[]

Maaş soran arkadaşlar/insanlar

ben bunlardan hiç hazzetmeyip, bir de üstüne art niyet arıyorum işin içinde. güzel sohbet ediyorsun, konu bazen işe geliyor falan, sonra hop! çat diye "kaç para alıyosun?" diye bir soru geliyor. sohbet güzel giderken hem canım sıkılıyor, hem de önceki sohbetin hatrına "sanane?!" diyemiyorum. "bu tarz konuları konuşmaktan hoşlanmıyorum" gibisinden bir yere getiriyorum konuyu, ama bu sefer de karşıdaki ya alınıyor, ya da "nolcek yea, söyle işte merak ettim ehe"ye bağlıyor...

yani "kadının yaşı erkeğin maaşı sorulmaz" mantığı da güden birisi değilim ama soruş şeklinden galiba. muhabbet biraz daha ilerlese "ee kanka donun ne marka?"ya bağlanacak gibi hissetmeye başlıyorum. ben asla sormam kimsenin maaşını, gerçekten profesyonel anlamda gerekmedikçe. mahremin bir parçası gibi geliyor bana çünkü.

ben mi yanlış hisler içindeyim böyle insanlara karşı? ya da yanlış mı düşünüyorum bu konuda?


edit: evet pek güzel demişsiniz "senin hayatının hesabını, muhasebesini yapmaya başlıyorlar" diye. kastettiğim ama kelimelere dökemediğim artniyet buydu sanırım. yani ya başka sebepkerden duyduğu bir kıskançlıktan merak ediyor, hırs yapıyor ya da her günümü hesaplamaya çalışıyormuş gibi. parayı hayatlarında çok üst önceliğe koyanların ya da araç yerine amaç olarak görenlerin bu hesaplara girmiş olmaları muhtemel belki de. çohacayip kafalar.

 
doğru düşünüyosun. 'Şirketle gizlilik sözleşmem var. Maaşı bi tek onlar bilmek istiyorlar. Kusura bakma!'


  • compadrito  (28.11.14 07:41:02) 
o değil de, ne kadar maaş alıyorsun loveinaflipbookcuum? :P

bu devirde hala maaş soran insanlar var mı yaw? annem bile bana sormaz, merak edilecek bir tek o konu mu kalmış ayrıca?

'o kısım benim özelime girer' diyebilirsin. ya da 'yaw, neyse ne maaşım allasen' diye de geyiğe çevirebilirsin.
  • dessy  (28.11.14 07:46:11) 
Ben de söylemem. "Erkeğin maaşı sorulmaz keh keh" diye işi şakaya vurup konuyu değiştiririm.

Neden? Çünkü o tipler bir yerden sonra senin muhasebeni yapmaya kalkışmaya başlıyor.

-Şuraya gelsene.
-Gelemem
-Niye?
-Param yok.
-Nasıl yok amınakoyim, x lira maaş alıyorsun!

Hayatta en sevmediğim şeylerden birisi bu ve diyalog buraya kesin gidiyor bu tiplerle. O yüzden söylemiyorum ben kimseye maaşımı da, kaç param olduğunu da. Israrla öğrenmeye çalışanları da son derece itici buluyorum. Ha mesela aynı sektörde iş arıyordur, ondan soruyordur falan, o zaman tamam ama KANKA KAÇ PARA ALIYOSUN YEAA ISLATALIM MAAŞI tavrına çok kılım. Benim aldığım parayı benden çok hesap ediyor bazıları amk.
  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (28.11.14 07:47:25) 
bence alakası yok. söylemek istemeyen söylemez, ki ben de söylemem herkese sadece güvendiklerime. az paraya çok iş yapmasın kimse. benle benzer işi yapıp benden az para alan insan bi sorgulasın işini gerekiyorsa değiştirsin. benim için de aynı şey geçerli. kimse ne derse desin sonuçta para için çalışıyoruz.

güvenme konusundan kastım şu, "ha washe şu kadar para alıyormuş hesapları buna yıkarız" şeklinde bir düşüncesi olmayacak insanlar. yeri gelir ben öderim sorun değil o da ama boku çıkmasın hiçbir şeyin.
  • washe  (28.11.14 07:48:23) 
Ne o öyle, Murtaza'nın deli karısı gibi,

Abe maaş kaç?
  • [silinmiş]  (28.11.14 07:49:18) 
HAKLISIN! Hayır bi de söylesen ayrı dert, söylemesen ayrı dert. Söylemezsen "pff kesin çok düşük alıyo da utanıyo söylemeye" diyecekler. Söylersen zaten o sorular pek bitmez. "Hmm şimdi siz ne iş yapıyosunuz tam olarak?" :D Kısacası, insanların böyle şeyleri neden merak ettiğini hiçbir zaman anlamadım. Bi de kira soranları anlamıyorum. "Kaça oturuyorsunuz?" Sana ne lan, ev arkadaşım mı olacaksın, devlet istatistik kurumu musun SANA NE :D Tamam sakinim.


  • pandispanya  (28.11.14 07:52:57 ~ 07:55:10) 
Ben bunu pek mahrem gibi görmüyorum, love. Belki de arkadaş çevremde en fazla kazananlardan biri olduğumdan rahatça söyleyebildiğim içindir.

Bir nedeni daha olabilir (normal görmemin) ABD'de iş ilanlarında ilgili pozisyona İK'cılar rahatça maaş yazabiliyorlar ya. Türkiye'de bu uygulama yok ve olmamasının nedeninin aşağıdaki entry'de bahsettiğim şeyler olduğunu düşünüyorum.
(bkz: #44721570)
Dolayısıyla maaşın gizli kalması eğiliminin insanların sömürülmesi için bir başka kanal daha açtığını düşündüğümden bu konuya çok takılınmaması gerektiğini düşünüyorum.

Ama tabi ben çok genel konuştum. Yoksa tanımadığın birinin direkt muhabbetin alakası yokken ne kadar para kazanıyorsun deyip de senin hakkında kafasında bir şeyler yazması rahatsız edici. O konuda haklısın.
  • twelfth  (28.11.14 07:53:33 ~ 07:54:34) 
kendi sektörümde ortalama bir maaş deyip geçiştirebilirsin.
3700 alıyosundur mesela 3000 küsür diyebilirsin.
özel sektörse @compadrito çok güzel demiş.

tam maaş ben de söylemem. sebebi de aynen arkadaşın da dediği gibi senin muhasebeni tutmaya başlıyorlar.

ha ama senin sektöre yeni giren biridir, art niyeti de yoktur hani sadece ileride kendisinin de ne alacağı konusunda fikir edinmek isteyen biridir e ona da söylenir ortalama bir şeyler. bunun dışındaki tüm vakalar da ben de kızarım.
  • uzunuzunilgi  (28.11.14 07:54:11) 
ben cok takilmiyorum buna. gizli bir is yapmiyorum. maasimdan utanmiyorum. maasimdan nemalanacak ya da maasimla ilgili zevzeklik yapacak arkadasim dedigim insan da yok. arkadasim disindakilere (e:bunlara akraba sifati tasiyan insanlar da dahil) de soylesem ne olur soylemesem ne olur. umurumda olmaz ne gibi bir tavir takinacagi. 10 dk sonra hayatimda olup olmayacagi bana bagli. ama mal varligimin sorulmasi rahatsiz edici geliyor cogunlukla.

+yalniz duyuruda sorulup soylenmesini rahatsiz edici buluyorum.
  • John Finn  (28.11.14 08:06:28 ~ 08:15:33) 
maaşımı/maaşını bilmeyen insan arkadaşım olamaz, sadece tanıdığım olur. Öte yandan birinci kuşaktan akraba da olsa köylülere söylememek lazım maaşı. öğrendikleri an kendi gelir ve mal varlıklarıyla kıyas yapıp adam yerine koymamaya başlıyorlar genelde. geri kalanları da 2000 tl maaşı köye uyarlayıp sabancı falan zannediyorlar maalesef. oysa burda akbil olmuş 3.25 kimsenin haberi yok.


  • sotw  (28.11.14 08:09:54) 
maaş muhabbetlerinden ben de rahatsız olurum. yanlış düşünmüyorsun. sana ne denmez belki de "niye sordun ki bunu şimdi" gibi orta sert tepkiler verilebilir.


  • icemint  (28.11.14 08:12:25) 
1.ci dereceden yakınlar dışında sorulmasına uyuz olurum. kaçamak yanıtlar veririm. sevmem.


  • widee  (28.11.14 08:16:39) 
Bir yandan ucundan twelfth'e katılıyorum. Aynı işyerinde aynı işi yapan insanların, eğer aralarında uçurum bir performans farkı yoksa, maaş farkı olmasını veya gizlilik sözleşmelerini adaletsiz buluyorum ve tamamen şirketin kötü niyetine yoruyorum.

Ama buradaki konumuz tam olarak o değil. Burada eş-doş-akraba üçgeninden bahsediyoruz. Benim aklıma ilk gelen, anlatırsın anlatırsın "Şunu yapıyorum, iş ortamım güzel, şöyle kazançlıyım, böyle kendimi gelişiriyorum" diye, bir tane şark kurnazı veya maddiyatçının teki çıkar ve "Sen mayıştan haber ver" der. Alt metnini ise "Maaşın kadar konuş" olarak algılıyorum. Hele bir de bunu duyunca "O kadar okudun, ben senden daha fazla kazanıyorum"cular var ki, düşman başına. Kimseden tebrik veya yergi beklediğim yok ama kıblesi para olan böyle kişilere zerre saygı duymuyorum ve ilişkiyi en azda tutuyorum.

Ama bunlar dışında maaşımı her yerde söylüyorum, çekindiğim bir şey değil. Gerçi kadınım ben ama yaşımı da her yerde söylüyorum zaten.
  • aychovsky  (28.11.14 08:28:51 ~ 08:29:37) 
ben de aynısını düşünüyorum.
Annem bile sormaz bana pek. Kızım sen çalışıyosun sen kazanıyosun falan diye.
Bunun dışında insanlar kendilerini seninle kıyaslamak için de soruyorlar. Asla söylemiyorum. Asla da kimseye sormam. Onlar söylerse ne ala..
  • innerbliss  (28.11.14 08:34:39) 
ben ayni isyerinde calisan kisilerin maaslarini birbirine söylemesi taraftariyim.
böylece patronun calisanlari sikmesinin önüne gecilir. esit is yapan insanlarin esit maas almasi gerekir.
maas söylenmez kapitalist sömürücü patronlarin bir oyunu, kanmayin.
  • fleshbloodmore  (28.11.14 08:41:27) 
soracam tabi kızlara kaç numara sütyen taktığınıda soruyorum donunun markasınıda hiç bir şey gizli kalmayacak.


  • mrthany  (28.11.14 09:07:48) 
insanları aldıkları maaşa göre değerlendirmem. insanlarla olan etkileşimimde kazandıkları para bir parametre değildir. karşı tarafın da benzer düşünce yapısına sahip olduğunu düşündüğüm an sorarım, sorana da cevap veririm. maaş saklamak neyin kafası ve işverenler dışında kimin işine yarıyor hayatım boyunca anlamakta zorlanacağım.


  • backpacker  (28.11.14 09:19:58) 
Ben yeni mezun, bolumden arkadaslarima soruyorum valla. Ama oyle net para ogrenme amaciyla degil. "Dusuk mu baslattilar?" "Maas pololitikalari ney?" "Sigortayi asgariden mi yatiriyor bu cakallar da" minvalinde tamamen piyasadan haberdar olma amacli sorular. Onun disinda kimsenin maasi ilgilendirmez ama zaten biz genciz yuksek alan arkadasim da saskinligindan heyecanindan soyluyor maasini. Skjdjfj Bunun disinda kimseye "sen ne kadar kazaniyorsun" diye sormam. Bana soruyorlar okudugumla alakasiz bi' is yaptigim icin. Soyluyorum ben de yuvarlak bir seyler. Rahatsiz olmuyorum yani. Bilemedim. Karsimdakinin niyetine bagli biraz o anki hissiyatim.


  • ay nov kung fu  (28.11.14 09:41:53) 
ben daha çalışmaya yeni başladığım için merak ediyorum açıkçası ,insanlar ne kadar meblağlarla bu yaşam standartlarını sağlayabiliyor. etrafımdakilerin yarısı mühendis, ve doktor. kalan yarısı akademisyen. 3 tane filan mimar tanıyorum, o kadar. maaş spektrumu çok geniş malumunuz. çevremde 7k ile başlayan da var, 1200 alan da.
millet çok mu alıyor, niye bende yok diye değil de, akademide mi kalayım piyasada mı çalışayım? kaç tl ve altı beni işverenlerin kazıkladıkları anlamına gelir? bu emek bu paraya değer mi, bunu çıkarmaya çalışıyorum. yoksa mal mıyım paralarını kıskanayım? insanlar niye bu denli tepkili bu işe onu anlamadım..

yalnız aklıma bi anım geldi: köye gittik akrabaların yanına, sordular "shubul abla 10k filan alıyorsundur sen artık, koca bilmemnesin" filan dediler.. ben de o sıra asistanım ağzım kokuyor, maaş bi tek karın doyuruyor, en son 2 ay önce 1 tshirt almışım 20tlye almışım içim gide gide. bu defa da bildiğim küçümsediler itler..
  • shubulubapshubaptishaluva  (28.11.14 10:53:57) 
dahasını da söyliyim: benim amirim, kaç para maaş aldığımı bilmiyo! sadece bir 'aralık' tahmini vardır kafasında. çünkü o yoldan o da geçmiş zamanında. ama net rakamı bilmemesi gerekiyo. amirimin bile bilmediği bişeyi, sana niye söyliyim lan dallama?!?

hadi ülke söylemiyim de ayıbolmasın, Asya kıtasından iki ayrı kişi, maaşımı sordu kafadan, yekten böyle! Gaç para alıyon?
Söylemedim. Bu sefer, Şundan az mı? Şundan çok mu? gibi sorular.
Yemekte bi geğirir, iki masa ötedeki adam döner bakar! Yemek mi yiyo, bataklıkta mı yürüyo annamazsın çıkardığı seslerden.

Bilmem annatabiliyo muyum?
  • compadrito  (28.11.14 16:16:06) 
gayet normal bir şey maaşı sormak bence. soruş şekli ve zamanı önemli tabi. ben henüz çalışmıyorum ama çalışan arkadaşlara soruyorum maaşlarını bilgi edinmek için.


  • sckxyss  (28.11.14 16:19:42) 
Ben de nefret ediyorum bundan. Ben bu gune kadar kimseye sormaya cesaret edemedim ne kadar kazandigini, zaten merak da etmedim. Ama bazi insanlar soruyorlar. Soylemesem alinacak, soylemek de hosuma gitmiyor.

Ama soyle bir durum var, kimsenin kazandigin soylemekten/sormaktan cekinmedigi, herkesin herkese ne kadar maas aldigini sorabildigi biryerde yasamaya baslasaydim, ben de hic cekinmeden soylerdim sorana.
  • delifaruk  (28.11.14 17:21:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.