[]

Afganistan neden hep işgal altında?

Tarih bilgim pek yok. Netten bir şeyler bakıyorum ama asıl sebebine bir türlü ulaşamadım. Bu coğrafi alanda bilgisi olanlar anneye anlatır gibi anlatabilir mi? Ne kadar çok bilgi, o kadar iyi.




 
ne var da kontrol edilmek isteniyor? o noktayı kaçırıyorum hep.


  • dessy  (04.11.14 15:53:18) 
Afganistan son yüzyılda işgal altında oldu aslında daha önce hep afganistan yöresinde yaşayan kavımler hindistanı yakın coğrafyayı vb saldırıp işgal ediyorlardı.


  • efrasiyab87  (04.11.14 15:54:02) 
afganistan dediginiz yerin politik bir karsiligi yok, afganli da iranli mi pakistanli mi ne orasi mechul biraz. bu sebeple, ulus-devletlesme sürecinde böyle bölgeler boşlukta kaldi, sonra sürekli sıkıntı yaşadilar. suriye de ırak da böyle memleketler.


  • atmaca.ged  (04.11.14 16:01:55) 
Peki Afgan halkı mücadele veriyor mu? İşgale karşı yani? Yoksa herşeyi boşlamış ve kaderlerini kabul etmiş durumdalar mı?


  • dessy  (04.11.14 16:03:05) 
Bu konuda geçen bana şöyle bir şey dank etti Sherlock Holmes okurken, 100 yıldan daha önce yazılmış bu kitapta da Watson Afganistan'da askerdi, bugünkü dizisinde de Watson yine Afganistan'da asker. Hakaten hep savaş var, hep de birileri var batıdan.

Çok bilgi verici olmadı ama neyse.
  • whoosie  (04.11.14 16:04:34 ~ 16:04:54) 
Bir de hep işgal altında olduğunu biliyoruz (veya cahil olduğum için yanılıyorum) ancak Afganistan'ın 1950lerde fotoğraflarını gördüm, inanılmaz bir değişim yaşanmış. Bu bahsi geçen stratejik önem 50 sene öncesinde yok muydu peki?

Bir de Afgan halkının mücadele verip vermediğini de merak ediyorum hala :)
  • dessy  (04.11.14 16:24:16) 
Afgan Halkı diye bir halk yok ki. Afgan denilen insanlar ki önemli kısmı Peştun olmak üzere komşu ülkelerde de yaşayan halk, kavim ve aşiretlerin devamı. Mesela, Taliban denilen örgütün önemli kısmı Peştun ve zamanında Pakistan kendi ülkesinde yaşayan Peştunlara ilişmesinler diye bu örgütü destekledi. Ama gel gör ki, bu Taliban zamanla Pakistan'daki Peştunlar arasında da örgütlendi ve şimdi Pakistan'ın başına dert oldu.

Onun dışında sürekli işgal altında olmasının sebebi, ülkede işler bir devlet yapısının olmaması. Komşu ülkelerdeki halklardan müteşekkil bir ülke olması sebebiyle, istikrarsızlık kaynağı olması. Stratejik bir yer de olması.
  • maxim gorki  (04.11.14 16:33:58) 
Ama bir 50-60 sene önce işgal altında değildi diye görüyoruz? Yanılıyor muyum? Gayet modern insanlar, ilim, irfan peşindeler.


  • dessy  (04.11.14 16:41:47) 
Afganistanın yer altı kaynakları çok zengin. Sadece bu madenlerinden elde edilecek materyalin fiyatını söyleyeyim sana 2 trilyon 32 milyar euro .
dosyalar.hurriyet.com.tr

Lityum, platinyum gibi nadir elementler açısından süper zengin bir ülke. Bu elementlere de günümüzde inanılmaz ihtiyaç var. Laptoplarından telefonlarına kadar her cihaz lityum ion yada lityum polimer bataryalarla çalışıyor. Tüm otomobillerin katalitik konverter sistemlerinde platinyuma ihtiyaç var. Örnekler çoğaltılabilir. Benim ilk aklıma gelenler bunlar. Bu elementler de afganistanda kaynıyor. Sebebi bu. Başka birşey değil. Resmi gerekçesi ise halkı baskı ve zulümden kurtarmak. Ama gerçekte kimsenin umurunda değil afgan halkı. zaten amerikadan kalkıp gelip milyonlarca dolar masraf edip afganları korumak için afganistanda ölmek gibi bir hevesi yok kimsenin.

Amerikalılar maden yataklarının olduğu bölgeleri ellerinde tutuyorlar. Madenleri çıkarıp işliyorlar. Tümm mesele bunun üzerine kurulu. Bunu yapabilmeleri için de ülkede bi çatışma ortamı olması şart. Çünkü amerikanın orada bulunma sebebi bu çatışma ortamı. Çatışmalar sürecek ki amerika orada kalmaya devam edebilecek. amerika orada kalmaya devam edebilecek ki madenleri elinde tutacak. Şimdi netleşti sanırım neden işgal altında olduğu. Neden sürekli çatışma yaşandığı falan oturmuştur umarım kafanızda.

Bu sadece Afganistanda mı yaşanıyor. Hayır. Irakta'da yaşandı. Amerikalılar biliyosunuz biyolojik ve kimyasal kitle imha silahı var diye ırak'a girmişti. Saddam devrildi. Arkasından iki enerji devi Irak'a yatırım yapmaya başladılar. Amerikan hükümeti dedi ki benim savaş giderlerim karşılığı olarak Irak petrollerinin %70'ine el koyuyorum. Petrol şirketlerini getirdi ırak'a.Tesislerini kurdu şu an işletiyor. Hala tüm petrol gelirlerinin %70'i amerikalılara gidiyor Irakta. Orada şimdi Işid sorunu çıktı. Geçtiğimiz hafta amerikan hükümet sözcüsü çıktı basının karşısına bizim birinci önceliğimiz kobani değildir. Birinci önceliğimiz petrol rafinelerimizin güvenliğidir, kurduğumuz koalisyon ile petrol rafinerilerimizin güvenliğini sağlamakta kararlıyız dedi. Resmi açıklamasını da yaptılar adamlar. Yani gizli saklı bi durum yok. Zaten yaklaşık 1000 küsür sorti yapmışlar bunun yarısından fazlası petrol rafinerilerini korumak için yapılmış. Geçtiğimiz günlerde amerikan ordusu bir video paylaştı youtube da onlarca tomahawk güdümlü füzelesini ışid hedeflerine fırlatıyorlar. Tomahawk füzesinin 1 tanesi 1.5 milyon dolar değerinde. Amerika ıraklıların kara kaşına kara gözüne fırlatmıyor bu füzeleri haliyle. Kaz gelecek yerden tavuk esirgemiyor.

Afganistan'da bundan farklı değil. Her zaman yaptıkları şeyler yani.
  • maxhoper  (04.11.14 16:49:24 ~ 17:11:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.