[]

islam - savaş - kadın - cariyelik vb.

Selamlar gençlik,

Şimdi bildiğim kadarı ile savaş sırasında müslüman bir ordu karşı tarafın gayri müslim kadınlarını cariye olarak ele geçirebiliyor. Böyle bir dini hakları olduğunu sanıyorum. Nette de bunu doğrulayan kaynaklar buldum ama emin olamadım. Sorularım.

1- Gerçekten de savaşlarda kadınları ele geçirip köle/cariye yapabiliyor muyuz?
2- Yapabiliyorsak kuran'daki hangi ayete ya da hangi hadise dayanarak yapabiliyoruz? Kaynak verirseniz çok sevinirim, macar arkadaşıma göndercem. Mümkünse ingilizce.
3- Işid'in kadınları köleleştirmesi sıkıntı oluşturunca Bagdadi "efendim biz bunları kitaplarımızda okuduk. kuran'da geçiyor" tarzı bir şeyler söyledi. Bagdadi neye dayanarak bunu söyledi - söylemiş olabilir?
4- Yorumlamak istediğiniz kısımları buraya yazın.

Not: Amacım islamı eleştirmek, yerden yere vurmak ya da yüceltmek değil. Öyle bir derdim yok. Sadece bugün yabancı arkadaşlarla olan sohbetimizde konusu açıldı.

 
Şu an yapamazsın dünyada kölelik sistemi yok.

Sorularla islamiyet sitesinde bi soru vardı, yurdumuza gelen yabancı kadınlar teslim oldukları için cariye yapabilir miyiz diye asfsfsdsd

Hoca cevap olarak yardırmıştı ordan biliyorum.
  • emirkulu2  (08.01.15 01:17:22) 
nisa 24:
(Savaş esiri olarak) sahip olduklarınız hariç, evli kadınlar (da size) haram kılındı. (Bunlar) üzerinize Allah'ın emri olarak yazılmıştır. Bunların dışında kalanlar ise, iffetli yaşamak ve zina etmemek şartıyla mallarınızla (mehirlerini verip) istemeniz size helal kılındı. Onlardan (nikahlanıp) faydalanmanıza karşılık sabit bir hak olarak kendilerine mehirlerini verin. Mehir belirlendikten sonra, onunla ilgili olarak uzlaştığınız şeyler konusunda size günah yoktur. Şüphesiz ki Allah (her şeyi) hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.

  • domates yiyom  (08.01.15 01:22:07) 
Nisa Suresi 24. ayet: “Savaşta esir olarak ellerinize geçen cariyeler dışında, tüm evli kadınlarla evlenmeniz de Allah’ın yasasıyla size haram kılınmıştır.”

valla genelde ışid'e bok atılır ama adamların yaptığı her eylemin kuran'da yeri var aslında, yani neden yapıyorsun diyo sorsak adamlar açar kitabı gösterir tek tek.
  • ruhi bir banyo  (08.01.15 01:22:53) 
Beni niye beğenmedin hayırdır


  • emirkulu2  (08.01.15 01:49:34) 
@emirkulu2 şu andaki sistemin önemi yok ki. sonuçta din evrensel. zaman ve mekandan bağımsız.

ışid kölelik sistemi uyguluyor mu? kendince uyguluyor.

zaten merak ettiğim kısım gayrimüslimlerin cariyelik hususu. nette tartışılmış, birkaç ayet de verilmiş ama net bilgi edinemedim henüz.
  • siradisi00  (08.01.15 02:31:40) 
bu hamur çok su götürür de
benim diyeceğim 2 nokta var
1- şu andaki sistemin önemi yok ki. sonuçta din evrensel. zaman ve mekandan bağımsız.
diye birşey yok. islam pek çok konuda hem genel çerçeve çizmiş hem istikamet belirtmiştir hem de kuranda her bir şeyi tüm koşullarıyla açıklamamıştır kuranda yer alan şeyler tercümeye/yoruma/açıklamaya çoğu kez muhtaçtır (içkinin başta değilken medinede yasaklanması gibi, nikah mevzusu gibi) kölelik/cariyelik kaldırılması teşvik edilen, desteklenmeyen bir sistemdi ve günümüzde bu sistem artık kalkmışsa -ki kalktı kabul ediyoruz- "ama şu ayete göre -ki onu nasıl anlayacağımız da ihtilaflı-islamda bu var o zaman uygulayalım" demek dinin ruhsatına girmez. bunu da ben uydurmuyorum cevaz vermiyor bilen insanlar. Aynen 4 eşlilik ruhsatı olması ancak adalet sağayamazsınız kalkışmayın buna denmesi gibi.
2 -islamda ulu'l emre itaat diye birşey var.
yani hangi ülkede yaşıyorsan o ülkede hakim olan devlet yönetiminin getirdiği kurallara riayet etmek farz değilse de tavsiye edilen bir tutum. Bu ülkede mehir koşulu sağlanmak şartıyla resmi nikahın dini nikah hükmünde olması gibi, kadınların miras ve şahitlikteki durumları, kadının babaya ya da kocaya tabi olmak zorunda olması gibi pek çok konuda müslümanlar ulu'l emre itaat ediyor.
şimdi bu koşullarda bugünün dünyasında cariyeliğe izin var hadi düşman kadınlarını kendimize köle edelim demek çok çağdışı, islamla da örtüşen bir bakış açısı değil.
Amaaa işte gelelim dananın kuyruğunun koptuğu yere. ortada savaş altında bir ülke var... :("savaş hukuku" diye birşey modern dünyada bile varken, bilmiyorum yukarıda yazdığım şeyleri savaş ortamında iddia etmek ne kadar mümkün, gerçekçi olalım biz almasak o kadınların gideceği bir yer bile yok... pek çok insan oraya para ve kadın için gidiyor. adam elbette bir şekilde kendine bir dayanak bulacak, buna şaşmamak lazım.
daha başka bir mevzu ise..ortada savaşan bir müslüman-kafir ordusu/devleti yok ki..neye dayanıp daru'l harb hükmü uyguluyor bu adamlar ona kafam hiç basmıyor.
  • niye ama  (08.01.15 03:38:53) 
istesen sen de uygularsın sorun değil ki. al ben seni köle yaptım diyip birini bodruma atsan, gökten yıldırımla çarpılmıyorsun. ışıdinki de öyle. hatta her yaptıkları iş öyle. insan öldürmenin dinde yeri yokken masum adamları din için katlettiklerini söylüyorlar.

dinin evrenselliğiyle ne alakası var? içtihat diye bir olay var sonuçta. o zaman öyle yaşanmış diye arabistandan hurma yaprakları getirip üstünde yaşamıyoruz.

Aha sana konuyla ilgili ilahiyatçı cevabı www.sorularlaislamiyet.com

Soru: Günümüzde cariyelik sistemi tatbik edilebilir mi; bu zamanımız şartlarına göre caiz mi?

Cevap:
Değerli kardeşimiz;
İslam'ın amacı hazır bulduğu köleliği devam ettirmek değil, önce durumlarını düzeltmek, sonra ortadan kaldırmaktır. Bugün köleliği devam ettirenler, İslam'ın maksadına aykırı davranmış ve İslam imajına zarar vermiş olurlar.

Tarihî bir hadise olan cariyelik müessesesi günümüzde hiçbir şekilde tatbik edilmemektedir.

İslâm gerek kölelerin, gerek câriyelerin hürriyetlerine kavuşturulmaları konusunda teşvikte bulunmuş, ayrıca bir çok suça keffaret olarak azâd edilmelerini öngörerek hürriyetlerine kavuşmaları için gerekli yolları çoğaltmıştır.

Câriyelik ve kölelik, İslâm adına Müslüman olmayan toplumlarla yapılan savaşların ortaya çıkardığı bir kurum olup, günümüzde ortadan kalkmış bulunmaktadır. devamı linkte


bak bu da geçen kasımda sorulmuş, ışıdın yaptığı olaydan bahsediyo www.sorularlaislamiyet.com

islam köleliği mi kaldırmış hadi ordan diyenlere de şu www.sorularlaislamiyet.com

edit: ilk yazdığımda bahsettiğim soru tam bu değildi ama benzeriydi, cevap çok sertti belki kaldırmışlardır bulamadım www.sorularlaislamiyet.com

soru:Memleketimize gelen gayri müslim bayanlarla cariye ilişkisinde bulunulabilir miyiz?

(hıyara gel hıyara. al işte olay nası kıçından anlaşılıp menfaate çevrilir görün duyun. kalk iki rekat namaz kıl desen kılmaz, dine uygun karı şetmek için gitmiş fetva almaya çalışıyo pezo)

cevap: Değerli kardeşimiz;
Cariyeler savaş esirleridir. Memleketimize gelen gayri müslim kadınlar ise, izin ile gelmişlerdir. Yani bunlar memleketimizde emniyetle dolaşma hakkına sahiptirler. Bu bakımdan bu kadınları cariye diye nitelendirmek doğru olmadığı gibi, onlara zarar vermek de cazi değildir.
  • emirkulu2  (08.01.15 07:53:11 ~ 07:59:49) 
soru geçmiş - günümüz karşılaştırması noktasına gitmiş ne yazık ki. bu başlık kalsın. ben yeni soru sorayım en iyisi.


  • siradisi00  (08.01.15 08:27:34) 
@emirkulu2 cariye ve köle olarak alıkoymayı içtihatle açıklayarak o zamanların şartlarında öyleymiş demek bilgi eksikliği oluyor. Cariyeliğin, islam adına müslüman olmayan toplumlarla yapılan savaşların ortaya çıkardığı bir kurum açıklaması ise komik. Cevap verenin sanki cariyelik mecburen çıkmış gibi, onu da müslüman olmayanlarla yapılan savaş diye yumuşatarak ve savaşların çıkardığı sonuç diye sorumluluğu üstünden atarak anlatmaya çalışma çabasına güldüm.

içtihat var diyerek sanki o zamanın şartlarında böyle olması gerekiyordu diye kendinizi ikna edebilirsiniz ancak birazcık Eski Yunan edebiyatı, İncil, eski Hint edebiyatı, Talmud, Buddha vs araştırmış olsaydınız, o zamanın şartlarının inandırılmak istendiği kadar boktan olmadığını da görürdünüz. Dünyanın yarısına hükmeden iskender, Agustus gayet tek eşle idare etmişler. İsa, buddha, zerdüşt örneklerinde de öyle iyilik yapmak için cariye etmeler, himaye etmek için köle yapmalar falan göremiyoruz. Dönemin şartları buydu diye kendimizi kandırmayalım.
  • thracia  (08.01.15 08:27:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.