[]

götüme benzeyen kalp sembolü

irlandalı kardeşlerim, bir sevgi belirteci olarak ekte görselini koyduğum götüm gibi sembolün tarihçesini merak ettim. hangi kafanın mahsulü soldakine bakıp sağdakini çizmek acaba? kim nereden feyz almış?




 
direkt aklıma şu geldi :

www.google.com.tr


:)))))
  • kakao  (13.10.14 15:42:16) 
Benim aklımda kurbağa kalbinden esinlenildiği şeklinde kalmış. Şimdi google'a frog heart yazınca da direkt bu fotoğraf çıktı: etc.usf.edu

Sanki insanların henüz çok detaylı bilimsel araştırmalar yapamayıp da kurbağa inceledikleri zamanlardan kalan bir betimlemeydi diye hatırlıyorum. Şu an vaktim yok, daha sonra araştırıp editleyebilirim.

EDIT: Dayanamadım baktım. Evet öyleymiş gibi:

Biyolog John Hertner’in açıklaması ise daha akla yatkın gibi. Ona göre eski çağlarda Katolik kilisesi, insan vücudu üzerinde bilimsel çalışma yapanların, insan vücudunu kesip biçmelerini hoş karşılamıyordu. İnsan kadavrası üzerinde çalışma imkanı bulunamadığından anatomik çalışmalar kurbağalar ve fareler üzerinde yapılıyordu.


Kurbağanın dolaşım sisteminin şeması bugün bile okullarda öğretilir. Bu şemada kalbe giren ve çıkan ana damarlar, kalbin üzerinde iki geniş yay oluştururlar. Bu yaylarla birlikte kurbağanın dolaşım şeması kalp sembolünün aynıdır. Hertner, o çağlarda bu damarların da kalbin bir parçası olarak düşünüldüğünü ve insan kalbinin kurbağanınkinden pek farklı olamayacağı sanıldığından, kurbağanın dolaşım sisteminin, kalp sembolü olarak benimsendiğini ileri sürüyor.
  • pandispanya  (13.10.14 15:46:23 ~ 15:48:05) 
Kurbağanın kalbinden geliyormuş o. ebrar.files.wordpress.com


biyolog john hertner'in açıklaması ise daha akla yatkın gibi. ona göre eski çağlarda katolik kilisesi, insan vücudu üzerinde bilimsel çalışma yapanların, insan vücudunu kesip biçmelerini hoş karşılamıyordu. insan kadavrası üzerinde çalışma imkanı bulunamadığından anatomik çalışmalar kurbağalar ve fareler üzerinde yapılıyordu.

kurbağanın dolaşım sisteminin şeması bugün bile okullarda öğretilir. bu şemada kalbe giren ve çıkan ana damarlar, kalbin üzerinde iki geniş yay oluştururlar. bu yaylarla birlikte kurbağanın dolaşım şeması kalp sembolünün aynıdır. hertner, o çağlarda bu damarların da kalbin bir parçası olarak düşünüldüğünü ve insan kalbinin kurbağanınkinden pek farklı olamayacağı sanıldığından, kurbağanın dolaşım sisteminin, kalp sembolü olarak benimsendiğini ileri sürüyor."


Böyle bir şey var. Bilemiyorum artık ne kadar doğrudur.
  • ekaterina  (13.10.14 15:47:18) 
en.wikipedia.org
Kadın kıçına benzediği teorilerden biriymiş sadece, doğrulanmamış. İlk 1250'lerde bir resimde görülmüş. İlkel hali şuymuş, şundan evrilmiş
upload.wikimedia.org
Daha sonra 1300'lerde birkaç resimde göründükten sonra almış başını, gitmiş.
  • aychovsky  (13.10.14 15:47:23) 
dostum kalbin bu sembolu zaten götten geliyor. antik yunanda sevginin sembolü götmüş. zamanla işte ulu orta zkişler gibi bu da ortadan kaybolmuş ve kalp demişler. biraz araştırırsan göte geleceksin. bak istersen


  • difdiringi  (13.10.14 15:47:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.