[]

Kürt'e Kürt demek

Herkesten özür dilerim öncelikle böyle saçma sapan bir soru için.

Sözlükte demin bir başlık açılmış

(bkz: mardinli kürt kızının matmazel diye nick alması)

Sadece başlık olarak bu başlığın ırkçılık içerdiğini düşünüyor musunuz?

Yani bunun bir kuralı var mı ırkçı gözükmemek için? Şimdi başka bir durum olsa. Mesela şöyle;

(bkz: eskişehirli türk kızının matmazel diye nick alması)

hatta öyle bile girilmez ki daha da aşağılanır şu hale getirilir;

(bkz: eskişehirli türk kezbanının matmazel diye nick alması)

Türk Kürt Ermeni Laz dalga geçilir gülünür geçilir. Kimse ırkçılıkla suçlanmaz..

Olay nedir çözemiyorum. Nedir bu kırgınlık küslük. Bu başlık altında bu kadar kırılmak neden?

Not: Kimseyi kırmak değil niyetim.

 
Cümleden telaffuz edilen ırkı çıkarttığında anlam değişmiyorsa, söylem ırkçıdır. Çünkü oradaki ırk bilgisi gereksiz yere kullanılmıştır. Amaç dalga geçmektir. Söz konusu ırka karşı oluşan bir nefretçilik de varsa, bu dalga geçmek ırkçılık olarak isimlendirilebilir.

Elbette Türkiye'de, Türk olmak "henüz" tam bir problem olmadığı için, gereksiz yere ırkın telaffuz edildiği durumlarda bunu sadece dalga geçmek olarak algılayabiliriz.

Ama Türkiye'de Kürt olmanın gereksiz yere vurgulanması ırkçılık olarak algılanır.

Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı'nın sonunda yazar oğlu Chris'in iki tane zenci tarafından öldürüldüğünü yazmıştı. Bu mesela çok güzel bir kitabı sonunda bok eden ırkçı bir söylemdi. Çünkü hem gereksiz, hem de ABD'de zencilere karşı olan algı malum.
  • hiko seijuro  (23.12.14 17:12:17 ~ 17:21:32) 
bi ayrımcılık olduğu kesin. sözlükte sıkça yapıldığı gibi, otobüsteki türbanlı kız, izmirli laik kız yok efendim reise gönül veren solcu kız, yoldaşa göz süzen ülkücü kız gibi, kadın üzerinden saldırma işin bir tarafı. kimlik üzerinden imalar öbür tarafı.


  • namus ninjası  (23.12.14 17:20:27) 
yıllardır benim de aklıma takılıyor. hatta bununla ilgili de bir duyuru açmıştım.

adam laz fıkralarına yarılırcasına güler, "karadenizli zekası işte ehü ehü" der ama "kürt" kelimesini içeren bir cümle kurarken hemen de narinlikleri tutar, "ırkçılık yapmanın ne alemi var?" diye karşı tarafı suçlarlar.

bir de onların kırılganlıkları yüzünden, "kürt" kelimesini kullanamıyoruz diye "doğulu" diye bir kavram çıkarttık ki yine onların ekmeğine yağ sürüyoruz. zannedersin ki doğu anadolu'da sadece kendileri yaşıyor, bir tek onlara ait.
  • m e b  (23.12.14 17:25:13) 
Bunca sene Kürt kelimesini kötü kullanan kendileri mi yoksa elit batı kesimi mi diye düşünmek lazım.

Ha o başlık muhteşem bir orçoluk sanatı örneğidir diye düşünmekteyim. Kimse kimseyi yemesin
  • emirkulu2  (23.12.14 17:32:32) 
karadenizli fıkrasıyla kıyaslamak da güzel kafa. laz veya karadenizli türk olduğun için öldürülmezsin, kürt veya ermeni olduğun için öldürülebilirsin ki binlerce insan hali hazırda öldürüldü. senin gülüp geçebilmen, konu üzerinden yapılmış katliamları değiştirmiyor, ölenleri de geri getirmiyor, kürt olduğu için dışkı yedirilen adamın, askerler tarafından tecavüze uğrayan kürt kızının, alevi olduğu için ortadan ikiye bölünen hamile kadının, ermeni olduğu için diri diri toprağa gömülen 12 yaşında çocuğun acısını da hafifletmiyor.

ırk üzerinden veya insanların kontrol edemeyeceği herhangi bir köken üzerinden bir aşağılama geliştirme, anlamayacak ne var bunda? beceremiyorsan konuşmayı, becerebilene kadar susmayı dene.
  • rygard  (23.12.14 17:41:13) 
bilecikli türk kızının matmazel diye nick alması dersen hiç bir şey ifade etmezken, insanlar hiç bir şey ifade etmeyen bu cümlenin altında farklı bir mana arayacaktır. çünkü bir anlamı olması gerek. 2. bir "karnımın acıkması" vakası değil belli.. insan düşünür neden bir sürü il varken bilecik, neden bir sürü ırk varken türk?



bu 1. cümlede kürt ve matmazellik arasında tezatlık kurulmuş.

eskişehirli dediğinde toplum hafızası en azından sözlük hafızası eskişehir kızlarına yapılan yakıştırmaları hatırlayıp, bu sıradan bir olay olsa sözlüğe yazılmazdı. altında başka bir mana olması gerek diye düşünür.


sözlük hafızasını zorlar ve:

orospular matmazel olamaz der.


sonra vay efendim sen bana orospu diyemezsin diye olay çıkar. e ama haklı..
  • ibomiu  (23.12.14 17:45:31) 
kürtlere zorla bok yedirdilerciler geldiğine göre herkes duyuru ahalisi bu söylemin ırkçı olduğuna dair hemfikir.

ben de evet diyorum 3 evetle uğurluyoruz.
  • mattiadestro  (23.12.14 17:50:30) 
ırkçılığına bişey diyemem ama seksist olduğu kesin.


  • selci  (23.12.14 17:57:12 ~ 17:57:30) 
Kürte Kürt demek ırkçılık içeren bir söylem değil tabii ama başlığı açan kişi ırkçılık yapmak için özellikle belirtmiş, o da Türk işi ırkçılığın da cahilce yapıldığını gösteriyor. Gerçi bu ülkenin cumhurbaşkanı "Affedersiniz Rum" diyen bi tip, o nedenle böyle çıkışların olması normal.


  • angelus  (23.12.14 18:19:27) 
Verdiğin örnek konusunda kararsız kaldım ama bazısı bu gibi şeyleri kompleks haline getirip aşırı hassasiyet göstermiyor değil. Hiç tartişmayacaksın, hızlı adımlarla uzaklaşacaksin öyle zamanlarda.


  • youkoso hitori bocchi  (23.12.14 18:27:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.