[]

nasıl evleniyorsunuz?

babadan gelen para yok, birikmişiniz de yok diyelim nasıl evleniyorsunuz tam olarak? gelecek sene bu özelliklere sahip biri olarak evlenmeyi planlıyorum da şöyle kafadan bir hesap çıkarınca en az 40-50 bin liraya ihtiyaç var gibi duruyor.

evlilik kredisi diye bir mevzu var fakat o da 20000 liraya kadar 18 ay taksitle anladığım kadarıyla.

ben mi abartıyorum yoksa hakikaten böyle mi? detaylar nelerdir? kaynak sorununu nasıl çözdünüz? şöyle ortalama, nişandan başlayıp takı törenine kadar olan mevzuyu anlatabilecek, benim düğünde şu şu kadar tuttu, şunu önceden cash verdim, düğün sonrasına şunları salladım,şu şu kadar tutar yeğenim diyebilecek tecrübeliler buyursun, pistten çocukları aldık.

edit: maşallah hiç düğünlü dernekli evlenen yokmuş duyuruda. nikah olayını ben de isterim, hatta bana kalırsa evlenmek de saçmalık ama bunu anne babalara anlatabilme ihtimalim pek yüksek değil gibi. henüz bir girişimim olmadı gerçi, belki de kabul ederler bilemiyorum.

benim esas sormak istediğim, evlenme öncesinde 50000 lira limitli bir kredi kartınız veya birikmişiniz yoksa kısa süre içerisinde elinizde bulunması gereken bu nakit sorununu nasıl çözüyorsunuz? evlenmeye kalktığımızda evlilik sonrası taksite bağlayabildiğimiz, veya ne bileyim takılarla ödeyebildiğimiz bir şeyler var da ben mi bilmiyorum?


edit 2: ben erkek olanım lan. gelinliği diğeri giyecek.

 
önce tüm aileye ve kız tarafına nikah salonunda evlenmek gibi temiz olaysız tantanasız bir imkan varken, davullu zurnalı yemekli düğünün ne kadar gereksiz saçma bir şey olduğunu, millet eğlensin yesin içsin diye bize bu kadar girmesinin bir manası olmadığını anlattım güzel güzel. kafadan 20 bin TL cepte kaldı. geri kalanını da biriktiriyorum.


  • kafkef  (08.09.14 13:18:14 ~ 13:18:56) 
Düğün yapmak zorunda değilsin, nikah töreniyle geçiştirirsin.
Takıları bütçen doğrultusunda alırsın, her bütçeye göre ziynet eşyası var.
Ev eşyalarını bolca gezip en ucuzundan seçersin, bütçen elverince daha iyisiyle değiştirirsin.

Harcayacağın para tamamen bütçenle doğru orantılı, düğünden gelecek takılara güvenip iş yapma. Geline takı setine 1.000 TL ayırıyorsan bunu söyle, o da bu bütçe dahilinde takı seçsin kendine. Sonuçta borca girip alacaksan bile o borcu beraber ödeyeceksiniz, yok yere yük etmeyin kendinize.
  • cakabo  (08.09.14 13:20:07) 
Bence de çok gereksiz harcamalar.Hem millet yesin, içsin, eğlensin diye o kadar borca girip bir de organizasyon için bolca vakit harcayacaksın, kafa patlatacaksın, pastacısı, saloncusu, davetiyecisi ile uğraşacaksın, yetmedi düğünde herkes senden para düdüklemeye çalışacak ve günün sonunda kimseyi mutlu edemeyeceksin.

Nikahdan alıp götürcen bence. Hiç gerek yok gerisine ama kadın milletine, hele hele kız tarafına anlat anlatabilirsen.
  • Evocati  (08.09.14 13:28:53) 
kışın evlenirsen düğün masrafı yarı yarıya düşer.


  • marido  (08.09.14 13:30:00) 
kız tarafı olarak biraz anlayışsız bir ailem var. tutturdular yemekli düğün olsun kına gecesiyle beraber diye. sonra vazgeçirdim zar zor. şimdi normal bir salonda pastalı kurabiyeli bir kına gecem olacak. sonrasında erkek tarafı sadece nikah yapacak. maliyet olarak; kına gecesi ortalama 3500'e mal olur salondu kuafördü, gelinlik 1900, yol paraları benzin parası ortalama 1000 (memleket uzak). nikah salonu 500 falan işte masraflarla beraber(pendik yunus emre km). mobilyalar 13000 falan tuttu(tek birikimimiz buydu, mobilyayı peşin aldık). beyaz eşya tv halı tabak çanak 15000 falan kredi kartına taksit(çamaşır makinesini ben önceden alıp ödemesini bitirdim, tavsiye ederim, şuan beyaz eşyalar yeterli özelliğe sahip, kızı ikna et al koy kenara 9 ayda ödersin biter). bir de hiç göz ardı etmemen gereken şey ev, biz 900e kiraladık ama o eve minimum 2 ay boşuna kira ödeyeceksin, üstüne emlakçıdansa komisyon ve ev sahibine depozito vereceksin. biz bunu düşünmeden hareket ettik biraz zorlandık o arada. ufak tefek mutfak masası sandalye kitaplık bilmem vestiyer falan da 3000 falan tutmuştur, onları ikea ve koçtaştan hallettik ucuz oldu gibi. 20000 peşin min. olmalı çünkü herşeyi taksitle halledemiyorsun. nakit lazım. bir de kıza takılacak bilezik kısmı var, onu ailenin halletmesi farz yani :D Allah kolaylık versin valla zor bu işler :)


  • fuckerlove  (08.09.14 13:34:49) 
öncelikle bu kafada bir kız bularak işe başlamalısın.

yani evlenmeyi planladığın hanım erkeği sağılacak inek, düğünü de "bir kere oluyor harcamanın a.koymalıyız" olarak görüyorsa o iş yaş.

öncelikle sadece nikah yapmanız gerektiği ona da mantıklı gelsin.

çünkü gelip de takı takacak olan insanlar nikaha zaten gelirler, mecburiyet derecede yakınlardır yani.

gereksiz yere pahalı gelinlik damatlık, adam sikmeye yönelik bohça mohça vs işlerinden en ucuza yırtmaya çalışmalısınız.

eşya zaten eskiye göre oldukça ucuz, bir fırın, bulaşık makinesi filan 400-500 tl.

her şeyi taksitle alıp beraber ödeyebilirsiniz.

bak bir örnek vereyim;

bu yaz bir elemanımı nişanladım, nişanlısı ile 4-5 senedir flört halindeler. ikisi de çalışıyor ve azar azar bir şeyler yapmaya çalışıyorlar.

şimdi 4-5 senedir çıkıyorlar ve evlenmeye karar verdiler ya, e evlenme teklif etmesi de lazım ya prosüdür olarak.

kız benim elemana demiş ki "şöyle ucuz bir tektaş al, gerçek pırlanta olmasın. maksat iş yerinde arkadaşlarıma gösterebileyim"

şimdi böyle bir kız bulursan gerisi kolay :)
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (08.09.14 13:46:03) 
birikmişim yoksa düğün dernek olaylarına girmezdim. ya sadece takı merasimli nikah yapardım ya da birikene kadar beklerdim. düğün yapmayınca kız tarafının bir ömür boyu bu konudaki laflarını yemeyi kabul etmiş oluyorsun tabi ki.


  • fayfim  (08.09.14 13:53:45) 
yeni evlendim.
düğünü uygun fiyata hallettik sayılır, nikaha gelemeyip düğüne gelenler takıyla falan derken masrafı çıkardığı için çok takılmıyorum düğüne. ama çok para gömme cidden, gerekirse uzak bi yerde yaptırıp araba kaldır ama çok para gömme. biz 9000 tl verip hiçbi para vermedik, bahşiş isteyen falan olmadı.
eşyalar dersek, sonuçta sende kullanacaksın oan göre al, ev kira ise daha düşük alabilirsin tabi.

taksitli yapılabilecekleri sayayım sana

düğün salonu: bunu ta 7-8 ay önceden tutup azar azar ödeyerek, düğünden önce veya takılanlarla kapatabilirsin
beyaz eşya: 9 taksite bölünüyor. ona da evi seçtiğin gibi başlarsan evlendiğinde masrafın yarısı bitiyor
balayı: bunu da önceden hallet, hem ucuz olur hem borcu azalır

taksit yapılamayan veya yapılmazsa fiyat düşenler:
mobilya: bunu nakit al hocam, mümkünse bi kısmını hatta yarısını teslim sonrası yaparak nakit ver.
perde/halı: bunlarda nakitte ucuzlayanlar.
ev kirası: burası sakat işte. 1 kira peşin, depozito, emlakçı payı + gerekirse boya falan burası sağlam göçertti beni. en çok buna acıdım.
araç kiralama+süsleme+kuaför vb.. bunlar sıkıcı ama nakit verilecekler. pazarlık et bol bol.

tam meblağ söyleyip moralini bozmayayım ama, benim nişandan sonra birikmişim vardı ( özelden söylerim ) bununla mobilya+ -eve girme falan ödedim sadece paranın yarısı kaldı hala, 6 aylık süreçte maaşın %70ini falan borca ödedim, şimdi borç harç sadece kartlarda kaldı ödenmeyecek durumda değil, ailelerden fazla destek almadık.
  • joe dalton  (08.09.14 13:59:43) 
Tabii ki düğünü herkes ister karşı tarafa düğün istemeyin demek olmaz. Düğünü daha uygun bir yerde yapmak masrafı ciddi anlamda düşürür. Örneğin yaşadığınız yerde polisevi hakimevi öğretmenevi gibi yerler lokal tarzı yerler varsa oraları bir araştırın derim. Gelinlik için de tanıdık araştırın. Birilerinin mutlaka bir gelinlikçi tanıdığı oluyor(uzak yakın tanıdık demeyin. sizden de kar edecek sonuçta.). Gelinlikte olay işçilik. Tanıdık olunca işçilik parasından bayaa düşüyor. ben 2000tllk gelinliği 1000tlye almıştım ve çok da uzak bir tanıdığımın arkadaşının annesi gibi hiçbir alakam olmayan biriydi.
Onun dışında düğün öncesi altın borç alabileceğiniz birini bulun. Aşağı yukarı ne kadar altın geleceğini biliyorsunuzdur size. O kişiden de ihtiyacınız kadar altın alıp düğün sonrası borcunuzu yine altın olarak ödeyin.
Çok zor kesinlikle allah kolaylık versin.
Bunun dışında düğün yapılacak yerdeki menü için alternatif yaratmasını isteyin düğün mekanının. Örneğin yemekli bir düğün yapacaksanız ve menüler belliyse adamlara ben şu şu yemekleri istiyorum örneğin ordövr istemiyorum ona göre fiyat çalışın diyerek pazarlığa girişin. Düğün yapana kimse yardımcı olmadığı herkes yolmaya çalıştığı için sizin pazarlıkla ya da tanıdıkla bu işleri halletmeniz daha avantajlı olur. Fotoğrafçı falan gibi şeyleri de tanıdıklar aracılığı ile bulup önden kaparo verip kalanı düğün sonrası ödemeyi teklif edin(fotoğrafları alınca örneğin).
Tüm bunlar dışında naçizane tavsiyem eve çok eşya almayın. Daha doğrusu lazım olduğunu düşündüğünüz çoğu şeyi kullanmıyorsunuz hatta atıyorsunuz. Bu yüzden temel ihtiyaçlar koltuk yatak vb şeyler dışında çok açılmayın. Eve girince alırız diyerek müstakbel eşinizi ikna edin.
Zaten karşılıklı fedakarlık yapılmazsa baştan dünya kadar borçla evlenirseniz evlenmeden evlilikten soğursunuz.
Kolay gelsin, mutluluklar.
  • suspendline  (08.09.14 14:38:32) 
Bir de düğünde ya da nikahta hediye edeceğiniz bir şeyler varsa onları gittigidiyordan bakın alın derim(tabi satıcıyla pazarlık yapın). Ayrıca davetiye için de tasarım yapacak birileri varsa kendiniz bastırın reklamcı adı altında şirketler için baskı yapan yerler var. Daha ucuza mal edersiniz. Buradaki yerler gibi www.firmasec.com


  • suspendline  (08.09.14 14:44:12) 
söylemeyi unuttum. bence düğünü yemekli yapmayın.
tam gelin damat dansedecek, yemek faslı başlıyor millet alkışlamıyor ( bu hafta bu tür bi düğüne gittim ) yok pasta kesmede gelse olmuyor, nikah töreninde olsa olmuyor, çok önce yapsalar millet daha gelmemiş olacağından olmuyor.
kokteyl yaptırın cidden tavsiye ederim, en az 2-3 k fiyat düşer, üstüne dans pisti boş kalmaz, alkışlar eksik kalmaz.
  • joe dalton  (08.09.14 16:50:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.