[]

İhtiyaç halinde hırsızlık yapabilir misiniz?

Diyelim ki bir afet, savaş ya da benzeri bir olay oldu. tüm sistem çöktü ve açsınız. yanınızda aileniz de aç.

hırsızlık yapar mısınız? bu durumda nasıl bir strateji izlersiniz? hırsızlığı kendinize yakıştıramıyorsanız ailenizi doyurmak için nasıl bir plan izlerdiniz? beyin fırtınası serbest.

kendinizde, ihtiyaç halinde hırsızlık yapabilecek kapasite, veya yetenek görebiliyor musunuz?

 
hırsızlık yapmadan önce güzelce isterim elinde fazladan olan varsa. bulamazsam çalarım tabiki. hayatta kalmak söz konusu.


  • lesmiserables  (13.09.14 15:02:14) 
kimden çalacağıma bağlı.


  • okumus balikci olcam ben  (13.09.14 15:03:13) 
çok çok çok çok uç bir noktada olmam gerekiyor ki o zaman dahi önce farklı yöntemler denerim. elimdekilerle değiş tokuş yapmak gibi. elimdeki her şeyi tükettikten sonra anlaşma yapmaya çalışırım. bunlar da bittikten sonra her insan hırsızlık yapar zannımca. çünkü açlık farkında olmasak da çok ciddi bir sorun ve insanı insanlıktan çıkartabilir.


  • washe  (13.09.14 15:03:47) 
@lesmiserables

etik olmayan bir olaydan önce ahlaki olarak uygun tüm olasılıkları kullanırım diyorsun. güzel bir yaklaşım. peki ihtiyaç halinde bu hırsızlığı yapabilecek cesaret ve yeteneğin olduğunu düşünüyor musun? mesela şu an en yakınındaki bir dairenin kapısının açık olduğunu düşün. kapı açık ama içeride salonda biri uyukluyor. istediğin tüm malzeme mutfakta, salonun yan odasında. ve sen o dairenin açık kapısının önünde bekliyorsun. yapabilir misin?
  • thracian  (13.09.14 15:05:54) 
@okumuş balıkçı olcam ben
@washe

çalacağın kişi senin benim gibi biri. fakat elinde bayağı bir yiyecek var ve takas etmeyi, paylaşmayı reddediyor. kendisi için ileriye dönük olarak saklayacağını söylüyor.
  • thracian  (13.09.14 15:06:58 ~ 15:07:44) 
Ancak asiri kaos ortami ve zaten herkesin hirsizlik, yagma yaptigi gibi bi durumda yaparim tabi. Ki bu durumda toplum ahlaki diye bir sey de kalmamis oluyor.
Guclu olan hayatta kalir.

  • rayde  (13.09.14 15:07:31) 
@thracian

önce uyuyan kişiyi kaldırır yardım isterim. vermezse o adamı etkisiz hale getirip çalarım, etkisiz hale getiremezsem başka birine aynı şekilde yaparım. önce sormak şart.
  • lesmiserables  (13.09.14 15:08:24) 
@rayde

ahlaki olarak çökmüş bir sistemde, size yardımcı olmayı reddeden çok yakın bir akrabandan çalman seni rahatsız eder mi? mesela amcan ya da dayın.
  • thracian  (13.09.14 15:08:50) 
@lesmiserables

yetenek ve cesaret olarak bu işi yapabilir misin? asıl kemik soru bu. yani sormak tabiki medeni bir davranış ama medeni bir ortamda yaşamak sence hayatta kalmak için kullanacağımız yeteneklerimizi köreltmiş olabilir mi?
  • thracian  (13.09.14 15:10:23) 
@thracian

daha önce hiç hırsızlık yapmadım. cesaret var mı yok mu bilmiyorum. o durumda allah ne verdiyse girişirsin zaten.
  • lesmiserables  (13.09.14 15:13:23) 
evet. ama sanırım öylesine birinden çalmam. ve büyük ihtimalle de elime para geçtiği zaman telafi edecek bi şey yaparım.

mesela çocukken sırf hava atmak için bakkaldan cips çalmıştım, en büyüklerinden. sonra pişman olup parasını bakkal amca görmeden kasaya bırakmıştım.
  • nathanieltroy  (13.09.14 15:13:31) 
@thracian

Hayir rahatsiz etmez. Zaten oylesine bir ortamda akrabaligin bir sey ifade ettigini düşünmüyorum. Etseydi, onlar da yardımcı olurlardi.
  • rayde  (13.09.14 15:14:05) 
kişilerin, ihtiyaç duydukları önemli şeyleri çalamam. düşüncesi bile ürpertici. yani 1500 lira maaş aldığını bildiğim, cüzdanında 700 lirası olan bir adamın parasını çalamam. imkansız. ama daha "ortalık malı" şeyleri çalabilirim. direkt olarak birinin ihtiyaç duyduğu şeyi cebinden çalmayıp, ortak havuzlardan çalmak. banka, kumarhane falan gibi.

insanların cüzdanını, çantasını alacak kadar soğukkanlı değilim ama siyasetçi falan olabilirim bence güzel konuşuyom, soygunculuk için yapım çok müsait diye düşünüyorum. ama kim uğraşcak şimdi onunla.
  • pescador  (13.09.14 15:14:17) 
@pescador

çalacağın şey ailen için ihtiyaç duyduğun yiyecek malzemesi ve paylaşmayı reddeden insanlardan çalmayı düşünüyorsun. para geçmiyor zaten öyle bir sistemde.
  • thracian  (13.09.14 15:16:11) 
Zor durumda olmayan, o kiside maddi olarak sıkıntı yaratmayacak miktarda yaparim ailem icin falan. Hirsizlik yapmadan once istemeyi deneyebilirim, her ikisi de ayni derecede zoruma gider gerci. Yapmaya karar veririm ama is yetenek ve cesarete gelince nolur bilemiyorum :D muhtemelen raskolnikova donusurum giderek, elime yuzume bulastirma ihtimalim yuksek. Bu arada, gercekten onemli ihtiyac icin caresizlik durumunda yapilan hirsizligi inanilmaz ahlaksiz bi sey olarak falan gormuyorum.


  • saçdemeti  (13.09.14 15:18:09) 
Hirsizlik yaparim, oyle bir durumda katil de olabilirim. O saatten sonra yasamak icin zaten orman kurallari gecerli olur sanirim. Cocukken birkac kere sakiz caldim, potansiyeli bulurum ama katillik icin referansim yok simdilik.


  • aychovsky  (13.09.14 15:22:42) 
yaparım tabii neden yapmayayım ki? öyle bir durumda kalınca toplum kuralları, kim ne der hissi falan kaybolur. hayatta kalmak, sevdiklerini korumak daha ön planda olur.


  • ufukcel  (13.09.14 15:34:09) 
Doğal afet, savaş gibi kaos ortamlarında (bakmam gereken çocuklarım var) eğer ki temel ihtiyaçlarımı karşılayamıyorsam,çalarım evet. Ama yalnızca hayatta kalmama yetecek kadar. Daha fazlasını değil.

Verdiğin örnekteki stoklayan adamdan ona da yetecek kadar bırakırım mesela
  • old possum  (13.09.14 15:36:54) 
stoklayan falan biri varsa direkt çalarım, 1 saniye bile düşünmem.


  • tuyra  (13.09.14 15:49:58) 
o durumu yaşamadan yapamam demek gerçekçi değil bence. yapılır yani. düşünsene çocuğun aç, ölmesini mi izleyeceksin?


  • xenophobe  (13.09.14 15:50:55) 
avlanarak beslenmeyi denerdim. ama baktım olmuyor, çalmazsam çocuğum eşim açlıktan ölecek, o zaman çalarım. ama çaldığım kişi benimle aynı durumdaysa iş değişir. bilmiyorum ya yaşamadan bu soruya cevap vermek zor.


  • the kene  (13.09.14 15:58:03) 
eğer ihtiyacınından ciddi manada fazlasına sahipse o kurum ya da kişi kesinlikle yaparım. ama gidip birinden çalmam. büyük marketler vs ^_^ neden olmasın ki?


  • exist is pretty  (13.09.14 16:13:50) 
valla ne yalan söyleyeyim adam benim yapacağımı yapıyor o zaman ileriyi düşünüyor ama çalmaya çalışırım koruyabilirse kurtarır koruyamazsa gider elindeki.


  • okumus balikci olcam ben  (14.09.14 03:23:47) 
çalmak tek alternatifim ise çalarım ama hırsızlığın tek alternatif olması çok çok zor diye düşünüyorum.
afet halinde afet bölgesinden uzaklaşarak yardım alabileceğim bölgelere giderdim, gidemiyorsam avlanırdım yani illa hırsızlık yapacaksam doğrudan yemek değil avlanmama yarayacak ve avımı yiyecek hale getirmemi sağlayacak şeyleri çalardım.
hem zaten çal çal nereye kadar? en sonunda bölüm sonu canavarına yakalanıp postu deldirmek var.

savaş hali ise bambaşka. fırsatım varsa savaş alanından uzaklaşırım yoksa zaten yan tuttuğumuzun resmidir, o saatten sonra gözüm hiçbir şeyi görmez. hırsızlık da yaparım katil de olurum.
  • azizakin  (14.09.14 09:34:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.