[]

ISID militanlarina/teroristlere tibbi yardim?

Sizce sinira yakin savasan, orda yaralanan ve sonra bir sekilde siniri gecip bir Turk hastanesine ulasan insanlara terorist olmasina bakilmadan Turk hastaneleri hizmet vermeli mi?

peki siz doktor olsaniz, karsiniza isid militani getirseler,PKKli getirseler,herhangi bir kurt vatandas getirseler veya herhangi bir turk vatandas getirseler, bunlarin arasinda hic bir ayrim gozetmeksizin ilgilenir misiniz?


fayfim'den esinlenilmis ek soru:

1 yatak 2 hastaniz var. ISID militani kritik durumda, ilgilenmezseniz 30 dakika icinde olucek. diger hasta normal vatandas (irk/cinsiyet fark etmez), durumu agir ama o saniye ilgilenmeniz gerekmiyor. fakat 30 dakika dayanicak mi emin degilsiniz. hangisini tedavi ederdiniz?

 
veriyor zaten, hipokrat yemini de bunu gerektiriyor. ben kendim yapamazdım, kandan hazzetmiyorum.


  • diabolus79  (08.10.14 23:15:14) 
ben yardim ederdim.


  • mayeskuel  (08.10.14 23:16:08) 
ilgilenirim. neden o noktaya geldiği benim işim değil. ben baktığım zaman karşımda sadece insan görürüm. ırkı cinsi daha önceki yaptıkları vs fark etmez.

siyasi düşüncelerim farklı tabi.

he ama mesela tek yatak 2 hasta varsa gidip teröristi o yatağa yatırmam. elimden geleni herkes için yaparım ama önceliklerim değişebilir.
  • fayfim  (08.10.14 23:16:59 ~ 23:18:31) 
prosedürde yapmak zorundalar, yeminleri gereği ama doktorlarda gözlemlediklerim kadarıyla sikinde değil


  • saksı  (08.10.14 23:17:01) 
karşıma gelirse tedavi ederim
ben kalkıp da oraya gitmem

sierra leone'ye giderim, oraya gitmem
  • la noix  (08.10.14 23:17:36) 
Yargısız infaz olmasın saikiyle tedavi ederdim. Doğrudan insanlık suçu işlediğine emin olsam (işkence, tecavüz, sivil öldürmek) takarım neşteri vallah.


  • nereye bu gidis  (08.10.14 23:20:53) 
ben ışid'e yardım etmem ama edene de mani olmam.

neden etmem? çünkü o adam yaralı olmasa kafamı kesecek bir insan. türbanlı ya da peçeli değilim, onların dayattığı islamı kurallar da umrumda değil ee ben niye yardım edeyim? adamın resmen düşmanıyım hümanist değil rasyonalistim.

edit: isteyen istediği kadar linç etsin hiç burda yalandan sevgi pıtırcıklaığı yapmayacağım. adamın elinde olsa kafasını kesecek mentalitedeki insanların başını çekiyorum sonuçta.
  • neferkitty  (08.10.14 23:26:43 ~ 23:30:28) 
ışidli getirseler tedavi ederim. ülkemi ateşe veren teröristlere twitter.com bunu yapanları neden tedavi etmiyim?


  • yorumlu yorum  (08.10.14 23:27:58) 
@neferkitty
soruyu biraz zorlaştırayım o zaman. işidçi bi arkadaş o civardaki tek dişçi sen olduğun için sana gelse, dişine dolgu yapmanı istese ve karşılığında 100 bin lira ödemeyi teklif etse?
edit: iş bittikten sonra kafanı kesmeyecek :D
  • fayfim  (08.10.14 23:30:46 ~ 23:31:47) 
acilse tedavisini yapmak zorundasın zaten. isterse adolf hitler gelsin apo gelsin. zaten bu tip durumlarda polis alır adamı götürür sorgular. hayata dönmesi daha iyi bile olabilir.

beni alıp kamplarına götürseler iş değişir. istemeye istemeye de olsa tedaviyi yapardım. önce kendi hayatım.

editli soruna cevap; aciliyeti fazla olanı tabi ki.
  • seksen9  (08.10.14 23:31:36) 
@yorumlu yorum soyle bir senaryo dusun peki: annen/baban veya yasin kac artik bilmiyorum ama kendi evladin suriyeye gitmis. belki zorunluluktan, is icin, belki insani yardim yapmak icin. isid orda onu kacirmis, dunyanin gozu onunde basini kesip vidyoyu yayinlamis. butun bunlari yasadiktan sonra da sirf kurtleri oldurdu diye isid militanina sempati duyar miydin?


  • gerard  (08.10.14 23:33:00) 
@fayfim normal vatandaştan bahsetmiyor burda savaşta yaralanmış bir insandan bahsediyor. günlük yaşantıda hiçbir şekilde ayrım yapmam ama benim bu sorudan anladığım daha farklı.
normal bir durumda tabiki de ayrım yapmazsın ama savaşarak sana gelmiş bir adam fırsatını bulduğunda seni neden öldürmesin?

editine edit: kafamı kesmeyecekse no problem :D
  • neferkitty  (08.10.14 23:33:55 ~ 23:34:32) 
@neferkitty: bir senaryo sunucam simdi sana. belki 1000de bir olacak bir olay, ama imkansiz degil.

doktorsun, karsina isid'li eleman geldi hasta. tedavi etmem dedin. ama aslinda bilmiyorsun ki bu eleman ingiltere'den gelmis isid'e katilmaya. bir hata yapmis, yasi henuz genc. ingiltere'de ailesi var uzuntuden ne yapicaklarini sasirmislar. cocugu tedavi etsen hatasini anliycak, ya ailesine donucek ya teslim olucak. ne senin kafani kesicek, ne isidle savasmaya donucek. ama sen tedavi etmiyorsun, oluyor. sonra hikayesini ogreniyorsun bir sekilde. bu durumda ne hissederdin? boyle bir seyin olabilitesi "yardim etmem" cevabini degistirir miydi?
  • gerard  (08.10.14 23:38:45 ~ 23:39:04) 
sevgili @gerard: ben masalları yorumlamam / doğmamış çocuğa don biçmem. realist adamım. kürtçüler içinde bulunduğum şehir dahil olmak üzere ülkemi yakmaya ant içmişler mi? kudurmuş köpek gibi dışarlarda okul yakıp / adam öldürüyorlar mı? ışid ise bunların afedersin ...... mu? nokta..


kardeşim oraya gitmişte, kafasını kesmişlerde.. niye kesiyorlar? ben hiç türk kafası kestiklerini okumadım. zorla kestirecek misin? açıktan örgütçüleri savunamayınca varyasyonlar üzerinde mi deniyorsun?
  • yorumlu yorum  (08.10.14 23:39:25 ~ 23:39:55) 
i.hizliresim.com bunu yapanların ırzına geçseler karşılarına geçer seyrederim. net.


  • yorumlu yorum  (08.10.14 23:41:50) 
ek soruna cevap:

normalde öksürük aksırık tıksırık gibi şikayetler yeşil, yüksek ateş, bacağın kırılması sarı, bilinç kaybı, kalp krizi kırmızı alandır ve kırmızı->sarı->yeşil şeklinde tedavisi olur

çok sayıda yaralıların olduğu afet, savaş gibi durumlarda farklı bir triyaj işler. kafasının yarısı uçmuş, her iki bacağını kaybetmiş kişiyi o ortamda tedavi edemezsin (kırmızı). bu aşamada vakit kaybetmemek için sarı'ları tedavi edersin ki az malzeme ve az zamanla daha fazla insanı kurtarabil

bu da işidden pkk'dan bağımsız olarak bilgi niyetine dursun bi köşede
  • la noix  (08.10.14 23:42:54) 
hööh arkadaş yaa ne hale gelmişsiniz ülkeme bunu yapanları öldürenleri neden kurtarmıyım olayı nedir yahu neyin kafasını yaşıyorsunuz siz? düşmanımın düşmanı dostumdur öyle mi? güzel peki yarın bigün ülkemizde ışid olayları olduğu zaman ne düşüneceksiniz acaba merak ediyorum gerçekten.


  • gündüz m  (08.10.14 23:44:05) 
örgütçüler / kürtçüler ufak ufak bayrak göstermiş yine. diyorlar ki yarın türkiye üzerine gelseler napacaksınız? (topraklarımızda yaşayıp ışid'den beterini yapanları koruyun / kollayın demeye getiriyorlar akıllarınca)


  • yorumlu yorum  (08.10.14 23:46:06 ~ 23:47:46) 
Etmem. Zaten Hipokrat ikiyüzlü ibnenin tekiymiş. Hypocrite İngilizcede ikiyüzlü demek, oradan geliyormuş.


  • i was made for you  (08.10.14 23:48:59) 
@yorumlu yorum hayir kimseyi savundugum yok, teoride insanlarin ne dusundugunu merak ediyorum sadece. ben kisisel olarak ne isid'i ne kurtlerin yaptiklarini desteklemiyorum. hic kurt tanidigim da yok, ama irk olarak kurtlere karsi bir on yargim da yok. benim icin terorist teroristtir, insan insandir. kurt,turk, arap fark etmez.

turk kafasi kesmediler hayir, ama uzun sure rehin tuttular insanlari. ama amerikali ve ingiliz 4 vatandasi oldurduler. sadece insanlarin onceliklerini/farkli olaylara tepkilerini merak ediyorum. bu cok guncel bir konu oldugu icin bunun uzerinden sordum, yoksa dunya savaslari, vietnam savasi, kurtulus savasi vs vs gibi baska bir olaydan da sorulabilirdi.

senin mantigini da anliyorum. ama burdaki sorun kontrol edemedigin gucleri desteklemenin genelde donup dolasip insana/topluma zarar vermesi. amerika/avrupa/turkiye ortadoguda bir cok grubu gizliden gizliye destekledi, silah sagladi. her zaman o silahlar terorist gruplarin eline geciyor bir sekilde. sonucta olan amerika'ya, ortadogudaki masum sivillere ve sana bana oluyor. kontrol edemiycegin gucleri sirf o an senin dusmanina zarar veriyor diye desteklemek akil kari bir is degil o yuzden.
  • gerard  (08.10.14 23:49:46) 
Müdahale ederim, vicdanen rahat etmesem de o insana yardım etmem lazım.

...din, milliyet, ırk, siyasi eğilim ya da toplumsal sınıf ayrımlarının görevimle hastam arasına girmesine izin vermeyeceğime, insan hayatına kesinlikle saygı göstereceğime...

İkinci sorundan emin değilim, müdahaleye yanıt veriyorsa acil olana bakılır. O saniye bakmam gerekmiyorsa o saniye bakmam gerekmiyordur. Zaten isidciye yarım saat cpr yapıp başında oturmam. Bekleyen hasta olmasa da uzun süre yapmazdım, burası yemine değil bizim vicdanımıza kalmış. 5 dk degerlendirip diğer hastaya geçerim.
  • Lim5  (08.10.14 23:52:34) 
@ la noix tesekkur ederim, yararli bir bilgi gercekten :)


  • gerard  (08.10.14 23:52:35) 
hiçbir örgüte yakınlığım sempati beslediğim yok sadece insan olmanın gerektirdiği hassasiyeti gösteriyorum. ne yazık ki hiçbir zaman bu olgunluğa erişemeyecek olanlarınız var.


  • gündüz m  (08.10.14 23:52:44) 
ülkemizde işid olayları şuan oluyor zaten. pkk sempatizanları tam şuanda onları yapıyor. ha otobüsün içine molotof atmış milleti yakmışsın, ha kafa kesmişsin. farkı yok ikisinin. en son 2 günde 20 ölü mü ne vardı. işid gelirse bundan farklı bişey olmayacak. türkiye terörle mücadele etmeye alışık bir ülke.


  • fayfim  (08.10.14 23:54:30) 
@advocatus ben etik ikilemlerle ilgilenirim genel olarak zaten, hep bu cizgide sorular dusunur kendi kendime cevaplamaya calisirim. o yuzden uyduruyorum boyle sorular su anda da :)

insanlarin tepkilerini dinlemek ilginc geliyor. herkesin kendi gecmisi, kendi tecrubelerine gore cevaplari, bakis acilari oluyor. boyle sorularin insan yapisi ve genel olarak karsindaki insanin karakteriyle ilgili cok sey anlattigini dusunmusumdur hep.
  • gerard  (08.10.14 23:55:00) 
house'un bi bölümü vardı, soykırım yapmış afrikalı bir diktatör geliyodu hastaneye. avustralyalı doktor da bunu bilerek yanlış tedavi ettiriyor ve öldürüyordu. tastamam öyle yapardım işte. ışidliler insan değil gözümde, yok edilmesi gereken kanser hücreleri sadece. ayrıca şehadete ulaşmak için can atıyorlar, aslında yardım etmiş olurum onlara. tamamına yakınının savaşma amacı şehit olup cennete gitmek, niye mani olayım buna? ötanazi isteyen hastaya yardım etmek gibi.


  • gezgin rocker  (08.10.14 23:57:12 ~ 09.10.14 00:01:24) 
@gezgin rocker biliyorum o bolumu ben de, baya dusundurmustu beni. acikcasi ben vicdanen asla oyle birsey yapabilicegimi dusunmuyorum. insan hic bir zaman bir denklemin butun degiskenlerini bilemiycegi icin insan hayatiyla ilgili kararlar vermek bize dusmez diye dusunuyorum. bir tanri varsa ve butun degiskenleri bilebiliyorsa belki ona duser.

sana yukarda neferkitty'ye sordugum soruyu yoneltiyorum bu durumda?
  • gerard  (09.10.14 00:01:28) 
evet 22 oldu bu sayı haklısınız ama bu olayların sebebi nedir?hükümetin yanlış politikası ve söylemleri değil mi? madem ikiside terörist neden sen ışid militanlarıyla yan yana gözüküyorsun ? neden sen bu militanlara barınma tedavi desteği veriyorsun? halk ne zaman sokağa çıktı? pkklılarla ışidın hiçbir farkı yoktur diye saçmalayan hükümet yüzünden. hdp'de bir parti olarak sağduyusunu koruyamadı onlarda da büyük hata var.özetle hükümet ve diğer partiler bu kaynayan kazana bizide dahil ettiler olan halka oluyor. boşuna konuşuyorum gerçi pkk mı ışid mı oyunu oynuyorsunuz oyun üzerinden realistlik taslayanlarıda görüyorum kolaydır tabi burdan bu işler iyi eğlenceler sizlere ;)


  • gündüz m  (09.10.14 00:09:46) 
@fayfim 3 sene sonra dis hekimi olacagim, sahsen boyle bir durumda 1 milyar dolar verseler tedavi etmem o adami. Hastanin doktor secme hakki oldugu gibi, doktor'un da hasta secme hakki var. Ama yukarida belirtildigi gibi, durum acilse, tedavi etmemek etik degil.


  • düşünüyorum öyleyse vurun  (09.10.14 00:12:08) 
Bir milyar dolara ben tüm Işid'i tedavi edebilirim buyursunlar gelsinler. Sonra paranın 5 milyon doları ile Afrika'ya bağış yaparım kalanını da yerim. Vicdanım rahat eder.


  • i was made for you  (09.10.14 00:14:45) 
kendi teröristini güzel gören, pkk ile işidi farklı noktaya koymaya çalışan ve teröriste gerilla diyen adamlar siktirsin gitsin. onlara söyleyecek sözüm yok benim.

soruya zarar verdiysem özür dilerim.
  • fayfim  (09.10.14 00:18:08 ~ 00:18:36) 
pkk'liyi tedavi ederdim, ama isid'liyi tedavi etmem. doktorculuk olaylarini bilmem de oldurme imkanim varsa oldururdum de.

yalniz hastaneler elbette hizmet vermek zorunda. kolluk kuvvetleri ilgilenmeli ondan sonrasiyla. benimkisi fiktif bir cevap.
  • John Finn  (09.10.14 00:32:49) 
arsızın biri çıkmış diyor ki "hükümetin hatası"

doğru hükümetin hatası. senin gibi şerefsizlerin açılım adı altında her dediğini yapmasalardı bunlar olmayacaktı. götü kalktı tabi barzoların, kendilerine güvenleri geldi.

hükümet birinci derecede sorumlusudur bunların. eğer sözünün eri, bayrağına devletine sahip çıkan birileri olsaydı sokaktaki namussuzların hiçbiri bu cürreti bulamayacaktı, sende burda "bıdı bıdı bir tutuyorlar pkk ile ışidi" diye bik bik ötemeyecektin..

hiç utanmanlarıda yok bunların. yavuz hırsız namussuzlar. okul yak, 30 senesi çoluğu çocuğu genci katlet sonra utanmadan gel bunu taşra çakallığı yaparak ters köşeden savun / haklı çıkar. kekoya bak sen..
  • yorumlu yorum  (09.10.14 01:05:14 ~ 01:28:48) 
yorumlu ağzını toplada gel bakalım sen medeni bir şekilde konuşuyoruz burda. sen kimsinde yargılıyorsun beni ne hakla ve hangi cürretle? bu millete artık anlayış,sağduyu,aklıselimlik lazım senin gibilerin işi ise ibretlik tavırlarınızla fikirlerinizle sizin gibi olmak istemeyenlere bir ders vermek görenler bunun gibi olmamak için doğru düşünmeliyim diyor istemedende olsa senin bile bir rolün var bu dünyada o yüzden sanada saygı duyuyorum. şimdi hakaret etmeden konuşabilirsen burdan devam et hadi bakalım komutu alınca yapabiliyor musun söyleneni görelim


  • gündüz m  (09.10.14 12:57:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.