[]

fiyat arttıkça neden arz da artar?

bilale anlatır gibi örnekler verebilir misiniz




 
Çünkü daha da pahalılaşacağı düşünülür. Değer haline gelir.

Yarı bilimsel yarı gözlemsel konuşuyorum.
Gidip sağda solda kaynak gösterme :)
  • EXXE01  (08.11.14 18:16:34) 
talep arttığı için o ürünün fiyatı artmıştır. Talep arttıysa arz da artar.


  • e_rsin  (08.11.14 18:20:13) 
sen satıcısın, bakıyorsun ki sattığın ürünün fiyatı pazarda yükseliyor. malını fiyat yüksekken satmak istersin ki daha çok kar edebilesin.

ekstra bilgi --> ama senin gibi düşünen çok fazla satıcı varsa, pazar bir süre sonra ürüne doyacağı için fiyat yeniden düşmeye başlar. bir de fiyat arttıkça o mala olan talep azalır (çünkü vatandaş para harcamak istemez) ama piyasa dengeye ulaşıp fiyat düşerse yeniden mala olan talep artacaktır. (bkz: piyasa dengesi)
  • qiuyue  (08.11.14 18:28:22) 
çiğ köfteci dükkanı olan bir arkadaşım vardı. adı pek duyulmamış fakat gerçekten güzel(hijyen,lezzet ve bir çok konuda üstün) bir markanın şubesini işletiyordu. marka pek duyulmadığı için kampanya yapmak istiyor ve gerçekten ucuza örnek veriyorum 3 liralık dürümü 2 liraya veriyordu. arkadaşım hiç satış yapamıyordu. tam kapatacakken dükkanı marka değiştirerek bir kez daha denemek istedi, ve gitti başka bir firmanın çiğ köftesini satmaya başladı. aradan bir kaç ay geçti, "abi, sattığım çiğ köfte öncekine göre daha az, daha lezzetsiz ve daha pahalı. fakat insanlar kapış kapış alıyor" sırıttım geçtim. eğer pahalıysa iyi olduğu kanısına varılıyor. halbuki gerçek öyle değil.

edit: soruyu yanlış anlamışım galiba. trumanshow'a uyardığı için teşekkür ederim.
  • dirildimde geldim  (08.11.14 18:35:26 ~ 21:07:27) 
Talep arttıkça fiyat artmiyor mu la


  • saksı  (08.11.14 18:45:32 ~ 22:17:15) 
Sattığın malın fiyatı artarsa daha çok satmak istersin. O yüzden.


  • kegums  (08.11.14 19:51:47) 
Bu durumun farklı sebepleri var, arkadaşlar yazmış genel olarak. Başka bir özel durum da şu olabilir: fiyat artınca piyasa ürünü ancak yüksek maliyetle üretebilen yeni üreticilerin de kar edebileceği bir ortama dönüşür ve onlar da üretime başlar. Mesela diyelim ki senin de, benim de bahçemizden petrol çıkıyor ama benim petrolüm 3 metre derinlikte iken senin ki 10 metre derinlikte. Bu yüzden bir varil petrolün bana maliyeti 10$ sa sana maliyeti 30$. Başta petrolün piyasa fiyatı 20 $ dersek, ben bu durumda satış yaparken sen hiç petrol üretme zahmetine bile katlanmazsın çünkü zararına satacaksın eğer üretirsen. Ama piyasa fiyatı bir şekilde 40$ a çıkarsa sen de üretime başlarsın. Çünkü artık durum senin için de karlı.

Buna örnek olarak norveç ve suudi areabistan verilebilir. Zamanında norveç hiç petrol üretmiyordu maliyet fazla, fiyat düşük olduğu için ama suudi arabistan üretiyordu çünkü maliyeti azdı. Zamanla petrol fiyatlarının artması ile beraber piyasa norveç için de karlı hale geldi ve şu an norveç yanlış bilmiyorsam dünyanın en büyük 5. petrol ihracatçısı.
  • yakuza123  (08.11.14 20:09:30 ~ 20:10:26) 
teknik cevap: dengedeki piyasada fiyat arttıkça talep artmaz. dengenin bozulması gerekir: talep eğrisi sağa kaymıştır (ürün popülerleşmiştir) ve bu nedenle ürünün fiyatını arttırmak talebi düşürmez. bu da satıcının fiyat artışına olanak verir ve daha çok satmaya da meyleder (gerekirse fiyatı %20 değil de %15 arttırır mesela).

görseli:

upload.wikimedia.org

(üretici elbette fiyat artınca daha çok satmak ister, ancak dengedeki piyasada durup dururken fiyat artmaz. ürüne olan talebin mutlaka artması = talep eğrisinin kayması gerekir)
  • 507  (08.11.14 21:14:53 ~ 21:17:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.