[]

evlere temizliğe giden kadınların yaşadığı zorluklar

bu kadınlara yapılan emek sömürüsü, ellerine verilmeyen sigorta hakları, evle gördükleri olumsuz muameleler üzerine bir araştırma yapacağım. bildiğiniz kısa filmler, özel yazılar olursa benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.

evinize temizliğe gelen kadınlarla ilgili gözlemlerinizi de paylaşabilirsiniz.

şimdiden teşekkür ederim.

 
Kişisel gözlemim yok denecek kadar az ama okumadıysanız, şu kitap bence işinize yarayacak, iyi bir çalışma:

www.iletisim.com.tr
  • kitvidet  (17.12.14 15:24:47) 
benim gözlemim iyi para aldıkları ve çok burnuhavada oldukları yönünde. benim maaşımın günlüğü onların günlüğü kadar değil amk.


  • ytse jam  (17.12.14 15:40:20) 
tatlı hayat dizisinde buna değiniyorlardı. 34. bölümdü sanırım.

2013 yılında da bir gazetede bununla ilgili bir haber vardı.

ikisi de tam olarak sizin dediğinizle alakalıydı.
  • sen olmayan cocuk benim  (17.12.14 15:45:37) 
Gayet burnu havadalara katılıyorum. paşalar 15 gunde 1 gelmeyi beğenmiyorlar mesela.. haftada bir olursa gelirim diyorlar. emek somuru yapıldığınada katılmıyorum kadın ne kadar para isterse o kadar veriyorsun zorla turupta az paraya hangi kadın gelir zaten.


  • eja  (17.12.14 15:50:29) 
valla açıkçası annem 65 yaşında temizlik hastası bi insandır. son 7-8 seneye kadar zinhar eve temizlikçi almaz el elin eşeğini... der kendisinin daha iyi temizleyeceğini ileri sürerdi. hatta bana bile yaptırmıyor, arıza çıkarıyor(ben onun iktidar alanlarından birine girmeye çalıştığım için bu kadar büyük tepki verdiğini düşünüyorum. bal dök yala yaparsın koltuğun örtüsü kıvrık der o derece) sonra baktı zorlanıyor yaş geçtikçe. aldı temizlikçi ama sanırsın ikisi birlikte işi almışlar gibi. annem bi yandan abla bi yandan temizliyorlar yani öyle düşün. annem de yorulacaksa ne anlamı var anlamadım. tutarı neyse onu verir mutlaka. gelen temizlikçinin çocuklarına burs buldu mesela. sonra gün içerisinde mutlaka birlikte yemek yer öyle ayrı tepsiye koyup ayırmaz.çay koyar. camları sildireceği zaman kafayı yiyor başından ayrılmıyor bi bacağından tutuyor aman bişey olmasın diyerekten öyle değişiktir yani.
sigorta konusunda ayrıntılı bilgim yok misal bu kadınlar ayda 8 eve gidiyorlar. düşün ki şu gün bize gelir misin diye soruyoruz aaa müberra hanımlara sözüm var diyor o derece haftada 5 gün 5 ayrı eve giden vardı mesela. diyelim 8 evden ayrı ayrı sigorta mı yaptırılacak günlük yada 4 günlük sigorta diye bişey var mı? bunları bilmiyorum?
bizim aldığımız temizlikçi ablalar sigortalarını dışarıdan kendileri yatırdıklarını söylüyorlar ona göre ücretleri normalin az üstündeydi. annem iyi temizlesin de 3-5 e bakmam kafasında olduğu için ses etmedi hiç. böyle yani benim gözlemlerim. bunun dışında tabi ki yaptıkları iş çok zor ve herkes aynı şekilde muamele etmiyor ne yazık ki.
  • gis  (17.12.14 15:57:44) 
sozlukteki su baslikta ukala eksici piclerin yazdiklarindan, yasadiklari zorluklarin bir kismi anlasilabilir;

(bkz: temizlikçi kadın tuhaflıkları)


bir de duyurudaki kendilerinden cok kazandiklarindan dem vuran arkadaslar, temizlikci kadinin niye sizden daha az kazanmasi gerektigini dusunuyorsunuz?

cevremden gordugum kadariyla bos beles, bir sike yaramayan insanlar statu olarak kendilerinden daha dusuk gorduklerinden temizlik yapan kadinlara kotu davranma haklari olduklarini saniyorlar.
  • nawres  (17.12.14 15:58:38) 
Bize gelen abla benden fazla kazanıyordu onu biliyorum. çok da durmuyordu akşam olmadan gidiyordu.
İşlerine çok rağbet olduğu için kötü muamele çekmiyorlar, nasılsa dolu ev var temizlikçi arayan. insanlar da bu yüzden hoş tutuyor onları.

Ancak şirketlerde çalışan temizlik personelleri zor şartlarda çalışıyor diye biliyorum. az para alıyorlar, insanlardan kötü muamele görebiliyorlar. patronlar baskı uygulayabiliyor.

Not: eşitlikten yanayım, pozitif ayrımcılık yapmadığım için gayet rahat yazabiliyorum bunları. okul okuduğum için ve ofiste çalıştığım için daha az saygı hakettiğimi düşünmüyorum.
  • innerbliss  (17.12.14 15:59:45 ~ 16:02:07) 
alla alla. ne kadar evlere temizliğe giden kadın tanıdıysam tanımaktan kastım işte iş için yani hepsi kocalarına kök söktürüyorlardı. yani evlere temizliğe gitmeleri kötü muamele gördüklerini göstermez ki. hatta gayet iyi bile durumları asgari ücret ile köle gibi çalıştırılan diğer insanlara göre.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (17.12.14 16:01:51) 
eve gelenler değil belki ama sözleşmeli olarak şirketlerde çalışanlar ciddi baskı horlama görüyor ve zor şartlarda az maaşa tamah ediyorlar. bunu çalıştığım yerlerde gözlemledim.
üstelik maalesef toplumda onlarla konuşmak kolay gelsin demek vb. tavırlar sergilemek o iş ortamında tabiri caizse "bizımla deyılsın" etkisi yaratabiliyor. maalesef statü hastasıyız.

ayrıca ben de ne kadar temizlikçi abla tanıdıysam "kocam bilir, kocama sorayım" cıydı. hatta bitanesinin maaşını kocasına teslim ettiğini duyunca annem oturup kadın hakları 101 le girecekti işe neredeyse filan. baktı işlemiyor vazgeçti.
  • gis  (17.12.14 16:03:55 ~ 16:07:53) 
çoğu durumda evlere temizliğe gelen ablalar krallar gibi para da alır geçinir de. Boş günü olan yok gibidir. Çoğu misal bi kadına gidiyorsa onun kaynanasına ,eltisine, görümcesine de gidiyordur sonra dedikodunun bini bi paradır. ev sahipleri eşya, giyecek, mobilya, kitap vb.. pek çok açıdan destekler genelde.
eve gelen ablanın yol parasını verirsin, yemeğini, çayını verirsin, zaten molası vardır.
asıl rezillik asgari ücretle temizlik vb. işleri yapan hele ki taşeron şirket çalışanlarında her sene çıkartıp tekrar alırlar, kıdem vermeyelim diye, ücretleri sadece asgari ücrete göre artar 3 gün rapor almaya korkarlar işveren kapıya koyar diye... temizlikçi kadının ücreti her sene daha fazla oranda yükselir.
olumsuz muamele normal çalışanın göreceğinden fazla olmaz temizlikçiye kötü muamele yapacak olan işyerinde çalışana da yapıyor değişen pek birşey yok -yani işyerinde mobbing ne kadar oluyorsa odur- hatta çoğu temizlikçi kadınla oturup dertleşirler yukarıdaki dedikodular başka nasıl olur? --bu arada işyerinde çalışanımızın annesi senelerce patronun evine temizliğe gitmiş mesela oğlunu işe almışlardı, böyle şeyler de oluyor. Evin bi parçası haline geliyor yıllar içinde.
Bence en kötü şey "mesleki sigorta"larının olmaması camdan düşse iş kazasına girmiyor mesela düşünüp de bulduğum en kötü şey bu. Yoksa dışarıdan ödemekle emekli de olabiliyorlar, bu senelerdir var. Ama o parayı yatırmayan çoktur eminim. ben şirket muhasebesi tutup kendi sigortasını yatırmayan hatun biliyorum baba-koca üzerinden haklardan yararlanıyordu SGK parasını ihtiyacım var o paraya diye kendine alıyordu..."kadın istihdamı"nda genel olarak neredeysek temizlikçi kadınlarda daha kötü bir yerde değiliz, hatta herkes üniversite okumak derdinde olduğu için istemediğin kadar mühendis var arasan temizlikçi zor bulunuyor, yani şartları onlar belirliyor :)
  • niye ama  (17.12.14 16:17:03) 
bizim yardımcının iki evi var. kazandıklarıyla almış. kimse az kazanıyorlar demesin :)

neden senden az kazanmaları gerekiyor demiş biri. lisans eğitimi almış, üstüne yüksek lisans yapmış bir insanla konuşuyorsun belki. eğitimi için o kadar vakit ve para harcamış. bilek gücü yok diye emeği yok mu sayılıyor o kadar yılın? yardımcı kadın normal çalışma saatlerinden az çalışıyor ayrıca.
  • sayns  (17.12.14 18:51:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.