[]

Kobani'de ne oldu, oluyor?

Sb. Bilal'e anlatır gibi anlatırsanız sevinirim.




 
Öncelikle orasının resmi adı Ayn El Arap. Kürtler ve az da olsa Türkmenlerin yaşadığı bir yer. Suriye'de iktidar boşluğu yaşanınca(rejimden bahsetmiyorum, ülkede kaos var 3 yıldır) Kürtler kafalarına göre özerklik tribine girdiler fırsattan istifade fakat Işid cihat yaptığını iddia ederek ve Irak ve Suriye'deki kaostan yararlanarak Kürtlerin yapmaya çalıştıklarının farklı ve daha geniş kapsamlı versiyonunu yapmaya çalıştı ki bir hayli başardığını söyleyebiliriz. Sıra Ayn El Arap'ta. Kürtlerin zırlaması bu yüzden yani. Babam mıydı ÖSO'yla ittifak kuran zamanında?


  • cagri  (28.09.14 01:04:59) 
Mevzuyu sadece kobani diye ele almak doğru olmaz çünkü 3 senedir aktif savaş var o topraklarda. Buna bağlı olarak devletin bu bölgelerle bağlantısı koptu. el nusra, ypg, pkk, ışid, öso ve bunların alt gruplarıyla bazı güçlü aşiretlerin hepsi hem zaman zaman birbirleriyle hem de devletle çatışıyorlar. Kimin kime daldığı karıştı iyice. Böyle olunca devlet oradaki etkinliğini tamamen yitirdi. Heh bu noktadan sonra kürtler zaten hali hazırda yaşadıkları bölgeyi koruyup hatta biraz da sağını solunu ele geçirip orada bi savunma hattı oluşturmak ve ilerleyen dönemlerde bağımsız devlet olarak bu toprakları tanıtmak gibi bir hedefe giriştiler. Işid de alayına gider yapıyor şu an. Dolayısıyla kürtlerin bir devlet oluşturmasından yana değiller. Önüne çıkan herşeyi kesiyor. Sadece biz olacaz bu topraklarda diyorlar. Kobani bu anlamda çok önemli bi nokta. Çünkü ypg nin elinde tuttuğu köylerle arasındaki ulaşım buradan sağlanıyor. Destek, takviye buradan gidiyor. Kobani düştüğünde çevresini almak da kolaylaşacağı için adamlar buraya yüklendiler. Şimdi bi de işin koalisyon boyutu var. ABD bir çok ülkeyi etrafına topladı ve büyük bir koalisyon oluşturdu. bunların içinde ingiltere fransa ispanyadan tut katara suudi arabistana kadar bir sürü ülke var. Türkiye'de muhtemelen dahil olacak bu koalisyona. ABD bu güçle birlikte havadan ışid mevzilerini ve karargahlarını bombalıyor. Kürtlerin savundukları bölgelere olan saldırılarını zayıflatarak kırıyor. Ancak suriyenin içlerine doğru olan saldırılarına fazla karışmıyor biraz göz yumuyor. Bunu yapmasında tabi bir çok karmaşık siyasi hedef yatıyor.

Işid sağı solu keserek ilerlerken hem suriye ordusuna ait hem de ırak ordusuna ait mühimmatlarla zırhlı araçları buldu yolunun üstünde bunları da envanterine katarak ilerleyişini sürdürdü. Suudi arabistan ve Türkiye de dahil olmak üzere bir çok ülkeyi alenen tehtid ediyor. Geçtiğimiz aylarda kısmet olursa kabeyi ele geçirdiğimizde orayı da yıkacaz diyorlardı mesela. Ancak bu güçlenmeleri biraz havada kalıyor çünkü eğitimli değilller ve çok fazla adam kaybettiler. Muhtemelen yakında ağır yenilgiler alıp geri çekile çekile yok olacaklar. İşte o gün geldiğinde suriye ve ırakta hangi gruplar egemen olacak hangi devletler ortaya çıkacak. Şu an dünyanın buraya bakış açısı bu.Başta ABD olmak üzere bütün devletler kendi çıkarlarını gözetecek bir ülkenin doğmasını istiyor o topraklarda.

Işid bi anlamda o bildiğimiz ırak ve suriye devletlerine format atacak ve görevi dolduğunda yok edilecek. Gelişmiş ülkeler bu topraklarda yeni devletler dizayn edecek ve kendilerine biat etmesini sağlayacak. Olay bu aslında.

bütün bu hengamenin içinde de olan şunlara oluyor işte : scontent-a-fra.xx.fbcdn.net
  • maxhoper  (28.09.14 01:21:53 ~ 01:50:34) 
anlık olarak bu twitter hesabından da takip edebilirsiniz @acerakis


  • 05  (28.09.14 02:07:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.