[]

basit bir çıkarma işlemini 5. sınıf öğrencisine anlatmak

soru basit: bir çıkarma işleminde eksilen, çıkan sayının 6 katından 9 fazladır. farkları 64 olduğuna göre eksilen ve çıkan kaçtır?

ben bunu denklemle eksilen için 6çıkan + 9 falan yazarak çözdüm ama çocuk 5. sınıfta, denklem bilmiyor haliyle. yani "eksilen yerine 6çıkan+9 yazıyoruz" deyince "niye" diyor. ben bu velede şimdi onun anlayabileceği dilden nasıl çözdürürüm bunu?

eksilen
çıkan
________

fark

böyle yazdık. sonra ne yapalım? neye ne ekleyelim de sonucu bulalım? yapamıyom valla. 5. sınıftaki bebelere nasıl anlatıyorlar bunu?

 
5. sınıf denklem bilir ama x koyarak çözmeyi bilmez, sayı doğrusu üzerinde gösterebilirsin


  • divit  (14.10.14 21:13:47) 
Eksilen çıkan diye anlatmak yerine Maaş ya da harçlık üzerinden gidebilirsin. İlk o geldi aklıma.


  • godless frog  (14.10.14 21:15:17) 
çıkan yerine kare yaparak çözebilirsin. kat problemleri örneklerine bak.


  • naturelist  (14.10.14 21:15:52) 
Ogret abi x i y i.

bak bunu anlamazsin gotune keserim de anliyorlar. tecrubeyle sabit.

Cikan sayi x olacak eksilen 6x+9 olacak falan fismekan.
  • kutsalbok  (14.10.14 21:18:19) 
ya öğretirim de boşuna kafasını karıştırmak istemiyorum. bu tip işlemler için işte eksilene şu sayıyı ekleriz, çıkana şunu yaparız diye pıt pıt çözüyorlar. o yöntemi soruyorum. olması lazım çünkü öğretmenleri bu şekilde çözmemiştir eminim. e soruyorum nasıl anlattı diye hatırlamıyor hıyar, dinlememiştir.

sayı doğrusu, kutu falan olmaz çünkü ben de anlamıyom o şekilde. yani kendim de bulamıyorum nasıl anlatacağımı. sadece cevabı buldum denklemle.
  • pescador  (14.10.14 21:23:10) 
hocam o işle daha önce uğraşmış yarı zamanlı bir matematik öğretmeni olarak önce arkadaşın defterine bakmanı öneririm. yani okulda olaya nasıl yaklaşmışlar bunu gözlemle önce. sonra evet maalesef bu arkadaşlar denklem bilmediği için x,y falan zor oluyor. sana tavsiyem sen de erken öğrensin madem sevdasına kapılıp kendi yorma eğer çok ekstra bir çocukla çalışmıyorsan. yukarıda da söylenmiş, benim de gördüğüm kadarıyla "kat" meselesi üzerinden çözmeye alışıyorlar önce. yani 3kat+1, 5kat-8 falan gibi. hatta 3k bile değil yani. direk 3kat yazarak başlıyorlar. buradan da zaten x-y hikayesine geçiş oluyor. ama burada da işte eşitliğin karşı tarafına atma hikayesi başlıyor ve haliyle bu minikler onu da bilmiyor. orasını nasıl aşmıştık hatırlayamadım ben. mecburen anlatmıştım heralde.

kısaca anahtar ifade "rutinin dışına çıkmamak" bence.
  • kuul  (14.10.14 21:32:23 ~ 21:33:46) 
hocam önüne leblebi gibi gerçek birşey koyup benzeri küçük bir soru çözün üç leblebi burada var. bunun 5 fazlası kadar şurada varmış deyip 8 leblebi oraya 2 katı burada varmış deyip 6 leblebi buraya falan gibilerinden gerçek neslelerle bi anlatın anlar heralde. hatta leblebileri kendi koysun kendi toplasın çıkarsın. mevzuyu anlayınca aynısını kağıda dökersiniz işlem olarak sonra leblebiler kalkar yavaştan sadece kağıtta işlem üzerinden devam edersiniz gibi düşündüm ben. Sayılar soyut olunca kafada kuramıyor olabilir yani.

ona 3 tane leblebi verirsiniz. sendeki leblebinin 2 katının 1 eksiği benim avcumda var bil bakalım bende kaç leblebi var gibi basit giderseniz belki olur. Not: eğitimci değilim.
  • maxhoper  (14.10.14 21:35:28 ~ 21:38:37) 
# + # + # + # + # + # + 9 = eksilen diye öğretiliyor.

(# + # + # + # + # + # + 9) - # = 64

5 tane # + 9 = 64

ama bu tarz soruları yapmakta çoğu öğrenci zorlanıyor. çok zorlamayın.
  • naturelist  (14.10.14 21:52:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.