[]

ebola veya başka bir virüs salgını şu an büyük tehdit olabilir mi insanlığa

insanlık için desek daha doğru ama yetişmedi.

plague inc. oynayınca ben tırsmaya başladım ne yalan söyleyeyim. günümüzde güçlü, bilinmeyen bir virüsün türeyip insanlığın köküne kibrit suyu dökmesi mümkün mü? o kadar büyük bir insan trafiği var ki bugün keşfedilmemiş bir rahatsızlık ertesi gün 5 kıtada birden görülebilir.

bunun için önlemler alınıyor mu devamlı olarak? yani "ulan birine bi şey olur, biz ne olduğunu anlamadan yayılır" tarzı bir korku var mı? yoksa bunlar tamamen boş korkular mı?

daha önce olmuş salgınlar, milyonlarca insan ölmüş. bu tip salgınlar sizce şu an daha mı tehlikeli olur yoksa daha mı az kayıpla atlatılır? bir yanda gelişen ilaç teknolojisi, diğer yanda gelişen teknolojiyle çooook daha hızlı iletişim kurup "yayılan" insanlar...

ne olur diyonuz?

 
@cesario, abi bilimsel veriler plz. komploları teorisyenlere bırakalım. ben işin bilimsel, teknolojik boyutunu merak ediyorum. çok cahalım bu konuda. mesela şu an insanlığın hiç bilmediği, hayvanlarda falan evrimleşip bize geçebilecek bir virüs olma ihtimali var mı? yoksa bunları kötü adamlar mı yapıyo laboratuvarda? nasıl oluyo bu işler?

veya bir virüs keşfedildi diyelim... diğer hastalıklardan nasıl ayırıyorlar? yani ebolaya neden "griptir o yaa" değil de MNISKİM EBOLA BU diyorlar? nasıl anlıyorlar?

olm tıp mıp manyak şeyler yaaa. çok seviyorum ben bu doktor tayfasını falan. çok özeniyorum. ama kafamız sayısala basmıyodu işte napalım.
  • pescador  (16.10.14 00:01:18 ~ 00:03:38) 
olur mu olur
fiziksel koşullara dayanıklı-hava yoluyla bulaşabilen-kuluçka süresi kısa/ ki ebola da kısa 2 en fazla 20 günde ortaya çıkıyor -tedaviye dirençli bir virüs ortaya çıkar/geliştirilir/kontrolden çıkar/bilerek salınırsa dünyanın ebesine atlar.
önlemler: salgın yaptığı bilinen hastalıklar sürekli ilgili mercilere bildiriliyor, laboratuvarda virüs çalışılıyorsa S2 güvenlik önlemi altında çalışılıyor. böyle şeyler var ama kötü niyetli birileri bunu bile isteye geliştirebilirse yapılacak şey istihbaratın iyi çalışıp önlemesini umut etmek.
"bu tip bir salgın" çok genel bir tabir,ölümcül bir virüs hava yoluyla yayılıyorsa ve 40 saat yaşayabiliyorsa mesela hepimize geçmiş olsun.
  • niye ama  (16.10.14 00:12:32) 
Olabilir mi öyle birşey lütfen olsun çünkü :)


  • mario64  (16.10.14 00:13:17) 
eski biyolojik silahlardan kalanlar dışarı sızarsa olabilir. Mesela sovyetlerin geliştirdiği su çiçeği* virüsü çok tehlikeli ama imha ettiler galiba. Su çiçeği* dünyadan silindiği için şu an belli bir yaşın altındaki kimse aşılı değil, hoş olsa da farketmez çünkü biyolojik silahlar aşıya ve bağışıklığı dayanıklı tasarlanıyor. Kısacası gen mühendisliği ile mümkün yapılması.

edit: su çiçeği ne amk, çiçek hastalığı olacak devilred'in dediği gibi.
  • yakuza123  (16.10.14 00:27:53 ~ 10:42:45) 
tüm dünyayla beraber en zayıf halka çinde bir sürü çeşit denendi..

sars, deli dana, kene, kuş gribi, adını bilmediğim sudan bulaşan bi hastalık

çin dahi tümünü atlattıysa insanlık için bulaşıcı hastalık "son" olamaz.

insanlığın tek engelleyemediği hastalık, ki hastalıkların en kolayıdır. "aids" 40 yıl gibi bi sürede dünya üzerinde aids diye bir hastalık taşıyan kimse kalmayabiliyor aslında. ya da bugünden itibaren bulaşıcılık sıfıra inebilir. ama insanlığın sonunu bence uçkursal bişey getirecek. afrika mesela. yiyeceği yok. doğum hızı en yüksek ülke. ortalama 7 çocuk. ortalama 4 te ölü doğum, 2 yaşını göremeden ölen.
  • ibomiu  (16.10.14 00:48:44) 
birkaç sene önce bu konuyla ilgili kapsamlı bir proje hazırlamıştım, aklımda kaldığı kadarıyla anlatayım:

genetiğiyle oynanmış, özel olarak hedeflendirilmiş mikroorganizmalarla her türlü şeyi yapabilirler istedikleri etnik gruba, hatta tüm insanlığa. bilim insanlarını ve devletleri iyi niyetli tutmak gerekiyor sadece bu konuda. ufak bir örnek vermek istiyorum buna; insan eliyle yapılmış değil ama 1700'lü yılların sonunda, ingilizler, "size yardım getirdik" adı altında, kızılderililere, çiçek hastaları (su çiçeği olan değil, zamanın çok ama çok ölümcül hastalıklarından olan bu) tarafından kullanılmış battaniyeleri vererek çiçek mikrobu bulaştırmışlardır. niyet en ama en önemli parametre oluyor burada.

ebola çok tehlikeli bir virüs ve herhangi bir aşısı yok. %60 ile 90 arasında bir öldürme oranı var. böyle tehlikeli mikropların, tek bir kişiye bulaşması tüm dünyayı yok edebilir. günümüzde bulaşması çok daha kolay, artık çok daha mobiliz ve yine tekrarlıyorum, herhangi bir aşısı yok şu an için. daha iyi tedavi olabiliriz şu dönemde ama kurtulmak kesinlikle garanti değil ve tedavi olanların çoğu yine ölmekte.
  • devilred  (16.10.14 01:05:42 ~ 01:06:30) 
devilred <3

peki tedavi geliştirme yöntemleri hakkında bir bilgin var mı? bunu nasıl yapıyorlar? mesela ebolada yüksek ateş görülüyormuş. doktorlar bunu sıtmadan, nezleden veya gripten nasıl ayırıyorlar? atıyorum bu ebolanın kodu ABC123, sıtmanınki ABC122 olsun... kan testiyle veya başka bir şekilde DNA'sına falan mı bakıyorlar? ilk olarak kim tanımlıyor bu "yeni" virüsleri?

tanımladılar diyelim, sonra tedavi geliştirme süreci nasıl oluyor?
  • pescador  (16.10.14 01:10:09) 
online olarak ulaşılabilen mikroorganizma veritabanları var artık günümüzde:

www.wfcc.info

gibi.

laboratuvar ortamında, cihazlar yardımıyla mikroorganizmaların dna ya da rna dizilimlerine bakıp burada karşılaştırma yapmak mümkün. eğer veritabanında yoksa yeni bir tür üretilmiş ya da türemiş demektir.

bu arada, bir örnek daha vermek istiyorum salgın hastalıkların kötü niyetli kullanımına dair: 1300'lü yıllarda tatar ordusu kefe şehrine vebalı insanların cesetlerini atmışlardır ki şehre veba bulaşsın ve şehir düşsün. niyet önemli.
  • devilred  (16.10.14 01:18:21 ~ 01:18:30) 
gugıl amcaya biological terror yaz bikac makaleye goz at. insan kendi yarattigi hastaligi kendisi rahatlikla bitirir. iste bu ilac sirketlerinden hep.. kisacasi tehdit falan olmaz. paranoya yapma rahat ol.


  • guldum gectim genceciktim  (16.10.14 02:54:07) 
ebola ve kuduz belli bir mutasyon seviyesinde birleşirse zombi olayı gerçek olabilirmiş.


  • ermanen  (16.10.14 03:19:51) 
onca okudum bu konuyla ilgili, yetmedi hakkında rapor yazdım, sunum yaptım ama "insan kendi eliyle yarattığını rahatlıkla bitirir" saçmalığı ayarında bir şey daha görmedim. ebola'ya "gelsin gelsin" diyen tipler de bunlar işte, olayın vehametinden bihaber tipler.


  • devilred  (16.10.14 05:35:28 ~ 05:35:58) 
aynen ebola gelsin :D


  • guldum gectim genceciktim  (16.10.14 19:56:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.