[]

cosmos sorusu

cosmos'u izliyorum da şu kısmı anlattıysa da anlayamadım sanıyorum. hani evrenin yaşının ancak en uzakta görünen yıldızlardan aldığımız ışıkla ölçülebildiğini söylüyor ya, orayı anlıyorum, ışık hızının saatte aldığı yolla, ne kadar uzaktaysa o kadar yıldır evren vardır diyor, kabul.

peki ama hangi yıldızın ne kadar uzakta olduğunu nasıl anlıyorlar? yani nereden biliyorlar o en uzakta olduğu varsayılan yıldızın o kadar uzakta olduğunu? lütfen basit anlatın, astronomi ve fizikle hiç alakam yok.


 
Çünkü ışık yılı denen şey zaman değil uzaklık birimi.


  • i was made for you  (18.12.14 15:05:20) 
Uzaklaşan nesnelerin yaydığı bir dalga mı ışık mı ne vardı, uzaklaşan ayrı, yaklaşan ayrı gibi. onun değerinden anlaşılıyor olmalı.


  • sehpa fx350  (18.12.14 15:06:11) 
@ i was; anlıyorum ama sorduğum şey şu. güneşin bize ne kadar uzak olduğunu nereden biliyoruz? ya da en uzaktaki yıldızın? ya da venüs'ün?


  • dahili meddah  (18.12.14 15:09:07) 
  • nawres  (18.12.14 15:24:37) 
@nawres ;sadece 3.000 ışık yılı için doğru sonuç veriyormuş. başka bir yöntem olmalı


  • dahili meddah  (18.12.14 15:30:32) 
astronomide çoğu hesapta mertebeyi tutturmak yeterli. hesaplar çoğulukla yuvarlak. 5x10^5 ışıkyılı ile 6x10^5 ışık yılı arasında çok büyük bir hata yok gibi kabul ediyorlar. cisimler uzaklaştıkça daha hatalı ölçümler yapmak da doğallaşıyor. 3000 ışık yılına kadar çok hassas ölçüm yapılabiliyor. sonra hatalar büyüyor.

astronomların en eski meslek sırrı ıraklık açısı.

şunlar diğer yöntemler:
hyperphysics.phy-astr.gsu.edu

mesela bir yıldız alıp mutlak parlaklıklarını hesaplayıp bu yıldızların yaydığı ışıktan ne kadar uzaktan görünebilir olduklarını buluyorlar. yıldız ne kadar büyük olursa tayfı o kadar kendine özgü değişiklikler taşıyor. o tayftan yaklaşık büyüklüğünü, o büyüklükle parlaklığını, o parlaklıkla da mutlak parlaklığından kaybettiği parlaklığını yani aradaki mesafeyi buluyorlar.

ama bunlar gerçekten çok hatalı olabilir. yeter ki mertebe kuralı bozulmasın.
13 milyar ışık yılı ile 12 milyar ışık yılı arasında çok anlamlı bir fark yok mesela. ha 15 milyar ile 8 milyar olsa iki misli hata olurdu ölçümde. o sıkıntılı. ama %10 hata proplem değil.
  • namus ninjası  (18.12.14 15:44:32) 
merhaba, cosmos'un çevirmenlerinden biriyim ve bu konuyla ilgili daha önce başka bir çeviri yapmıştım, yine burada biri sormuştu ve ona cevaben o çeviriden alıntı bir şeyler yazmıştım, şurada bulabilirsin:

www.eksiduyuru.com
  • kül  (18.12.14 15:47:43) 
bir de yukarıda bahsedilen kızıla kayma prensibi var. hareketten kaynaklanan doppler etkisi yüzünden ışığın tayfı değişiyor. büyük kütleçekimlerinden ayrılan ışığın enerjis gidip kızıla kayıyor. felaan filan.


  • namus ninjası  (18.12.14 15:47:52) 
Yaz ve kış aylarını kullanıyoruz. Mantık diğerine çok benziyor aslında.
Bu sefer dünyanın iki farklı yerninden değil de Güneş sisteminin iki farklı yerinden bakıyoruz yıldızlara.

Tabii dikey kordinattaki yıldızlar için daha kolay bu, dünyanın güneş çevresinde döndüğü eksen üzerinde bulunanları ölçmek pek mümkün olmayabilir.

Tahminimce artık yolladığımız uyduları da bu işin içine katıyoruzdur.


Not: Dopler etkisi (Kızıla kayma) yıldızın bizden uzaklaştığını veya yaklaştığını ve belki hızını gösteriyordu yanlış hatırlamıyorsam. Aynı trafik polisinin kullandığı radar cihazları gibi. Bu konuda karıştırmasınlar aklını.

4. sayfa:
80.251.40.59
  • druid  (18.12.14 15:52:08 ~ 15:55:45) 
Sorunun tam olarak olabilecek en muhteşem açıklamasını sanırım buldum.

Buradan videosuna ulaşabilirsin.

www.facebook.com
  • druid  (07.01.15 23:53:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.