[]

yağma neden bu kadar sinirlendiriyor sizi?

ferguson olaylarında tekrar gündeme gelmeye başlamış. merak ediyorum sahiden, varoşlardaki büyük (zincir) mağazaların yağmalanması neden bu kadar zorunuza gidiyor, neden sinirleniyorsunuz bu kadar?

yasal olarak suç olduğunun farkındayım bu arada. ben tepki geliştiren psikolojiyi merak ediyorum.


 
Tepki amacini asiyor. Savunulan fikirler yerine firsatcilik ortaya cikiyor.


  • archely  (25.11.14 16:27:34) 
bugün zincir mağazayı yağmalayan yarın senin evini de yağmalar. elindeki telefonu almak için elini, kıçındaki pantalonu almak için kıçını keser. illegalite legal olursa önünü alamazsın. dibin dibi yoktur. işte bundan. yoksa walmart'ın sahibi servetinin milyonda biri kadar fakirleşecek diye üzülmüyor kimse.


  • ezeriko  (25.11.14 16:28:36) 
Ben orada çalışanlara üzülürüm. Yağmanın en büyük kazığını oradaki garibanlar yer. Ayrıca böyle olayların gerçekten söylenen amaca yönelik yapıldığına rastlamadım. Adam ekmeğini peynirini yağmalamıyor, gidiyor iphone yağmalıyor. Bunun adı fırsatçılık değil de ne.


  • osurdum  (25.11.14 16:32:05) 
Aynı şeyin Gezi'de olduğunu varsayarak bir kıyas yaparsak aslolan mevzuyu saptırdığı çok açık. Ayrıca yağmaya nasıl normal bir gözle bakılabilir ki.
Bir protesto amacı güderken orada yağmanın ne işi var. Andonların yaptığı fırsatçılık hasebiyle yağmadan etkilenenleri de karşılarına alıyorlar. Neresinden tutarsan elinde kalır.

  • teoridefeminist pratiktegeysa  (25.11.14 16:32:56) 
bugün o magazaları yağmalayan yarın fırsatını bulduğunda senin evini arabanı iş yerini de yağmalar kundaklar. ve yine fursatını bulduğunda senin annene bacına ve eşine tecavüz eder.

edit. ben yazarken b içok cevap yoktu. arkadaşlara ve ezewrikoya benzer şeyler yazmışım. benzer şeyler yazmışım.
  • mahone  (25.11.14 16:37:11 ~ 16:38:06) 
Adalet herkes için lazım.
Bugün yağmayı hoş gören adamın yarın evi soyulursa onuda hak görmesi gerekir.

  • pavlis  (25.11.14 16:39:50) 
beni sinirlendirmiyor ama "hükümete/polise çok öfkeliyim o halde bu lcd televizyonu çalıyorum" arasındaki bağlantıyı ben de kuramıyorum, o yüzden fırsatçılık gibi geliyor ve iş tamamen amacından sapıp kirleniyor.


  • sir gawain  (25.11.14 16:42:38) 
birincisi yağmalamak, çalmak bir fikir savunma biçimi değil fırsatçılık.

ikincisi bugün buna göz yumarsan, normalleştirirsen yarın öbür gün küçük esnafı da yağmalarlar senin evini de yağmalarlar.

bu durumda archely ve ezeriko +1
  • m e l t e m  (25.11.14 16:43:35) 
öncelikle sakin olmakta fayda var. dediğim gibi, merakımdan soruyorum.

eylemin meşruluğuna gölge düşürmesi konusundaki kaygıları anlıyorum. onun dışında, "fırsat bulduklarında senin evini de soyarlar" yaklaşımı mesnetsiz gibi geliyor bana. neye dayanarak söyleniyor?
  • john lee hooker  (25.11.14 16:46:59) 
Hakkını almaktır bu. Eğer o zincir mağazalar, bankalar olmasa, şu an daha adil bir düzen olacaktı ve para babaları olmayacaktı. Bir kesimin elinde olmayacaktı maddi güç. Bu sebeple bu hareketler güzel hareketlerdir.

Fırsatı olunca senin evini yağmalamak filan gibi şeyler çok saçma. Türkiyede her eylemde bir şok mağazası msesela, bir adidas yağmalanıyor. Okuldan işten arkadaşlarımız bunları yapanlar, çevremizdekiler.Ne zaman kişiye karşı bir hırsızlık girişimleri oldu ki bu arkadaşların?

Yağmalama diyoprsunuz da bugün Türkiyede kamulaştırma diye bir şey var ve önüne geçemiyor kimse. Her gün binlerce ürün zincir marketlerden, kapital şirketlerden holdinglerden ücretsizce alınıyor ve bunun o mağazalara bir zararı olmuyor, keşke olsa. Hırsızlık payı gibi bir pay bırakıyorlar bütçede bazılarında. Yani alışıklar

SUç ve cezayı okudunysanız, orda da adam iç çelişki yaşarken aklından bazı düşünceler geçiyordu. Bu dünyaya bir kere geldim, niye bazı şyleri yapamıyorum, niye güzel bir hayat süremiyorum tarzı. Daha sonra pişman oluyordu çünkü öldürüyordu yaşlı kadını.

Komünistler ve bazı anarşistelr o para depolarına, sermayeye düşmandırlar ve bu olaylar hep olacaktır. Önüne geçilemez. Gezide de bir sürü yer yağmalandı.

Ulaşımda mesela, bedava geçme çabaları, atlamalar turnikeden filan. Türkiyede her an olan şeyler bunlar.

Siz gidip kasiyere para veriyorsunuz, akbil basıyorsunuz da ne oluyor? Her gün işçiler ölüyor, kadınlar öldürülüyor, çocuklara tecavüz ediliyor ve o para sahipleri güçlenmeye devam ediyor ve işçileri sömürmeye, bir ailenin belki açlıktan ölmemek için suç işlemesine o parayı elinde tutarak destek oluyor. BUnlara destek oluyorsunuz, böyle bir sisteme olur veriyorsunuz.
  • Cursed Chico  (25.11.14 16:54:42) 
yarın bir gün deprem ya da başka bir felaket olsa, evin ortaya dökülse ve sen acınla boğuşurken o sırada birileri senin televizyonunu, laptopunu, şifonyerde sakladığın paraları falan almaya kalkışırsa ne olacak? "evini de soyarlar" için bir örnek mesela bu. kaldı ki eski depremlerde yağma vakaları yaşandı. gerçekten oldu bunlar. fırsatçılık devreye girdiğinde camı kırık bir dükkandan televizyon çalmakla kapısı bacısı yıkılmış bir evden televizyon çalmak arasında fark görmez insanlar.


  • sir gawain  (25.11.14 16:54:44 ~ 16:55:06) 
Sen ideoloji sahibi bir insan olarak olaya bakarak mesnetsiz olmadığını anlayabilirsin.
Bir davanız var ve bunun için uykusuz kalıyorsun; ülken için, ölenler için bir şeyler yapmaya çalışıyorsun. Uyumuyor, yemiyor, içmiyor görev yapıyorsun ve birileri gelip senin tüm emeğini hiçe sayarak eylemlerini istismar ediyor, olayları hiç alakasız yerlere çekiyor, yakıp yıkıyor, zıt görüşün ekmeğine yağ sürüyor. Sen kendini paralarken birileri şunu da alayım, bunu da alayım diyerek sırtına malı mülkü yüklerken sence senin fikrini savunmak için mi yapıyor?

Birilerinin emeklerini, hayatını çalmakla malını çalmanın arasında ne gibi bir fark var sence? Bence hiç fark yok.
  • teoridefeminist pratiktegeysa  (25.11.14 16:56:27 ~ 16:59:03) 
uzun vadede mesnetsiz değil, şu an için öyle belki. bu değişimler adım adım olur.

aklıma geleni söylüyorum: önce zincir mağazalar yağmalanır, "nasıl olsa zincir mağazaların kaybı onları fakirleştirmiyor" diye normalleştirilir bu durum. sonra zengin semtleri yağmalanır, "nasıl olsa onlar zengin" diye normalleştirilir bu durum. sonra küçük esnaf yağmalanır, "zincirler yağmalanıyorsa esnaf niye yağmalanmasın her şey çok pahalı" diye normalleştirilir bu durum. sonra artık orta halli de yağmalanır, fakir de yağmalanır; o da "bende yok sende çok var, benim senden çok ihtiyacım vardı" diye normalleştirilir.

bu dediklerim herhangi bir olaydan bağımsız. sosyolojik gelişimi bu şekilde olur diye düşünüyorum. illa ki olur demiyorum. önünü alamayız diyorum. bu zincirleme bir gelişim/değişim.
  • m e l t e m  (25.11.14 16:59:19 ~ 17:02:03) 
Depremdeki olayla ideolojik bir eylemdeki ideolojik fikirlere sahip insanların yağmalarını kıyaslamanın ne kadar saçma olduğuna değinmek istemiyorum.

Bu sistemde sorunlar var ve bu sistemi besleyen, devam etmesini sağlayan mesela Amazonda ağaçları katleden,Afrikada susuzluğa sebep olan, çocuk işçileri çalıştıran o şirketlere ne yapılsa müstehaktır. Kendilerine çeki düzen verirler böylece.

Artık insanların görmesi lazım, sokağa çıkıp eylem yapmakla olmuyor bazı şeyler ki zaten Türkiyede sokakta eylem de yapamıyorsun.

Yağma, zulme karşı en iyi tokatlardandır.
  • Cursed Chico  (25.11.14 17:06:38) 
ben de iş amacından sapıyor yaa mantığını anlamıyorum. adamın amacı o belki sanane? herkes kendi yaptığından sorumludur. örgütlenme saçmalığına inandığınız ve birey olamadığınız için bu dünyada hiç bir halt değişmeyecek.

kaos ortamında gayet normaldir. bu kekolar gezide de böyleydi 3. gün amacından şaştı diye ağlıyorlardı.
  • dimitri iskete  (25.11.14 17:07:25) 
Her şey bir yana, üstteki arkadaşlara katılmakla birlikte, ferguson olaylarında yağmaların gerçekten "zenginden alıp fakire verme" naifliğinde, sosyalist kaygılar taşıyan, sermayeye tepki niteliğinde hareketler olduğuna inanıyor musun? Çünkü buradan bakınca insanlar fırsattan istifade hırsızlık yapıyor gibi görünüyor. Türkiye'de de gezi eylemlerine de katılmış biri olarak bu tip yağmaların karşısında oldum hep. Ayrıca sadece büyük sermayeli işlermelerin yağmalandığını söylemek de bana goygoyculuk gibi geliyor, epey bakkal çakkal da defalarca yağmalandı türkiye'de bu tip eylemlerde. M e l t e m'in de değindiği gibi, hadi zenginden çalmayı meşru görsek bile bunun sınırını nerde çizeceğiz? Kim zengindir, kim değildir? Kaç paradan fazlası olan zengindir? Bu "kamulaştırma" goygoyunun arkasına sığınarak hırsızlık meşrulaştıkça olay çığrından çıkar, herkes birbirinden çalar ve bir yerden sonra "senin benden fazla malın var, dolayısıyla senden çalmak benim hakkım"a kadar gider bu olay.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (25.11.14 17:08:31 ~ 17:14:57) 
Zincir marketi yagmalayan adam denk gelirse bakkali da yagmalar ee bakkal benim lan. Hirsizligin ismini degistirmisler kamulastirma koymuslar, bunlarin gotunu kamulastiracaksin. 1999da depremde baska illerden otobuslerle yagmaya gelmisti bu oc ler . neyseki asker falan bu durumlarda vur emri cikariyor


  • divit  (25.11.14 17:12:41) 
Bilinçli hırsızlık mı yapılıyor bu olaylarda yani ben de onu anlamadım açıkçası.

O vakit gidip holdingleri yakalım herhangi bir olay beklemeden ya da ne bileyim milyonerleri öldürelim onların veliahtlarını da yok edelim, parasının çok olduğunu tespit ettiklerimizi bu dünyadan silelim, mallarını da yakalım yıkalım. Böylelikle ufaktan eşitliği yakalarız.

Bu mudur yani?
Çocuklara tecavüz ediliyor, işçiler ölüyor, kadınlar dövülüyor, çocuk gelinler desen gırla çok uzağa gitmeye lüzum yok evet fakat bütün bunlarla yağmayı nasıl savunabiliriz ki? Yani yağmanın ne gibi bir etkisi olabilir tüm bunlara?
Misal bir teknoloji dükkanını yağmalamak o teknoloji devleri için devede kulak kalır çok afedersiniz.
Bunları normal karşılamak zati yarım olan düzenin canına okumak olur kanımca.
  • teoridefeminist pratiktegeysa  (25.11.14 17:15:49 ~ 17:17:15) 
Bir anarşist ya da sosyalist gelseydi yazsaydı bir şeyler keşke. Ben pek anlamıyorum bu işlerden, ben Turancıyım.

Varlık demek birinin yokluğu, fakirliği demektir. Elektronik şirketi olsun öbürü olsun, işçiler ağır şartlarda çalıştırılıyor ve emeğinin karşılığını alamıyor. 140 dolara SOny fabrikasında çalışan işçiler var mesela, 12 saat.

Ütopyada ise düzen şöyledir, insanlar günde 2-3-4 saat çalışacak, bu sürede topluma üretim yapacak ve sonrasında serbest olacak. Bİlim snat müzik spor seks aşk neyle istiyorsa onla ilgilenecek. 12 saat kölelik yapıp sonra eve gelip duş alıp yatma değil yani.

Ütopyada mülksüzlük ya da mülkler herkesin ortak malı olacağı için, peki bunu yazmaktan vazgeçtim. Bu kamulaştırma olayları şu an az sayıda bir kesim taafından yapılıyor, yapanlar çoğaldıkça sermaye korkmaya başlayacak, işçiler toplanıp fabriklarını işgal ettikçe, maden facialarından sonra holding binasını yakıp yıktıkça, polis bir vatandaşı öldürünce emniyet binası ateşe verilince iktidar korkacak, çekidüzen verecek. Daha adil bir düzen, daha iyi şartlar gelecek.

Neyse , çok film izledim hayal gücüm fena işte.

İktidarın merkezi neresiyse eylemler oraya dönük yapılır. Şu an için şirketleri zincir marketleri olmayan insanların korkmasına gerek yok.

MÜcadele herkesin ayağında kışın su almayan ve hayvan derisinden yapılmamış bot olsun diye. Ve bu kazanım, hiçbir şey yapmadan, yasalara uyarak filan gelmeyecek. Gün geçtikçe bu insanların sayısı artmakta ve bir gün bu hırsızlık dediğiniz olay normal sayılacak çünkü çoğunluk bunu yapıyor olacak ve her şey, herkesin olacağı için, buna da gerek kalmayacak.

Bu sisteme destek olmamak için bu haksız adil düzene az da olsa dur diyebilmek için., yapılabildiği kadar akbil basmamak, bedava ürün almaya çalışmak, israf etmemek, geri dönüşüm yapmak, 2. el almak filan..

Yani sonuç olarak evet. Yağmalanan bir şok mağazası, doğrudan olmasa da dolaylı yoldan senin daha iyi bir düzende olabilmene katkı sağlıyor.

Hayal ettiğin kadar basit ve şiddetsiz olsa keşke ama olmayacak öyle...
  • Cursed Chico  (25.11.14 17:46:28) 
Mala tecavuz iceren bir eylem insanlari neden mi sinirlendiriyor? Muhtemelen irza tecavuz iceren bir eylem insanlari neden sinirlendiriyorsa benzer sebeplerden.


  • f_d  (25.11.14 17:47:31) 
yağmalamak=hırsızlık yapmak


  • secilmis uye  (25.11.14 17:49:37) 
Bunu sormak bile o kadar saçma ki. Empati yapıyorum yağmalanan dükkan benim olsa napardım diye. Hiçbir suçum da yokken üstelik. Çok adi bir şey yağma olayı.


  • fuzzy olmak istemistim  (25.11.14 18:27:55) 
sorduğun sorunun şunlardan bi farkı yok.

hırsızlık neden bu kadar sinirlendiriyor sizi?
tecavüz neden bu kadar sinirlendiriyor sizi?
cinayet neden bu kadar sinirlendiriyor sizi?

@Cursed Chico

senin gerçek olduğuna inanmıyorum ben. bi insan bu bilinç düzeyiyle hayatta kalamaz. sokağa çıktığı an otobüs falan çarpar ölür gider.
  • mobilemob  (25.11.14 19:07:17 ~ 19:09:37) 
Fırsatçılık ve bahane etme çakallığı mide bulandırıcı da ondan. Fakir olmak insanı her zaman haklı yapmaz.


  • arnold schwarzeneger  (26.11.14 08:15:38) 
Cursed Chico'ya katılıyorum ben de, aslında benzer şeyleri yazmaya gelmiştim. Daha fazlasını o yazmış.

Ev yağmalanması ile market-banka yağmalanması arasında 3 milyon fark görüyorum.
  • aychovsky  (26.11.14 08:19:15 ~ 08:19:29) 
çünkü ne ile örtülenmiş olursa olsun yağma = hırsızlık


  • kakao  (26.11.14 08:51:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.