[]

göz tembelligi ve askerlik

selamlar.

forumlardan okudugum kadariyla tek gözü %10'dan az görenler askerlikten muafmis. yalniz göz tembelligine ragmen askerlige elverisli raporu verildigi de oluyormus.

muayene icin gerekli islemler ne kadar sürüyor tecrübe etmis olan var mi? birkac günde halledilebilecek bir durumsa isten izin alip kosturmayi düsünüyorum.

bir soru daha; halihazirda askerligim tecilli önümüzdeki birkac sene boyunca. muayeneye gittikten sonra askerlige elverisli raporu verirlerse tecil hakkim da yaniyor mu acep? muayeneden sonra yurtdisina cikmam gerekiyor cünkü.

tesekkürler.

 
eger kurula giriceksen bi günde olmaz süründürler adamı

bnm bi arkadasımda da göz tembelliği vardı paşa pasa yapmıstı askerligini.
  • all girls dream  (14.12.14 21:22:00) 
muhtemelen bilmiyorsun di mi yüzde kac gördügünü? ya normal sartlarda bi muayene yapiliyorsa bi süphem yok, ki zaten doktor raporum da var yüzde 10'dan az gördügüme dair.

ama teori ve pratik birbirinden cok farkli seyler malumun.
  • ben de  (14.12.14 21:31:14) 
bende %20 eksiklik var komando olamaz yazdılar yolladılar valla. nerede öyle yazıyormuş gidip ben de muaf olayım


  • argent dawn  (14.12.14 21:50:26) 
arkadasımın gozunu bilmiyorum da ayrıca gozle ilgi dr muayenisini de bilmiyorum. bnden noroleji icin 2 sey istemişti. taksımdekı hastane. birisi taksımdekı hastanedeymıs bi hafta sonraya verdi obudu kadıkoyde randevü telden verilmıyordu randevu almak ıcınde bı kere gıttım fılm cekmek ıcınde gittim. sonra tekrar taksım falan. ugras dur yani. ama gozde durum farklı olabilir.


  • all girls dream  (14.12.14 21:51:44) 
tsk yönetmeliginde söyle yaziyor:

"Her iki gözün görmeleri ayrı ayrı 20/50 (4/10) olup, düzeltmeden sonra 20/20 (10/10) olmak şartıyla +3.00 diyoptri (dahil) hipermetropi, -2.00 diyoptri (dahil) miyopi ve diyoptrisi en fazla olan eksendeki refraksiyon bozukluğu +2.00 diyoptri veya -2.00 diyoptriyi geçmeyen çeşitli astigmatizmalar, PRK ya da LASEK yöntemiyle ameliyat olup yeterli süre takipten sonra görme kaybı ve komplikasyon gelişmemiş olanlar (muharip jet uçakları ve taarruz helikopterleri hariç) (Açıklama: Bu madde gereği uçuşu kesilecek personelden tashihli görme 10/10 (20/20) den aşağı olmayan +/-4.00 diyoptiriyi geçmeyen miyopi, hipermetropi ya da yüksek eksende çeşitli astigmatik kusuru olan ve başka bir oftalmik patolojisi olmayan uçucu personel kendi arzusu ve Hava Sağlık Muayene Merkezi kararıyla PRK ya da LASEK yöntemiyle Gülhane Askerî Tıp Akademisinde ya da Gülhane Askerî Tıp Akademisinin uygun gördüğü başka bir klinikte ameliyat edilir.),"


20/50 (4/10) ne demek onu anlamadim.
  • ben de  (14.12.14 22:00:26) 
en azından miyop için konuşabilirim, göz tembelliğinde de benzerdir sanıyorum muayene süreçleri: 2007'de muayene oldum ben gölcük asker hastanesinde, muayene eden doktor açık açık söyleyerek beni askere göndermek istedi, uygun bir dille sağlık yeteneği yönetmeliğindeki ilgili maddeye göre göz kusurumun "askerliğe elverişli değildir" olarak tanımlandığını bildiğimi belirttim. biraz sinirlense de muayene sonucuna göre kurula sevketti, 3 gün sonra da kurula girip raporumu aldım.


  • diabolus79  (14.12.14 22:06:57) 
buraya yapıştırdığın madde pilotlar için.


  • argent dawn  (14.12.14 22:12:40) 
yüzde 10'dan az görmek demek 10 derece falan civarında miyop demek. bu rakam düzeltme sonrasında ayrıca. eğer gözlükle görebiliyorsanız önemli değil. göz tembelliği ise bambaşka bir olay. göz tembelliği olsa da o göz tek başına görmeye devam ediyorsa çürük raporu alamazsınız.

işin özeti tek gözünüz kör değilse veya günlük hayatınızı etkilemeyecek seviyede bir göz probleminiz varsa kolay kolay kimse kimseye çürük raporu vermiyor.
  • fayfim  (14.12.14 22:17:46) 
@fayfim

miyop/hipermetrop sikayetim yok. sol gözümde göz tembelligi var, gözlük bir fark yaratmiyor yani. sol gözümle sadece renkleri secebiliyorum.

dedigim gibi eger tek göz yüzde 10'dan az görüyor ise kosul, zaten o sarti sagliyorum. sadece pratikteki durumdan emin olamiyorum.

bir de söyle bir sey buldum dursun burada, bunun sorusunu daha sonra acarim tekrar.

Yurt dışında bulunan, askerlikle yükümlü vatandaşların son yoklamaları veya askerlikle ilgili diğer muayeneleri, o ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti elçilik veya konsoloslukları tarafından uygun görülen sağlık kurumlarında veya resmi bir tabibe yaptırılır. Bu muayene sonucu düzenlenen raporlar, elçilik ve konsolosluklarca onaylandıktan sonra Milli Savunma Bakanlığına gönderilir. Yurt dışında son yoklaması yapılanlar için Yükümlülere Yoklamalarda Uygulanacak Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu düzenlenmez. Ancak, bu yükümlülerden bu maddenin ikinci fıkrasının (3) ve (4) numaralı bentleri gereğince yurt içindeki askeri sağlık kurumlarına sevki gerekenler için sevkten önce form doldurulur.
Bu raporlar, Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığınca incelenerek;
1) "Askerliğe Elverişlidir" şeklinde onaylanan raporlar, yükümlünün bağlı bulunduğu askerlik şubesine gönderilir.
2) Yurt dışındaki resmi sağlık kurumlarından aldıkları raporlarda yurda gelemeyecek derecede hastalık veya arızası olduğu belirtilen yükümlülere, onay makamının kararına göre ertesi yıla bırakma veya sevki geciktirme işlemi uygulanır.
3) Yurt dışından elçilik veya konsolosluk aracılığı ile usulüne uygun olarak alınan "Askerliğe Elverişli Değildir" şeklindeki raporlar, Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığınca incelenir. Uygun görülen raporlar onaylanır; yetersiz ve şüpheli görülen raporlar onaylanmayıp, yükümlü hakkında "Yurda Dönüşte Asker Hastanesine Sevki Uygundur" kararı verilir.
4) Yurt dışından alınan raporlara itirazlar, yükümlünün yurt içindeki askeri sağlık kurumlarından birinde yapılacak muayenesine göre sonuçlandırılır."
  • ben de  (14.12.14 22:25:20) 
öbür gözünüzü kapattığınız zaman gözünüz görüyorsa tembel olup olmaması önemli değil, o göz görüyor demektir. ama öbür gözünüzü kapatınca görmüyorsa, yani gözünüz körse o zaman tabi ki çürük alırsınız. bu durumun yine gözlükle düzeltilemiyor olması lazım dediğim gibi. ama yalnızca renkleri seçebiliyorsanız çürük alma şansı var bence.


  • fayfim  (14.12.14 22:30:17 ~ 22:34:32) 
valla görme islemini nasil tanimladigimiza bagli :)
dedigim gibi doktor raporuna göre yüzde 5-10 arasi. yani herhangi bir sey okuyamiyorum, secemiyorum ama cok kücük olmayan cisimleri birbirinden ayirt edebilirim.

bir de son yazdigim metne göre yurtdisinda konsolosluklarin yönlendirdigi doktorlar da bakiyor imis, benim raporla gidip deneyeyim bi sansimi.

tesekkür ederim arkadaslar tek tek.
  • ben de  (14.12.14 22:37:53) 
@ben de

yurtdışı mevzusu ile alakalı ek yapayım yine tecrübelerime dayanarak:

bahsetmiş olduğum raporu almaya brüksel'den gelmiştim ben, o dönem elçiliğin uygun göreceği iki tane rapor vs. şeklindeki bilgiye ulaşmış ve konsolosluğa gitmiştim ancak bana konsolosluk çalışanı tarafından bana verilen cevap: "böyle kolu, bacağı olmayan, direkt fotoğraftan görülebilecek sakatlığı olanların raporlarını kabul ediyorlar, yoksa tsk kendisi gelsin diyor haberin olsun" şeklindeydi.

bilginiz olsun, oralarda yok yere koşturmayın.
  • diabolus79  (14.12.14 22:47:25) 
@diabolus79

peki benim istanbul'a gelmem ve bu isleri sonuclandirmam 1 haftayi gecer mi? eger haftalar sürüyorsa o is zaten yas, hic bosuna ugrasmayayim.
  • ben de  (14.12.14 22:50:04) 
@ben de, mesajla cevaplıyorum.


  • diabolus79  (14.12.14 22:54:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.