[]

Bu kadar insana bu kadar et?

Aşağıdaki duyuruyu görünce aklıma geldi. Bazı videolar görüyoruz. Kesme konveyörlerinde kesilir gibi makinalardan geçen hayvanlar patır patır kesiliyor falan..

Türkiye'de helal kesim uygulanıyor evet ama bunu otomatize mi ettiler? Yoksa fabrika işçisi gibi 500 tane adam tutup tek tek elle mi kestiriyorlar hepsini? Kurbandaki gibi yani. Büyük mezbahalar düşünün.. Ben çözemedim bunu. Et fabrikası mı var nedir?

Tavuk ya da Kırmızı et farketmez.

 
öncelikle uyarayım, bol miktarda kan içerir

www.youtube.com

firmanın sayfasında farklı videolar da var.

bu helal olayı çok tartışılıyor. fakat temel olarak, elle kesilmesi gerekiyor diye bir şey yok. hayvan eziyet görmeyecek, boğulmayacak, kanı fışkırmayacak, bayıltılmayacak, elektroşok verilmeyecek, ortam temiz olacak vs.

bu izlediğiniz kadar otomatik olmayan sistemlerde de, kafa gövdeden elle ayrıldıktan sonra, konveyörde hareket eden askılara asılıyor, konveyor boyunca gerek otomatik bıçaklar, gerekse manuel olarak işçiler gerekli işlemleri sırasıyla uyguluyor.
  • silent storm  (21.11.14 14:46:40) 
helal kesim denilmesinin diğer otomatize kesimlerden tek farkı, hayvanın dua edilerek öldürülüp makinalara yollanması. başka farkı yok.


  • archely  (21.11.14 14:59:13) 
helal kesim, helal ürün.. bunlar hep hikaye. dönemin şartlarına göre değişen etiketler. Muhafazakârların "sin products" 'hassasiyetinden' faydalanıyorlar.

Bak bu konuyla ilgili güzel bir entry var; eksisozluk.com

ayrıca bu iktidardan önce millet haram et mi yiyordu? Yediğimiz her şey "mundar" mıydı? TSE ve ISO denen bir yapılanma var, burada belirlenen standartlar gözetilir. Bu standartlara uymadığı halde helal damgalı ürünler at koşturuyordu piyasada.
Sana şöyle söyleyeyim; yaptıkları en fazla makinenin düğmesine basarken besmele çekmek. Ancak bunların hepsi satış stratejisi, başka bir şey değil.
  • air  (21.11.14 15:05:19) 
Bi arkadasin babasi hem kasap hem de imamlik yapmis biriydi. 2 taneyi ust uste koyar pu bismillah diyip girisirdik diyomustu.
Hesap et artik buyuk firmalari.

  • rayde  (21.11.14 15:27:51) 
"helal kesim" denilen şeyin bildiğim 2 kuralı var
1. kesen allah inancı olan biri olacak (müslüman olması zorunlu değil) burada tek mahsur bilerek inkar eden biri olmaması -ki bunu hangi sertifika nasıl kontrol edebilir bilemiyorum..bana bu sertifika işleri biraz da o sebeple boş geliyor
2. kan boşalacak -yani şoklasa bile esas ölüm sebebi kesilerek kan akması olacak
benim memleketimde bol bol mandıra ve mezbaha var orada gördüğüm kimse bismillah filan bile demiyor valla herhalde sabah ilk açılışta diyorlardır :) çaat çat boynunu kesip ayaklarından asıyorlar hayvanları oradan sırayla birileri yüzüyor birileri parçalıyor filan. bildiğim kadarıyla etin büyük bölümü bu tür kesimlerle karşılanıyor.
  • niye ama  (21.11.14 15:57:03) 
birde helal gazozlar filan var hiç onlara girmeyelim. herhalde kapağını 'bismillah' deyip kapatıyorlar.


  • air  (21.11.14 19:07:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.