[]

ben mi abartıyorum?

yahu şu ülke boka batmış halde, suriye desen ayrı bela(şimdi tr'nin askeri müdahalesi de gündemde), güneydoğu karmakarışık, okul yakma, sınırdan geçişler vs. vs.

onu geçtim eğitim sistemi çökmüş durumda, öğretmenlerde kalite dipte. çoğu dersin hocası yok, müdürlere kadar kadrolaşma oldu, türban falan umrumda değil haberiniz yoksa söyleyeyim, eğitim bitmiş.

sağlıkta reform diye vatandaşa bindikçe biniyor, doktorların hiçbiri doğru-düzgün çalışmıyor. benim neyim var diye sormasan "dostum senin şu hastalığın var" dahi demiyorlar, ilacı yazıp gönderiyor.

istanbul özelinde bakıyorum, karmaşa almış başını gitmiş, ulaşım berbat. yağmur değil bulut olsa trafik oluyor. sokaklar berbat durumda, çarpık yapılaşma/kalabalık-üstüste binalar, çoğu depreme dayanıksız. insanlarda şehir kültürü yok, saygı yok.

kadın cinayetleri, şehir talanı, her gün işçi ölümü. daha önceki gün bir işçi, bir de madenci öldü. muhtemelen duymadık bile.

ben mi abartıyorum, niye hiç kimsede bir tepki yok, her şey olağanmış gibi davranıp gidiyoruz?

 
Ben de aynı şekilde sıkılıyorum bu durumdan... Malesef böyle düşünenler için tek çare başka ülkelere kaçmak olacak sonunda. Başka bir çözüm bu ülkede, bu gidişatla mümkün değil.


  • lcha  (24.09.14 09:16:04) 
Haliçte yaşayan simonlar gibi millet işte, kokuya alışmışlar. Ya da bizzat kaynağılar kokunun...


  • brawler  (24.09.14 09:21:44) 
"ülke eyiye gidiyye" adamları çoğunlukta olduğundan tepki yok.


  • arandur  (24.09.14 09:24:47) 
  • inheritance  (24.09.14 09:36:25) 
niye hiç kimsede bir tepki yok? çünkü medya yazamıyor. bütün medya patronlarının devletle işi var, devlet de eskisi gibi değil, yoluna girmeyeni bir kalemde silip atıyor. devletle işi olmayıp gerçekleri yazabilen medya (sözcü hatta bazen birgün) da seviyesizliğin bokunu çıkarıp marjinalleşti. geniş kitlelerce kaale alınmıyor. bir de hala "hürriyet yazmıyorsa, cnntürk ve ntv göstermiyorsa doğru değildir" algısı var insanlarda.

kısaca herkes 1984'e bağladı. ahmet şık "dokunan yanar" demişti ya, itiraz eden, düzene uymayan, yola girmeyen yanıyor.
  • ezeriko  (24.09.14 09:38:09) 
abi haklısın ama "biz gezi'ye çıktık, ne yapalım olmadı" demekle bitmiyor. akp'ye oy verenlere kızıyoruz da bu sürecin önüne geçmek için biz ne yaptık?

açıkçası hala burada yazıp hiçbir şey yapmadığım için kendime kızıyorum. bir şeyler yapmak istiyorum ama insanın tek başına da elinden ne gelebilir?

ülkeyi terk etmek için elimden geleni yapıyorum, yurtdışında devam etmek vs. vs. ama bu işin olmama ihtimali de var, ülkeden "kaçsam" da burası benim ülkem değil mi? burada olmasam bile bu hale düşmesi acı verici.
  • doxanikee  (24.09.14 09:43:06 ~ 09:45:14) 
@doxanikee
"akp'ye oy verenlere kızıyoruz da bu sürecin önüne geçmek için biz ne yaptık?"
türkiye'de "muhafazakar merkez sağ'a oy verilmesi" sürecinin önüne geçmek için yapabileceğin hiçbir şey yok. bu ülkenin fıtratında bu yok malesef.
  • ezeriko  (24.09.14 09:49:56) 
dediğin şeyi çok iyi anlayorum. üstteki yazdıklarına katılmamak da elde değil.

ama, hadi diyelim toplumun %90'ı sağcı/merkez sağcı/akp'li her neyse artık. bu elde kalan %10'dan da farklı bir tepki yok ki. benim anlayamadığım bu. hürriyet'in sitesindeki yorumlara, ekşi'ye falan bakarsak durumdan herkes rahatsız ama kimsede bir şey yapacak cesaret ve istek yok.

etkin olursa isterse toplumun %10'u olsun geri kalan ve evinde oturan %90'dan kat kat fazla etki yaratabilir.
  • doxanikee  (24.09.14 09:56:44) 
1.medya çok önemli.
her türlü olumsuz haber bile döndürülüp başarı gibi sunuluyor.
elinde akit gazetesiyle gezen adamdan bir beklenti olmamalı.

2.kendi adıma şu noktada ben gündemi takip etmeyi dahi bıraktım.
çünkü okuyup izleyip yorum yapmak,üzülmek,sinirlenmek gerçekten cok anlamsız geliyor artık.
resmen bi sirkin içindeyiz.mantıklı tek bir sey yok.çoğunluk böyle mutlu demek ki diyip kendimi hırpalamayı bıraktım açıkcası.
çeşitli yurtdışı bağlantıları kurmaya çalışıyorum.tatilimde yaşamayı planladığımız ülkeye gittik,bakıp fikir sahibi olmak ve ne yapabilirizi görmek için.
başka ülkelere de vatandaşlık başvuruları yapıyoruz.
yani geleceğim için her türlü planımı bu ülke dışında yapmaya başladım.
bunu da olabildiğince hızlı yapmaya çalışıyorum.
  • demoniclewinsky  (24.09.14 10:08:28 ~ 10:09:29) 
@doxanikee doğrudur, %10 çok güzel bir etki yaratabilir. yarattı da. want2die'ın dediği gibi sokağa çıktı herkes. gezi'den büyük etki mi olur? rüşvet operasyonu, cemaatle papaz olmalar, fenerbahçeliler'in tepkisi, çarşı filan. öyle bir hava oluştu ki acaba gidiyorlar mı dedik. sonra ne oldu? evindeki %50 geldi sandığa koydu çocuğu gitti.

insanlar internet sansürü için toplandı, lgbt hakları için toplandı,asker yakınları sürekli silivri'deydi filan... ne oldu sonra? anca cemaat'le papaz olunca bıraktılar askerleri. bir tane lgbt, özgür internet, işçi hakları, taraftar hakları vs... yasası geçebilir mi meclisten? geçmez, geçmiyor, geçmeyecek... yeni türkiye budur... evden çıkacaklar sandığa gelecekler basacaklar geçecekler. olağanüstü bir durum olmadığı müddetçe de böyle gider.

etki filan güzel de böyle malesef... etki sadece twitter, halk tv ve birgün'de görülünce bir işe yaramıyor.
  • ezeriko  (24.09.14 10:16:15) 
benim kendimce buldugum cevaplardan biri su; hala hicbirsey olmamis gibi yasiyoruz cunku mutsuz olan kesim genellikle egitimli ve simdiye kadar kendi hayatina yani kendi bireysel gelisimine buyuk yatirimlar yapmis insanlar, yani sagcilar gibi bir tarikatin destegiyle bir noktaya gelmis, haketmedigi sekillerde torpillerle tepeden inmemis, bulundugu noktaya gelmek icin yillarca calisilmis. e boyle olanca haliylen bir urun olarak kendini yakmaya kiyamiyorsun. bir de tabi yillardir bu calisma didinme hali egitimli kesimi yorgun ve sorgular hale getiriyor, niye baskalari da okumuyor, ogrenmiyor, calismiyor diye dusunuyor, stereotiplere uygun bir sekilde sark kurnazi olark yasayan diger turklerle arasinda kulturel bir ucurum olusuyor.
gezi doneminde bu cok guzel asilmisti, bence cok guzel ve anlamli bir surecti. yillardir gorusmedigin kardeslerinle sonunda barismak gibiydi.
ileride tekrarlanma olasiligi vardir, mansur yavas mesela boyle bir sureci tekrar ankaralilara ve kismen tum turkiyeye yasatmistir.
cozumlerin bittigine ve bu savasin kaybedildigine inanmiyorum ama mucadele hatta ozellikle stk yapili orgutlu mucadele sart. elbet bu dev silkinip kalkacak.
  • mavicorap  (24.09.14 10:17:59) 
@maviçorap

ben de aşağı yukarı benzer şekilde düşünüyorum. insanlar "kendilerini yakmak" istemiyorlar. evet burası böyle. mesela ben örnek vereyim kendimden iyi bir okulda okuyorum, muhtemelen (türkiye şartlarına göre)iyi bir işim ve kazancım olacak. yani ne ağır işçi olacağım ne madene ineceğim. ama o insanların köpek gibi çalıştırılıp ölünce de fatiha okunup bitmesini ne vicdanım ne aklım alıyor.

ülke sanki gözümün ölünde ölen bir "hasta adam" gibi. evet benim gelmek istediğim nokta o, örgütlü mücadele. ama türkiye'de sol görünümlü örgütlerin söylemleri de tavrı da beni ve çoğu insanın antipatisini çekiyor. onlarla olmayacağı açık.

ezeriko, küçük bir örnek ama internet protestoları(2011)deki görece işe yaramadı değil, süreçi biraz, 2 yıl kadar uzattı. bir şey olmuyor çünkü herkes canı yanınca ses çıkarıyor, cılız kalıyor. sonra unutuyor. kürtlerin sorununa sadece bir kesim, askere dava açılınca sadece asker eşleri, eşcinsellere bir şey olunca sadece onlar ses çıkarıyor. birinin evi yıkılınca komşuları ses çıkarmıyor, diğeriniki yıkılınca da diğeri.

birlik ilk defa gezi'de oldu. ondan sonra da malum çok uzun sürmedi. insanların birbirine dokunup ne kadar benzer dertleri olduklarını anlaması lazım. emin ol gerisi gelir.
  • doxanikee  (24.09.14 10:31:38) 
gezi vb süreçlerin işe yaraması için insanların silahlanması gerekiyor.
gaz fişeğini kafana doğrultan adamlara çiçek atmakla olmuyor maalesef.
o noktada da insanların bırakın işlerini güçlerini,kendi hayatlarını riske etmesi,bundan vazgeçmeyi kabul etmiş olmaları gerekiyor.kolay iş değil.
"Birbirinin dertlerine dokunmak" romantikliğiyle bir sonuca varmak imkansız.

Ayrıca Gezi'den kaynaklı bir hayal kırıklığı da var,denedik ama olmadı şeklinde.
Bir seyler yapmak isteyen,değeceğini düşünen kişi nasıl karşı durulması gerektiğini bilmeli her seyden önce.
Kendi adıma,yukarıda da yazdıgım gibi değmeyeceğini düşünüyorum ve uzaklaşmayı tercih ediyorum.
  • demoniclewinsky  (24.09.14 10:46:09) 
abarttığınızı düşünmüyorum, ayrıca geçen sene gezi olayları patlamadan önce de ciddi bir bıkkınlık, artık yeter havası doruk noktasına ulaşmıştı herkeste, sonra olaylar patladı.

durumu yorumlamak için yeterli siyaset bilgisi altyapım yok, yani olaylar nereye gider, ne olur bilmiyorum. oturup sürekli gündemi takip etmiyorum artık, bir yararı yok. herkesin kendi alanında mücadele etmesi gerektiğine inanıyorum, lakin kendi alanımda mücadele aracı olan mimarlar odasının yetkisi kalmadı gibi bir şey. hoş, şimdiye kadar yap(a)madıklarına da tepkisiz değilim zaten. bu yüzden mezun olmama rağmen gidip kaydolmadım henüz, elime geçen paranın bir bölümünü sergi açılışlarında şarap alsınlar diye odaya vermek istemiyorum şu durumda, neyse.

ülkeyi terk etmek konusuna gelince. isviçre çifte vatandaşlığım var, ancak ülkeden gitme niyetinde değilim. ara sıra aklımdan geçiyor mu, evet. ama istemiyorum arkadaşım, meydanı da tamamen bunlara bırakacak değilim. ne olursa olsun 9 senedir yaşadığım ülkeyi seviyorum, bunlar yüzünden de gitmek zorunda değilim. gitmiyorum.

bu arada, gezi olayları o kadar da boşuna değildi. gezi parkı hala yerinde duruyor, bunu unutmayın. sorun, mücadele kültürümüzün olmaması. aynı kitlenin en azından büyük bir bölümü mücadeleye devam etmeliydi ki, en azından gezi parkını kurtarmak gibi somut bir şey elde edebilelim. maalesef herkes anında olacak bir sonuç (hükümeti devirmek?!) gibi bir şeyin peşindeydi. tembeliz işte, mücadele edip kazanmayı bilmiyoruz. her şey iki günde olup bitsin, kazanalım istiyor herkes. öyle bir dünya yok.

kaçmak çözüm değil.
  • gmzo  (24.09.14 10:46:42) 
demoniclewinsky, haklısın biraz romantizme kaçmış olabilir. bunu ben de sevmiyorum ama insanları gezi'ye toplayan da ezilmişlik duygusu ve kendilerini saldırı altında hissetme duygusuydu.

silahlanma dersek bana kalırsa bu daha büyük bir romantizm, insanlar basit bir gösteri yapmaya korkuyor. al eline silah dersen(silahı bırak sopa bile) almayacak insanlar. insanlar önce sokağa çıkar, kitlesel olarak şiddete maruz kalırlarsa bile devletin meşruyetine inanıyorlar, çok ütopik geliyor.

böyle gösteriler sıklaşırsa, insanlar dayak yemesine rağmen cesareti kırılmadan sokağa çıkarsa bir yerden sonra iş kopar zaten.
  • doxanikee  (24.09.14 11:06:45) 
gmzo + 1

Neden bir tepki yok kısmında şunu söyleyebilirim. Tarihimizde halk olarak isimsiz başardığımız tek şey Gezi. Kurtuluş Savaşı bile Atatürk önderliğinde geçti. Halk olarak bedel ödemedik, lider aradık. Hala da kendi görüşümüzü taşıyacak bir lider arayışı içerisindeyiz.

"Yol ver, gidelim" ile "Size ölmeyi emrediyorum" arasında ideolojik olarak uçurum olabilir ama ikisi de bir emir-komuta beklentisi, bir "Biri bizi bir çatı altında toplasın" beklentisi. Atıyorum, İspanya'yı Franco'dan kurtaran tek bir isim miydi? Birkaç kişinin adı öne çıksa bile, organize olmasına rağmen liderli bir hareket değildi bunlar. Dolayısıyla söke söke almadığımız bir şey için, aynı ciddiyette bir savunma yapamıyoruz ve bir kişi çıkıp sorumluluğu alsın diye bekliyoruz. Sadece Gezi ile bu buz kırılır gibi oldu. Gezi hareketinden siyasi bir birlik beklemek imkansızdı bana göre, çünkü birçok farklı uç birlik içindeyken amaç başarıldığında, o birliğin durması için bir neden kalmıyor. Yani bir taraf "Türkiye Cumhuriyeti bölünmez bir bütündür" derken diğer tarafın özerklik istemesi ve buna benzer birçok farklılıkla, hatta daha fazla sayıdaki uç ile birlikte tek bir siyasi duruş ve hareket beklenemez. Aynı uçlar bile bir süre sonra dağılır gider.

Organizatör değil de lidersizlikte birleşmeye gerek de yok, özgürlük kendi içinde ayrışma getirir zaten. Özgürlük deyince insanın bir aklı karışmalı, bir sınırlarını bilememeli, kendinden emin olamamalı ve sürekli dinamik olup bir türlü yerine oturmamalı, sürekli bir karşı çıkma olmalı.

Bu arada yuh, sorudan uzaklaşıp nerelere gelmişiz. Gerçi buraya gelmesi de kaçınılmazdı. Ama abartmıyorsun, yaşanası yer olmaktan çıktı ortalık. Bizden kötüler de var, ama kötüleri görüp de "Ne cennet memleket" demenin anlamı yok.
  • aychovsky  (24.09.14 11:28:20) 
Toplu hareket etme bilinci yok, eziklenen o toplulukta ise var.

Muhalefet cok daha bireyci yaklaşıyor toplu hareket edemiyor karşı taraf koyun denilse de ortak bir güdü hareket ediyor.

Gezi tayfasi 1 çiçekle bahar gelir zannediyor az biraz zorlukla karşılaşınca hemen pes ediyor şikayet ve ağlaklık kültürüne dönüyor.

Samimyet pek yok. Karşı taragi anlamak gibi zor ve gereksiz bir süreç yerine koyun bunlar mal bunlar tepkisi var. AKP analiz yaparken diğer taraf hamaset peşinde koşturuyor.

Birde AKP öncesi cennet değildi. Bugün kötülendn sağlık sistemi o gün cok daha beterdi. 6 aylik ömrü kalan kanserliye 9 ay sonra ameliyat tarihi verilmesi gibi absürt örnekler, doğuda iç savaşı andıran karakol baskinlari pusulr vb, ulke içi anarşi failimeçhuller, yuzde 30a varan enflasyon krizler vesaire.

Akpnin secilmesinin sebebi iyi.olmak değil kötünün iyisi olmak. Yolsuzluk hep var sefa sirmenin izmir belediye baskaniyken götürdüğü baraj milyon dolarlari iski skandali vb. Yolsuzluk daha da artti iyice rezalet oldu. Fakat eskilerde pirü pak degiller.

Daha cok yazilirda filan falan
  • efrasiyab87  (24.09.14 13:15:52) 
ben boşverdim artık. kendi götümü kurtarabilsem yeter. henüz kurtarabilmiş değilim. ülke de çok s.kimde değil maalesef. ülkenin iyiliğini isteyen adamı ne zaman öldürmediler ki şimdi sevsinler?


  • yirmisantim  (24.09.14 13:26:10) 
Öncelikle sağlıklı bir değerlendirme için önyargılardan kurtulmanız gerekiyor, siz çok abartıp kötü yanlarından bakmışsınız.

Amerika'da olsanız bunların üstüne ekleye ekleye yine bir liste çıkartabilirdiniz, ekonomik kriz yüzünden ülkenin kepenk kapatması Türkiye'de gündeme gelmiş olsa ne derdiniz acaba? Veya bir terör örgütü sürekli Türk gazetecileri rehin alıp boğazını kesip videosunu yollasa ne derdiniz? Bizi yönetenlerin çözüm bulamadığı bir sahne olduğu için denmedik laf kalmazdı.

Afrika'da olsanız eboladan girerdiniz, Filistin'de olsanız savaştan girerdiniz.. Her ülkede bu bakış açısıyla yazılacak şeyler bulunabilir. Yüzlerce ülkenin İsviçre olmasını beklemiyorsunuz değil mi?

Kadrolaşmaya laf edilmiş, bu insanın doğasıdır. İnsan marsa yerleşince orda da kadrolaşma olacak. Okulda kadrolaşma var eğitim bitmiş cümlesi anlamsızlıktan öte bir cümle yani.

Mesela yakın dönemi biraz takip ediyorsanız Ukrayna'da olsanız zaten sayacaklarınız bitmez felaket üstüne felaket yazabilirdiniz

Eğitime, sağlığa, trafiğe, kadın cinayetlerine laf etmişsiniz. Kadın cinayetlerindeki geçmişe oranla azalan değişimi araştırın, Kılıçdaroğlu'nun SGK genel müdürü olduğu zamanlardaki hastaneleri büyüklerinize sorun insanlar sıra beklerken ölüyordu şaka değil şimdi her özel hastanede bile göreceli bir şey bu ama uygun fiyatlara tedavi olabiliyorsunuz, istanbulda trafik her dönem vardı yeni başlamadı istanbulun çarpık kentleşmesi ve trafiği bunlar ülkenin boka battığını göstermez. Bu sadece bakış açısı. Türkiye her alanda "kendi limitlerine göre!" çok güçlü ve kararlı bir şekilde ilerliyor.

Yani kötü yanından bakmak isterseniz liste sıralayabilirsiniz ama gerçekçi olmak lazım.

Tabii ki ben de isterim iş güvenliği daha çok denetlensin, diplomatik başarılar daha şeffaf halka sunulsun. Felaket bir durum yok hatta Türkiye tarihine göre çok çok iyi durumdayız, etrafınızdaki at gözlüklü insanların galeyanlarına gelmeyin

Şunu bir izler misiniz?
www.youtube.com
  • ssyumusakg  (24.09.14 13:53:05 ~ 13:57:38) 
@ssyumusakg
Kadin cinayetlerinde gecmise oranla azalan egilim?
Ayni ulkede yasadigimizdan emin misin?

Kötünün iyisi bu yeaa diyip, ki o bile degil,durumu kabullenen insanla "bakiniz daha yakin bir gecmiste 1908de amerikada da oldu bu tarz seyler" diye dalga geciyorlar.sonra odul verip cumhurbaskani yapiyorlar bu adami.
Ama hastaneler cok duzeldi, tesekkurler uzun adam.
  • demoniclewinsky  (24.09.14 14:35:51 ~ 14:37:01) 
Evet eminim, eğer sadece kadın cinayetleri konusuna takıldıysanız şunu okur musunuz: eksisozluk.com

Bu istatistikleri kendinize göre yorumlayıp felaket senaryoları da çıkarabilirsiniz bakış açısısına göre fakat kadın cinayetlerinde Türkiye'nin Avrupa ortalamasının altında olduğu bir gerçek.

Zaten aslında konu kadın cinayetleri de değil, ortalamanın üstünde veya altında olmamız da değil. Dediğim gibi herhangi bir ülkede çok daha somut örneklerle felaket listeleri hazırlayıp ülke bitmiş diyebilirsiniz. Birlik olmaya çalışmak yerine hep bir nefret, tatminsizlik, karalama kampanyası sürüp gidiyor kimse lan acaba gerçekten iyi miyiz halde miyiz diye etraflıca bir değerlendirme yapmıyor çünkü işimiz gücümüz inat etmek :)
  • ssyumusakg  (24.09.14 14:57:54 ~ 14:59:07) 
@ssyumusakg
olayın sadece kadın cinayetleri kısmına takılmadım,genel olarak verdiğiniz örnekleri de anlamsız buldum.
avrupa ya da amerika'da bir süre kalıp gözlemleme şansınız oldu mu bilmiyorum,"biz yine iyiyiz" tavrını bunun eksikliğine bağlıyorum.
avrupa kadın cinayetleri ortalamasıyla ilgili ise çok net;
eksisozluk.com

yanlış giden şeyleri düzeltme şekli onları yok saymak değildir.
  • demoniclewinsky  (24.09.14 16:19:10) 
Onurlu insan sayısı giderek azaldı. Menfi ilişkiler yumağı bu topraklar.
Toplu halde bir eylem yapsan seni terörist ilan ediyorlar, diğer taraftan gerçek teröristlerin yaptıkları zerre umurlarında değil. (Bu bir örnek)
Sonuç olarak bireysel anlamda bir yere kadar bir şeylere direniyorsun. Bütün zaman/mekan/hayat maddiyat olmuş çünkü.
(Kapitalizm)
  • gece lampulu  (24.09.14 16:45:50) 
Daha bu konu açılmadan birilerinin isveç örneği vereceğini bildiğim için bu başlığa yazdığım ilk yazıda demiştim zaten yüzlerce ülkenin en gelişmiş medeniyet seviyesinde olmasını bekleyemezsiniz diye, gerçekçilik falan demiştim :)

herkes inatla bile olsa savunduğu tezi haklı çıkartabilecek, bu olumsuzluklar listesini sıralayabilecek kadar akıllı. burda da iş çıkmaza giriyor çünkü herkes gözlüklerini takıp sabitlenmiş. karalayan hiçbir zaman iyi yön göremiyor, görmek istemiyor..
  • ssyumusakg  (24.09.14 17:07:26) 
@ssyumusakg
Su sergilediginiz tavir , kocasindan dayak yiyen ama basimi sokacak evim, bir kap yemegim var diye sukreden teyze tavri.
Bir de ustune "fakat cok da iyi vurdu haa" denmesini istiyorsunuz galiba:))
Yoww dostum yoww.
  • demoniclewinsky  (24.09.14 17:57:21) 
üzüldüğüm nokta şu, hala "ülke iyiye gidiyor lan daha ne istiyorsunuz"/"ne yapsak da değişmeyecek onursuzlar lo lo lo"dan başka yaklaşım olmuyor.

yahu tv'ler vermesin, basın tayyip diye ağlasın ne olacak? 80 öncesi hareketlerde, öğrenci hareketlerinde, sendikalaşmada tv mi vardı? twitter mı vardı. hele o zamanlar büyük bir cahillik vardı. insanlar kolayca kışkırtıldı, birbirini yedi.

adım kadar eminim ülkeyi değiştirecek kadar onurlu insan var. çoğu eğitimli, geçmiştekilerden daha kailteli insanlar. sadece silkinmeleri lazım. ama çok da zaman kalmadı.
  • doxanikee  (25.09.14 08:39:51) 
@want2die +1

ne bok yerlerse yesinler. maddi durumum yerinde, duzgun yerlerde yasiyorum, dolasiyorum, okula giden cocugum yok, ozel sigortam var. yarin birgun daha ciddi bir sikinti olsa yurtdisina basar giderim.
kimsenin hakki da sikimde degil afedersiniz. 21 milyon insana laf anlatmaya calisarak omur gecmez.
  • yigitovic  (25.09.14 09:12:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.