennet gibi.

son dönemde zaten sigarayı çok azaltmıştım. günde 1-2 tane filan içiyordum ama alkol aldığım zamanlar ayı gibi içmeye devam ediyorum. O akşam da bir paket sigara aldım giderken, alkolun yanında gömerim diye. ev arkadaşlarım da ayı gibi sigara içen insanlardı, öyle böyle değil.

neyse efendim, lan ilk kadehleri içtik, ikinci kadehleri içtik kimse sigara içmiyor, hamle bile yapmıyor. en sonunda "sigara içmiyor musunuz lan devrimciler" dedim, hepsi bıraktığını söyledi. "hassiktir lan" dedim içimden, bir ben kalmışım sigara içen. o an karar verdim ve bıraktım. 12 gündür ağzıma bile sürmedim. düşün o gece alkol derya oldu aktı ağzıma koymadım.

üstelik son 2-3 gündür insanların elinde sigara görünce "nasıl içiyorlar lan" düşüncesi bile oluşmaya başladı yavaş yavaş, kokusundan filan tiksinmeye başladım.

ya bu kadar hikayenin sonunda diyeceğim şey çok basit. bunu bırakmak için bir tetikleyici lazım. beni bütün arkadaşlarımın bırakması tetikledi ve bir anda bıraktım. evet bir anda "kafada bitirmek" çok kolay değil ama bunun tek çözümü bu.

bu arada sigaradan kaçmak yerine onunla yüzleşmen lazım. mesela çalıştığım ofisteki arkadaşlar sigara içmeye çıktığında onlarla beraber çıkıyorum ve yanlarında duruyorum, sohbet ediyorum. öbür türlü kaçarak olmayacak çünkü bu iş. sen de eşin sigara içerken yanına git sohbet et.

ben ekstradan başka hiçbir şey yapmadım.
  • teritori  (12.01.15 09:29:56) 
2-3 haftalık zorlu bir dönem sizi bekliyor. 4 güne girmeniz ayrıca çok iyi, tebrikler.

aklınıza sigara içme isteği geldiği her zaman; içerseniz ne olacak, size ne gibi zararlar verecek, maddi olarak giderleri gibi şeyleri düşünün. yanınızda sakız bulundurun, aklınıza gelince atın ağzınıza bir tane. naneli şekerde iyidir olips mesela. patlıcan ve mor soğan arada tüketin ihtiyacınızı giderir.

"bırakalı 4 sene oldu"
  • teknikekip  (12.01.15 09:30:08) 
1. kararlılık dışındaki herşey sizi sigraya geri döndürme ihtimali olan şeyler olacaktır. sigaranın yerine birşey koymayın lütfen, artık sigara yok.

2. kararlılık ve özsaygı. 4 gün dayandınız, aynen devam edin.
3. spor dışında kilo almayı engelleyecek birşey yok. unutmayın, sigara metabolizmayı daha hızlı çalıştırıyordu, artık içmediğinize göre kendinizi yemeğe vermeseniz bile kilo alacaksınız. engellemek için spor yapın.
  • saygilarefendim  (12.01.15 09:32:34) 
1) su iyidir ama abartmamak lazim.
2) bir hafta falan kalemi sigara icermis gibi yaptim derin nefeslerle bol oksijen beyne gidince hafif bi bas sonmesi oluyo onunla idare ettim, derin nefesler aldim, yurumek yerine kostum hafif hafif (kosmakdan nefret ederim)

Bir arkadasim icki icerken icmezsen bi daha da icmezsin dediydi ikinci hafta disari ciktik ictik ictik benim kafa guzel oldu masada yanan bi sigara vardi bi nefes aldim ve bu ne boktan bisi diyim attim sigarayi, sonrasinda da ben icki masasinda bile icmedim olm diye hava attim :).

3) ben erkegim ve zaten cok zayiftim (55kg) 75 oldumdu biraktigim donemde amma velakin bizim ofisten bi kiz birakti, sakiz, kornfleks falanla gram almadi kilo biraz kontrol lazim.
  • selam  (12.01.15 09:36:39) 
  • tescillimarka  (12.01.15 10:46:05) 
2-3 hafta dayan. içinin cız etmelerini 10 saniye umursamazsan gider onlar.spora başla bir de. eşin de bırakırsa daha kolay olur.


  • rnks  (12.01.15 11:57:46) 
Yaklaşık üç aydır sigara kullanmıyorum.

1) Sağlıklı beslenmeye özen göster. Şu takviyeyi al, bu takviyeyi al zamazingolarına inanmıyorum ben. İnsan vücudu olağanüstü bir şey. Sağlıklı beslendiğin takdirde vücut kendi kendini yenilemeye devam edecek zaten.

2) Ben bazen sakız çiğniyorum. Naneli. İşe yarıyor. Ancak hergün sakız olayı olmuyor.

3) Ağız alışkanlığını yemekle değiştiriyor olabilirsin. Dikkat et! Normalinden daha fazla yiyor gibi hissediyorsan, o dürtü geldiğinde ılık su hazırla, iç. Birkaç dakikalık uğraş yeme ihtiyacını örtecektir. O yüzden ılık su dedim. Farklı bir şey de deneyebilirsin.
  • dessy  (12.01.15 12:10:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.