[]

antep fıstığı neden bu kadar pahalı?

adı bile antep lan, türkiye yani, nasıl bu kadar pahalı olabiliyor? hayır çiğ halinin baya ucuz olduğunu biliyorum. nabıyolar da bu kadar pahalı oluyor?




 
siirt fıstığı ne ola peki?


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (08.01.15 22:06:17) 
Fıstık bir seme verimlidir bir sene verimi düşer. Dolu vurur bilmem nolur az yetişir. Fırsatçılar vardır. Kullanım alanı çoktur. Mesela kuşboku diye isimlendirilen hali vardır baklavada kullanılır özellikle kilosu antepte bile 60 ı buldu. Normal tuzlu veya tuzsuz içinse şehir dışına tutturabildikleri fiyata gidiyor. Tamamen satıcıyla alakalı.


  • odiyus  (08.01.15 22:06:47) 
Antep fıstığın ÇOĞU zaten Antep'te baklava imalatında kullanılıyor. Zaten fıstık bir sene iyi ürün veriyor diğer sene neredeyse Sıfır..


  • dokuzonbeş  (08.01.15 22:07:38) 
gençler fıstık bir sene iyi bi sene kötü diyorsunuz da o olay fıstık ağacına göre değil mi? yani bir ağaç bi sene iyi ürün verir bi sene vermez, ok.
am bu durumun pahalı olmasında bir etken olması söz konusu olamaz. tüm antep te ki fıstık ağaçları aynı anda ekilmediyse tabii...

  • enkolaykullaniciadi  (08.01.15 22:12:02 ~ 22:12:37) 
peki size kilosunu en az 50 liraya almamız makul müdür? bana felaket kazık geliyor da.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (08.01.15 22:12:17) 
benimki tamamen antep fıstığının pahalılığı üzerine bir merak yoksa illa yemem gerek değil bayılmam bile ona vereceğim parayı ya fındığa ya bademe veririm.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (08.01.15 22:17:05) 
50 lira dediğiniz olay tuzlusu in geçerli muhtemelen. Kilosu burada yani Antep te 20 ila 35 arası değişiyor.


Enkolaylullanıcı. Mevsimini bulur fıstık ektiğiniz dönemle alakası yoktur.
  • odiyus  (08.01.15 22:19:31) 
@truman iran fıstığı şipşişman olur ve tadı siirt fıstığına daha yakındır. Dedikodulara inanmayınız efendim. Antep fıstığı <3 :) Onun dışında arkadaşlar haklı fıstık yok diye fıstıklı dondurmanın kilosu yazın 45 tl idi. Hava koşulları vs. çok etkiliyor.


  • ekaterina  (08.01.15 22:40:42) 
Geçen sene don oldu fıstık yoktu.


  • yahveyire  (08.01.15 22:48:18) 
@odiyus'u dinleyin o biliyor. siirt fıstığı şekil olarak gösteriyor kendini daha şişko daha küçük oluyor. lezzet anlamında kesinlikle bariz antep fıstığı daha leziz. yani siirt fıstığıyla antep karışmaz.
bu yıl fıstık tazesi de kurusu da diğer dönemlere göre pahalıydı. çünkü meyve verimi düşüktü. sebebi @odiyus anlatmış zaten. hele ki o kuşboku denen daha tam kızarmadan toplanıp baklavacılara satılan fıstık bu yıl 80 85 tl idi diye biliyorum. antep'in en sevdiğim yanı taze antep fıstığı ımm ımmm.) o bu yıl gaziantep'te 14 15 tl'ydi galiba. hatam varsa düzelt @odiyus :)

  • uzunuzunilgi  (08.01.15 23:08:56) 
açılın bir dönemin hızlı kuruyemişçisi geldi.

öncelikle @trumanshow, yanlışsın. iran'dan gelen iran fıstığı bu bir. antep ile hiç mi hiç alakası yok onun. "zaten şam fıstığı aslında iran da iyidir" demişsin. sen dememiş ol ben de okumamış olayım. birçok uyanık esnaf iran fıstığını antep ya da siirt fıstığı olarak satar, kandırır milleti. millet te fiyatının ucuzluğuna aldanır ve alır. iran fıstığında lezzet falan olmaz. iran fıstığı anadol'dur, antep fıstığı bmw'dir. gel gelelim siirt fıstığına. siirt fıstığı şekil itibariyle iran fıstığını andırır. farkı bu işten anlayanlar bilir. siirt fıstığının iyisini bulmak zordur ama iyisi antep fıstığından bile iyidir.

şimdi sorunun cevabına gelelim dostum. evet antep fıstığı cidden çok pahalı. 2 sene evvel yarı fiyatına satılıyordu. şimdi 60-65'ten aşağı iyi antep fıstığı bulamıyorsun. migros'ta gördüm 50 tl'ye. ama antep falan değildi o. yani antep'ti ama küçük taneli ve "ana çıtlak" (aslında bu ana çıtlak muhabbeti önemli, uzun uzun yazardım ama sıkmasın şimdi) dediğimiz türden değildi. ağızları kapalıydı. o yüzden iyisini 65'ten aşağı bulmak zor. senin yerine olsam 50 tl olandan -atıyorum- 10 liralık alacağıma 65-70 tl olandan alırım, yine 10 liralık alırım. aynı para çıkar cebimden. az yerim ama iyisini yerim. fiyatların bu kadar yüksek olmasının sebebi 2 yıldır ürün yetişmiyor olması. onun da en büyük sebebi ürünleri don vurması. önümüzdeki sene kuruyemiş fiyatlarının ciddi anlamda düşeceği söyleniyor bakalım.
  • lionel andres  (09.01.15 00:45:39) 
@trumanshow, iran fıstığını antep fıstığı olarak satmaları normal mi sence? şaka yapıyor olmalısın. bak diyorum ki iran fıstığı 2. hatta 3. sınıf bir maldır. bu dandik malı antep diye yutturmak normalse tamam. olmadı turuman.

edit: daha fazla uzatmamak için yeni cevap yerine editliyorum. antep'li ya da siirt'li falan değilim. fanatik hiç değilim. sana hıh.
  • lionel andres  (09.01.15 00:58:15 ~ 01:05:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.