[]

ikinci el urunlerdeki gereksiz pahalilik

ikinci el urunlere bicilen fiyatlar size de son derece yuksek gelmiyor mu?
yoksa boyle dusunen tek kisi ben miyim?

ornek vermek gerekirse kitaplar.


not: turkiye icin.

 
ben sahibinden com'da bizim mahallede satılan ikinci el eşyaları her gün takip ediyorum.
Çoğu insan (ezici bir kısmı kadın) malını çok kıymetli görüyor. Mesela 200 liraya sıfırı satılan bir şeyi 150 TL'ye satmak istiyor. Benim gözümde 200 TL'lik bir şeyi sen alıp evine getirip ambalajını açtığın anda 100'e düşer.
Her gün bu gibi ilanları okuyup sinirim bozuluyor. Yalnız değilsin.
  • michael_knight  (20.10.14 22:49:22) 
evet, bence de.

elden ya da facebook gruplarında satanlar üzerine bir de pazarlık payını koyuyorlar. zira almak isteyenler de %20 gibi bi oranda şu kadara bırak alayım moduna giriyorlar.
  • dahinnotha  (20.10.14 23:06:36) 
Bazıları da ederlerini bilmiyor bence. Bitpazarinda 3 liralik plaklara adam 50 tl dedi. Plak ya para etmesi lazim. Kitap konusu zaten anlasilmaz bir sey olmus. Gecen sahafta 20 tllik kitabin ikinci elini 18 liraya buldum.


  • herseyi birakip gitmek istiyorum  (20.10.14 23:10:05) 
çünkü herkes bi kendini akıllı zannediyor.
''ben bunu zamanında 3x aldım şimdi 2,5xden aşağı nasıl satarım'' zihniyeti hakim.
almasaydın bana mı sordun alırken ikinci el fiyatı ilk başta otomatiktan yarıya düşer +1
ki hasarlıysa filan daha da düşer.
  • neferkitty  (20.10.14 23:11:19) 
hocam ben ikinci el kitabi, sifirindan daha pahali satan sahaf gordum. kitabin baskisi da mevcut.


  • lorenzen  (20.10.14 23:22:04) 
sahaflarda bu pahalı kitap olayına iyice sinirliydim ki yine sıfırından, tertemizinden daha pahalıya satan bir sahaf görünce dayanamayıp sordum nedenini.
"Sahaf demek kullanılmış ucuz kitap değil, nadir bulunan kıymetli kitap satan dükkandır" dedi. E dedim "kitabın aynısı bir sokak aşağıda tertemiz bembeyaz kağıda basılı daha ucuz" "ama bu bilmemkaçıncı baskısı bendeki" dedi. (hasiktirsin oradan)

  • michael_knight  (20.10.14 23:27:44) 
şöyle de bir durum var, ikinci el ürünlere çöp muamelesi yapılıyor, bu da çok saçma. ikinci el ürün çöp demek değildir illa. sıfırı 1000 lira olan bir ürünün 500 liraya satılması bekleniyor hep, illa yarı fiyatı olacak, ya da çok çok daha ucuz olması isteniyor. ama adam temiz kullanıyor mesela, hasar yok sorun yok, kondisyonu iyi durumda. e çöp değil ki bu, temiz ürün yani, niye adam yarı fiyatına satsın.
işte bunlara da ölücü deniyor. "Benim gözümde 200 TL'lik bir şeyi sen alıp evine getirip ambalajını açtığın anda 100'e düşer." diyen arkadaş ölücüdür.
bir de lütfen 2. el ürün satın, gözünüz gibi baktığınız eşyaları yarı fiyatından satabiliyor musunuz, ondan sonra bu konuyu düşünün.
  • anil  (20.10.14 23:34:44 ~ 23:38:09) 
Yabancılarda daha çok oturmuş bir durum. 100 liralık malın ikinci eli 25 lira eder abicim, 80 lira etmez. 80 vereceğime yenisini alırım, dana. Amortisman diye bişey var.


  • [silinmiş]  (20.10.14 23:44:59) 
herkesin malı kıymetlidir. normal karşılamak gerekli. hoşuna gitmiyorsa almazsın! kızmaya veya dert etmeye çok gerek yok bence.


  • puc  (20.10.14 23:45:10) 
paketi açılınca fiyatı yarıya düşer diye düşünüyorsan yanlış yapıyorsun bence.

mesela kitabın değeri neden düşsün abi? adam sana ucuza satmak zorunda mı? git sıfırını al?
ben 2 euro eksiğine 2. el ders kitabı alıyordum. kitabın neyi eskiyecek ki?

ömrü azalan, eskiyen, miadı olan ürünler için pahalı fiyatlar tabi ki kabul edilemez. ama paketi açtın düş yarıya diyorsan bence ortada mantıksal bir sıkıntı var. tüketim yaklaşımının getirisi olsa gerek bunlar.

tabi her şeyden önemlisi de arz/talep dengesi. bazen bazı ürünlerin 2. eli sıfırdan pahalıdır. örneğin ötv öncesi alınan araç ötv sonrası sıfır araçtan daha uyguna satılabiliyor.
  • siradisi00  (20.10.14 23:56:34) 
bir ürünü ikinci el almanın birçok riski var.
örneğin:
garantisi yok ya da azalmıştır.
bir sorun çıkarsa satıcıyı bulamayabilirsin.
ürününün (varsa) taşıma veya kurma masrafları sana patlar.
satıcıyla haberleşme/buluşma/ ürünün söylendiği gibi olup olmadığını kontrol etme vb bunların hepsi dert.
taksit ihtimali genelde olmaz.

bu kadar sıkıntıya da %30-40 gibi bir indireme ben şahsen katlanmam.
  • titiraprap  (21.10.14 00:56:27 ~ 00:57:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.