[]

madem bilgisayar ortamında silinen şeyler tekrar geri çağrılabiliyor...

o zaman bizim aslında sildiğimizi sandığımız şeyler nereye gidiyor ? (ya da mesela format attığımızda kaybolan bilgiler vs) orada nasıl bir şekilde bulunuyor da geri çağrılınca tekrar eski formuna kavuşuyor ?

bir şeyleri geri dönülmez şekilde ortadan kaldırmak bir gün mümkün olabilir mi yoksa yapılan şey sadece kaybolması istenen verinin üzerini okunmasını mümkün kılmayacak şekilde karalamaktan mı ibaret ?

çok cahilim keşke ölsem... :/

 
defalarca üstüne yazınca kayboluyor hdd'deki. hatta bunun için ellere geçmemesini istediğiniz bir bilgiyi yok edecekseniz:
www.youtube.com

onun dışında clouddaki bilgilerin silindiğine zaten inanmıyorum.
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (06.09.14 13:59:01) 
@eksi sozlukte eksiyen adam, divit

cevap için teşekkürler ama bunlar daha çok sorunun ikinci kısmına ait. aslında sorunun birinci kısmına ait cevabı daha çok merak ediyorum. :/
  • kuul  (06.09.14 14:14:12) 
çok kaba bir benzetmeyle hdd'yi bir plak gibi düşün. bir veri kaydettiğinde plağın üzerini çizmiş oluyorsun. silme işlemi de aslında işletim sistemine burada veri yok demekten ibaret. aslında silinmiyor yani.
üzerine yeniden yazdığında bir çizik daha atmış oluyorsun. ama alttaki çizik fiziksel olarak kaybolmuyor, fotoğraf netleştirmede olduğu gibi karmaşık tekniklerle geri getirilebiliyor. üzerine defalarca yazdığında bu işlemi daha da karmaşık hale getirmiş oluyorsun.
en iyisi üzerinde kimyasalla çalışıp sonra yakmak muhtemelen. gene de tam emin olamazsınız:)
  • yalnux  (06.09.14 14:34:42) 
Harddiskte bilgiler sirali olarak kaydedilmiyor. Diskin farkli yerlerine bloklar halinde kaydediliyor. Format attiginda da sirali olarak kaydedilmedigi icin diskin belli yerlerindeki verilere cesitli yedekleme programlariyla erisebiliyorlar. Ustune yazildiysa kurtailmak cok daha zorlasiyor.

Benim bildigim bu sekilde oluyor.
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (06.09.14 14:35:10) 
hard disklerin başında verilerin yerinin belli olduğu dizin kısmı bulunur. özel silme yöntemleriyle silinmediğinde bu kısımdaki veriler silinir. yani bir kitap düşün onun sadece içindekiler bölümü gider. bu da birinci kısmın cevabı oluyor sanırım :)


  • washe  (06.09.14 14:35:34) 
şimdi bir örnek vereceğim ama tam olarak doğru değilse de bunun gibi birşey;

bir kağıt düşün, üstüne kurşun kalemle bir sürü yazı yazdın. sonra silgiyle güzelce sildin.

silindi ama yok olmadı, uğraşırsan geri getirebilirsin izlerine bakarak.

sonra tekrar yazı yazmaya başladın, yazı yazdığın yeni kısım kadar olan eski veriler artık geri dönüş için sıkıntıya girdi.

çünkü üstüne yazıldı, ama hala uğraşılırsa altından okunabilir, fakat çok zor.

sildin bir daha yazdın, bir daha, üzerine yazıldıkça geri gelmesi zorlaşıyor.

he ama hiç üstüne yazmadığın, sayfanın sonlarına doğru olan kısım hep kurtarılabilir kalıyor.

ulan ne güzel anlattım be :p
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (06.09.14 14:38:44) 
silme işlemini düz mantık düşünmüşsünüz ondan, bir dosyayı sildiğin zaman o dosya aslında silinmez sadece üzerine yeniden yazılabilir olarak işaretlenir, tekrar geri getirilmemesi için üzerine farklı dosyalar bu nedenle yazılır.


  • mirty  (06.09.14 15:02:40) 
orduydu, devlet kurumlarıydı filan bunlar hddleri ve ramleri hep kırıyorlar.
ahanda sırf bu iş için alet.
:))
www.garner-products.com
  • kyha  (06.09.14 15:06:05) 
eski bilgisayarını satanlara geçmiş olsun o zaman?


  • her giriste sifresini unutan adam  (08.09.14 10:38:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.