[]

Hafızamın ve ezber yeteneğimin yetersiz olduğunu düşünüyorum

Bu yetileri geliştirmek hakkında neler yapabilirim..




 
(bkz: melik duyar)


  • henry gale  (23.07.09 00:54:37) 
sıklıkla tavsiye ediliyor söylemekte bir beis görmüyorum sudoku vb. oyunları deneyin.


  • akustik cinayet  (23.07.09 01:05:33) 
mim kemal öke diyeceğim geliyor, bi adam vardı. yanında öğrencileri oluyor, onlarca oyun kağıtlarını ezberliyolar, sonra 15. sıradaki şuydu falan diye deli deli şeyler yapıyolar. tam olarak yardımcı olamadığımın farkındayım ama tamamen zihin geliştirme yöntemi işte, tam aradığın şey. bi araştır derim.


  • sezercik yavrum benim  (23.07.09 01:42:53) 
Yapılan araştırmalara göre(gelişim psikolojisi dersini veren bir hocamız söyledi,ben onun yalancısıyım)havuç suyu hafızayı güçlendiriyormuş.Ayrıca yer fıstığı ve ceviz de aynı etkilere sahipmiş diye duydum.


  • tukaka  (23.07.09 02:24:47) 
bolca kırmızı et yiyin, uykunuzu düzene sokun, roman okuyun.


  • blackdog  (23.07.09 03:44:57) 
ne konuda olduğuna bağlı bence. birtakım formüller ezberlemek istiyorsan kullandıkça hatırlarsın mesela. (çok basit bir yerinden aldım, bildiğin matematik formülü)

onun dışındaki meseleler için en güzel yöntemim şudur ki, hatırlamak istediğin olayı birşeye benzeterek, başka birşeyle ilişki kurarak anlamalısın. biraz melik duyar gibi, ama daha doğal, çünkü sue eylemini sue diye bir kadın varmış, kocasından boşanmış gibi çok dolaylı yollardan anlamak bence daha zor.

hatırlamak istediklerini bir kağıda yazabilirsin, yazarken odaklanıp kendi cümlelerinle yazabilir ve gece yatmadan önce okuyabilirsin. çünkü gece yatmadan hemen önce düşündüklerimizi daha net hatırlıyormuşuz, bilmem doğru mudur.

görsel olarak hatırlayabilirsin, hatırlamak istediğin konuyu küçük kartlara küçük notlar alıp bunları aklına geldikçe okuyabilirsin.

bunları hep ders çalışmak ya da belli bir şeyi öğrenmek üzerinden anlattım. tam bir açıklama olmadığı için burasından alıyorum.
bir de bunları yaparken üzerinde çalştığın her şey için farklı ve sevdiğin abur-cuburları çalışırken yiyebilirsin, koku ve damak hafızas. burayı salladım ama mesela etik çalışırken haz vs. derken çikolata yemek ironik olmakla birlikte benim hatırlamamı sağlıyor ne okuduğumu.

(yıllar sonra gelen edit: belki biri okur :) oha diyorum kendime şu son söylediğim çikolata yemek falan şeysine bağlam bişeysi deniliyor. yani öğrenirken bulunduğunuz ortamı daha sonra hatırlamanızı gerektirdiğiniz yerle ne kadar benzeşiyorsa (belki aynıysa) hatırlamanız o kadar kolay oluyor. aklın yolu bir. yahu duyuruda yıllar sonra edit şeysini yapan bi ben varım galiba :) çok gülüyorum kendime şu an)
  • will  (23.07.09 06:52:39 ~ 12.03.11 15:33:44) 
keten tohumu, semiz otu, balık yiyin.


  • joepiscopo  (23.07.09 10:51:32) 
will ve joepscopo ya katılıyorum. balık çok iyi geliyor. will'in bahsettiği olaya sinestezi deniyor. etrafındaki herşeyi rakamlara benzetenler, söylenen her tarihteki hava olaylarını, önemli olayları hatırlayanlar, müziği titreşim gibi hissedenler... beynin iki ayrı noktasının uyarılarak bir arada çalışması gibi.
ben mesela halifeleri öyle ezberlemiştim. daltonlarla eşleştirme yaptım. adı en uzun olan avarel, en kısa olan da joe idi. onlar ali ve ebubekir oldu. aradakilerin adı da ömer ve osmandı ancak onların sırasını da alfabenin tersi şeklinde yazdım kafaya. böylece sıralama da yapabildim, ebubekir, ömer, osman, ali diye :)
bir de malt bulabilirsiniz, o da çok iyidir. her sabah böyle dörtte bir çay bardağı içerdim çocukken.
  • kediebesi  (24.07.09 00:00:03 ~ 00:00:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.