[]

Depolama alanları neden bu kadar pahalı?

20 TB gibi bir depolama alanına ihtiyacım var. Mecburen bir sunucu kiralayıp ekstra harddiskler taktırıyorum bu da aylık yarım bin lira civarına denk geliyor.

Google Drive ve Dropbox'ın cloud servisleride yine bu ücrete eş değerde.

Donanımsal olarak satın almaya kalktığımda yukarıdaki fiyat devede kulak kalıyor. Sanırım minimum 7.000 TL ile 10.000 TL arası değişiyor.

Örnek:
www.hizlial.com

--

Asıl sorum bu depolama alanları neden bu kadar pahalı? Tamam 10-20 TB 'de boru değil sonuçta ama veri depolamayı sağlayan donanımları üretmek gerçekten bu kadar maliyetli olabilir mi?

Bundan 7-10 sene önce aynı durum 1 GB'lık flash diskler içinde geçerliydi, 80-100 TL 'ye 1 GB flash disk satın aldığımı hatırlıyorum. Şimdi bedavaya sokakta dağıtıyorlar.

Değişen nedir?

 
10 tbyi haşırt diye veren çin servisleri var bu arada...


  • ceycey e  (18.09.14 01:53:47) 
ucuza gelmesini istiyorsan eve kendi sunucunu kurmayı düşünebilirsin bence.


  • yakuza123  (18.09.14 02:31:01) 
@hayirsiz güzel açıklamışsın fakat ben daha çok donanım maliyeti açısından veri depolama donanımları neden bu kadar pahalı diye sormak istemiştim.

nasıl elektrik kaynağı barajlardan, güneşten elde edilebiliyorsa bu veri depolama dediğimiz olayın donanımlarını üretmek bu kadar zor ya da maliyetli bir iş mi de bu kadar fahiş fiyatlara alıyoruz.

örnek:
www.hizlial.com

neden bu kadar pahalı? hani pahalı olur olmasına anlarım da 3bin lirada çok be abi...
  • tek terk  (18.09.14 03:16:27) 
büyük kapasiteler kısa bir süredir var. bu sebeple pahalı. örneğin benim 32mb usb belleğim vardı. bu belleğin fiyatı şuan 32gb'lık belleğin fiyatıyla aynı.


  • zam sampiyonu domates  (18.09.14 08:23:01) 
Ar-ge'den kaynaklandığını düşünüyorum genel olarak donanım maliyetinin, yani 1 tb ile 2tb'lık hard diskin arasında ham madde olarak belki maliyet farkı olmayabilir ama o 1 tblık diske 2 tb veri yazma için yapılan ar-ge masrafını unutmamak gerek, bir de teknoloji gelişiyor yapılan yatırım dışında yapılacak yatırım içinde kaynak lazım.

Verdiğin linkteki cihazı, vestel arçelik falan bir araya gelip sadece o cihaza odaklansalar yapamazlar heralde. O cihaz günümüzün değil geleceğin cihazıdır bence piyasada olmasının sebebi de yapabiliyoruz demek içindir.
  • atom karincanin torunu  (18.09.14 21:38:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.