[]

makalelerdeki başka dillerdeki karşılık

selamlar,

tam bilemedim başlığı, şöyle anlatmaya çalışayım. örneğin wikipedia'dayım. okuduğum madde türkler. çinlilerde şöyle, bunlarda böyle diye belirtiyor.
"...geçer (Çince: 突厥 Pinyin: Tūjué; Wade-Giles: T'u-chüeh, Guangyun: dʰuət-kĭwɐt), 552-744 yılları arasınd..."

şimdi bu okunuşlar hangi alfabeye göre? IPA'ya göre mi seslendiriliyor bunlar? muhtemelen bu adamların alfabesi latin alfabesi değil, latin'e çevrilirken ne baz alınmış? umarım anlatabildim sorumu.
teşekkürler.

 
Bunlar hep kendi dilinde. Latin alfabesi kullanılmayan dillerde harflerin latin harflerine çevrilme işine romanizasyon veya latinizasyon deniyor. Bunlar da onun latinize edilmiş halleri olabilir. Örnek:
kyongilgirlsmiddleschool.files.wordpress.com

Yukarıdaki dillerin alfabelerini bilmiyorum ama eğer Pinyin dilinin alfabesi farklı ise, bu yazılan onun romanize edilmiş hali.
  • aychovsky  (14.09.14 19:10:43 ~ 19:12:56) 
peki bu romanizasyon ya da latinizasyon denilen işleme göre çevrilmiş olan kelimeler neye göre seslendiriliyor? bir standart oluşturulduğuna göre örneğin bir fransız ile bir türk'ün çıkardığı ses de aynı olmalı, değil mi?


  • dahinnotha  (14.09.14 19:31:40) 
Kendi dilinde nasıl ise o şekilde okunuyor. Örneğin, Sırbistan Kiril Alfabesi'ni kullanıyor ya; orada diyelim ki o alfabe ile bir şeyler yazıyor. Sonra, bunu romanize edince diyelim bir tane harfi y. O harf Sırpça'da u diye okunuyor, dolayısıyla u diye okunmak zorunda. Standart değil, ama standart olan bir şey var. O da IPA (International Phonetic Alphabet) sembolleri. Ancak bunlarla yazıldığında, o okunuşun ne olduğu dünya çapında standart.

en.wikipedia.org
1esoe1011.files.wordpress.com
  • aychovsky  (14.09.14 19:37:59 ~ 19:40:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.