[]

veganlik saglikli bir sey mi?

bu arkadaslar hayvanlari sevdikleri icin yapiyorlar bunu ama bir yandan da vucutlari icin cok iyi bir sey olduklarini savunuyorlar da ben buna katilmiyorum. neye gore tabi lise biyoloji bilgime dayanarak, yani belki ben yaniliyorumdur bana bilimsel argumanlarla da geliyorlar ama hep veganlarin yaptiklari arastirmalar. o yuzden objektif gelmiyor acikcasi.

hayvansal proteine ihtiyacimiz yok mu? hayvansal urunlerden alinan aminoasitlerin hepsini bitkiler uretebiliyor mu? bir de uretiyordur dogada belki ama markette alip yedikleri seylere bakiyorum mesela ailede var bi tane, haslanmis patates yiyor devamli. bunun nesi yararli lan bitkisel protein de almiyor ki bu? hani nerede mercimek fasulye bilmem ne, onlari da cok miktarda tuketmek lazim diye tahmin ediyorum gerekli protein miktarina ulasmak icin. kafamda deli sorular, var mi aciklik getirecek olan? bi doktor olsa ozet gecse aslinda dadindan yenmez.

tesekkurler

 
B-12 eksikliği nedeniyle insanları aptallaştırıyor. Ayrıca bakliyat kaynaklı aminoasitler eksik aminoasitlerdir, günlük makroda yeri yoktur.


  • angelus  (04.09.14 21:46:47) 
zor ve zahmetli bi olay bence. hele türkiye gibi bir yerde. ayrıca angelus +1

bi ara sertab erener girmişti bu olaylara sonra regl düzenim değişti filan diyordu.
  • allanpoe  (04.09.14 21:49:44) 
vegan olup her gün sadece patates yiyorsan tabi değil fakat beslenmene dikkat edersen sağlıklı, bu tam tersi durum için de geçerli, dışarıdan vitamin hapı b12 takviyesi alabiliyorsun. etrafa baktığımda da çok zeki insanlar görmüyorum, sorun b12 eksikliği olmayabilir :)

bireysel örnekler yerine bilimsel araştırma varsa paylaşılmalıdır, örneğin benim dedem günde 2 paket sigara içiyor ama 90 yaşında dersem bu sigaranın sağlıklı olduğunu göstermez
  • freebird5406_2  (04.09.14 21:55:12 ~ 22:08:24) 
muhteşem beslenenler arasında mı görmüyorsun @frebird yoksa etin kilo fiyatı hayvani düzeylerde olduğu için et yiyemeyenlerde mi görmüyorsun? bu önemli bir fark

ortalama iq seviyeleri insanların beslenmesi iyileştikçe artmıştır. ve bu iyileşmeden kasıt "et"e ulaşımdır.

dışarıdan takviye alman gerekiyorsa bir şeyi, o zaman diyetin eksiktir. vücut (gebelikteki folik asit dışında) eğer bir bozukluk yoksa aldığın tüm besinleri güzelce emilmesini sağlamak için vardır.

bir not: b12 vitamin eksikliğinin semptom vermesi çok uzun sürer. en az 6 ay sonra hafif hafıza problemleri baş gösterir, bundan sonra gittikçe kötüleşir. b12 depoları uzun bir süre yeter yani kişiye.

bir de bikisel beslenmede tek problem b12 de değil, başka makromoleküller de var
  • la noix  (04.09.14 22:06:30) 
vegan olup dikkat etmezsen besinlere yeterince ulaşamazsan sağlıksız, vegan olmayıp yine besinlere yeterince ulaşamazsan o da sağlıksız anlamında dedim, orada bir ironi var, nasıl ki veganlar aptal oluyor demek tutarlı değilse onun gibi

vücudun sentezleyemediği b12yi zaten dışarıdan alman gerekiyor, burada bir tercih yapıyorsun etin içinde mi almak istersin yoksa vitamin hapı olarak mı
  • freebird5406_2  (04.09.14 22:14:57 ~ 22:24:23) 
rastgele beslenmediğiniz ve yiyip içtiklerinize özen gösterdiğiniz sürece sağlıklı.

veganlık bir avuç hippinin iş olsun diye yaptığı bir şey değil. gelişmiş ülkelerde pek çok aklı başında, entelektüel ve birikimli insanın vicdani ve/veya akılcı sebeplerle bilinçli olarak yaptığı bir tercih. bunlar arasında da ünlü profesörlerden tut girişimcilere, sanatçılardan siyasetçilere kadar her türlü akıllı ve başarılı insan var. bunca insanın hepsi aptal ve cahilmiş, kendileri ise her boku biliyormuş gibi "yeaa b12 yok aptallaştırıyor" deyip geçenlere itibar etmeyin.
  • 386 dx  (04.09.14 22:27:36 ~ 22:28:03) 
Yosun ve soya gibi bitkisel besinlerde b12 oldugu biliniyor, ne diye etten b12 almakta ısrar edip damar tıkanıklıgı vs gibi daha buyuk problemlerle karsılaşalım ki?


  • kosun lan mevzu var  (04.09.14 22:31:12) 
Damar tıkanıklığına et kaynaklı kolesterol neden olmaz; aşırı karbonhidrat/şeker tüketimi, alkol alımı, sigara kullanımı, trans yağ tüketimi ve tembellik/hareketsizlik nedeniyle artan trigliserid neden olur. Evvela bunu bilmekte de fayda var.


  • angelus  (04.09.14 22:50:56) 
sağlıksız. bahsettiğiniz biilimsel argümanları söyleyin, cevabını verelim.


  • varoluscusanri  (04.09.14 22:57:35) 
Dogada hangi etcil hayvanin cok sayida bireyi herhangi bi hayvani yatirip bogazlayamaz? Kac tane et yiyen insan, yedigi hayvani kesme dusuncesine girebiliyor? Demek ki icgudusel bi problem var et konusunda?


  • kosun lan mevzu var  (04.09.14 23:11:18) 
Vegan beslenme, dengeli olduktan ve dikkat edildikten sonra evet sağlıklı. Kaldı ki beslenmeden kaynaklı bir sağlık sorunu yaşanmak istenmiyorsa bu şekilde bir dengenin ve dikkatin her türlü beslenmede sağlanması gerekir.

Özellikle B12 konusuna değinilmiş. B12 eksikliği, hayvansal gıda tüketen insanlarda da sıklıkla rastlanan bir durum. Bunu sadece vegan beslenenlerle bağdaştırmak anlamsız. Kaldı ki hayvansal gıdalardan da B12'nin yeterince karşılanıp karşılanmadığını tespit etmek zor çünkü bu vitamin bazı bitkilerin üzerinde yaşayan birtakım bakteriler tarafından üretiliyor. Hayvanlar da bu bitkileri ve bu bakterileri taşıyan toprağı yiyerek B12 alıyorlar. Günümüzdeki endüstrileşmiş hayvansal ürün sektörü ve bu endüstrideki hayvanlara verilen yemler düşünüldüğünde, onların da bir B12 kaynağı olduğu şüpheli bir hal alıyor.

Kendimden örnek vermem gerekirse sağlık açısından; 2008'de vejetaryen olarak başladım ve 2011'den beri de vegan besleniyorum. Düzenli kan tahlillerimi yaptırıyorum ve şimdiye kadar B12 dahil tüm değerlerim normal seviyede. B12'yi bazı zenginleştirilmiş gıdalar (bitkisel sütler, kahvaltılık gevrekler v.b.) vasıtasıyla alıyorum. Herhangi bir sağlık sorunum da yok. Tam aksine bu beslenme türüne geçtiğimden beri enerjim arttı, uykum daha düzenli bir hale geldi ve daha az soğuk algınlığı sorunu yaşamaya başladım.
  • Thredith  (04.09.14 23:39:09) 
Daha az soguk alginligina yakalaniyorsun daha enerjik ve canlisin.

Cunku dogana uygun besleniyorsun. Parcalamaya icinin elvermedigi hayvanin etini lopur lupur yutmuyorsun.

Otcullugun geregini yapiyorsun.
  • kosun lan mevzu var  (04.09.14 23:44:32) 
@varoluscusanri hocam hic hatirlamiyorum.

@kosun lan mevzu var hocam insan otcul bir hayvansa nasil sindiriyor eti? gecmiste de avlanmisiz senelerce. parcalamaya icimiz el vermis binlerce sene. markette bulamasak elimizle oldurmemiz gerekse gene oldurur bir cok insan bence. ramazanda kesiliyor gozumuzun onunde iste, hayvanlar aci cektigi icin mutlu olmasam da etini yemeye degiyor ki yapmaya devam ediyoruz.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (04.09.14 23:55:30) 
Ozellikle kirmizi etin kalin bagirsak kanseri yaptigina ne diycez? Cidden iyi sindiriyoruz galiba


  • kosun lan mevzu var  (04.09.14 23:58:37) 
15 milyonluk insanlık tarihi boyunca insanlar daha 10 bin yıldır tarım ürünleriyle besleniyor, ondan önce, 14 küsur milyon yıl boyunca ağırlıklı olarak avladıkları hayvanlardan gelen protein ve yağlar ile arada bir ağaçlardan düşen meyveleri yiyip sağdan soldan topladıkları yeşil yapraklı otlarla beslenirdi. Bu insanların fosillerinde yapılan araştırmalarda görülüyor ki ne kanserden ölen var ne de kalp damar hastalıklarından. Ki bu ölümler tarımın icadıyla ve tahıl ürünlerine/karbonhidrata ulaşımın kolaylaşmasıyla artmıştır. Yani insanın doğası gereği etle değil de tahıl ve otla beslenmesi son 10 bin yıldaki evrimde olamayacağına göre, insanın doğası gereği et yediği bilinen bir gerçektir. Ha şimdi siz bana o zaman insan ömrü zaten 25 seneydi, sonradan uzadı derseniz ben de size o uzama antibiyotiğin bulunmasıyla oldu derim. Dediğim gibi, insanın doğasında otla beslenmek yoktur; ot, ete ulaşılamadığında yenilen yan bir üründür. Bu konuda romantiklik yapmaya gerek yok, insan etcil bir canlıdır. Son 10 bin yılı saymazsak eğer, ki bu tarih tarımın icadıyla birlikte insanların gitgide salaklaşmasına tembelleşmesine şişmanlamasına kalp krizi geçirmesine ve kanser olmasına denk gelir, insanoğlu 15 milyon yıl boyunca etle beslenmiştir.


  • angelus  (05.09.14 00:05:06) 
hocam her seyin fazlasi zarar, ingilizce biliyorsaniz bir okuyun.

www.health.harvard.edu
  • babamasoliimbananickaldirsin  (05.09.14 00:08:31) 
Bazi kaplanlar kan gorunce bayiliyor :(


  • kosun lan mevzu var  (05.09.14 08:18:44) 
Uzun vadede veganlık kesinlikle yıkıcı. Vicdani sebeplerle uygulanması tabii ki saygı duyulacak bir şey ama fiziksel ve zihinsel performans olarak bir veganın, hayvansal protein ve yağ yoğunluklu beslenen biriyle yarışması zor. Sadece protein alımını denkleştirebilmek için protein kaynaklarının beraberinde bir dolu karbonhidrat alımı yapması gerek, ki bu bile eksik aminoasitleri tamamlamıyor. Bu kadar karb tüketiminin insan vücudunda uzun vadede etkileri ise dramatik olacaktır.


  • arnold schwarzeneger  (05.09.14 09:00:11) 
veganlık sağlıklı bir şey.
vegan, vejeteryan, pesketaryan, ...
ne olduğunuz önemli değil.
dengeli ve yeterli beslenme tek kuraldır.
bu tarz yeme tercihlerini sadece beslenme amacıyla değerlendirmeyin. hepsinin felsefesi farklıdır. insanların tek ihtiyacı da beslenme değildir. bu şekilde değerlendirmeli!

vegan olmayabilirsiniz. diğer yandan vegan arkadaşlarınız varsa, özellikle rica edip kendinize vegan yemekleri pişirtebilirsiniz. arada yemenizde fayda bile var hatta...
  • cliquot  (05.09.14 09:07:21) 
@angelus gerekli açıklamayı yaptı, insan genetiğine uygun olan beslenme vegan beslenme değildir. Genetik olarak, avcı-toplayıcı atalarımızdan çok farklı değ*iliz. Ki onlar, büyük ölçüde, taze sebze-meyve ile beslenirlerdi. @Arnold'un söylediklerine de sonuna kadar katılıyorum, gerekli aminoasitleri almak için sebze kombinasyonları yaratmak yetersiz kalabilir, tahıllara yönelmek ise uzun vadede korkunçtur.


  • varoluscusanri  (05.09.14 13:16:04 ~ 13:20:04) 
ya cidden birazcık salak oluyorlar ne yazık ki :( bi de hemen yoruluyorlar falan. ilginç.

ama bence veganlık o gıdadan tiksinmek olmalı. ayy tavuktan yumurtasını alıyorlar o üzülüyo hayvanı kullanıyorlar diye üzülüp yaptığım keki görünce yiyemediği için neredeyse ağlamayacak mesela.

ımmhh mis gibi kokutmuşsunuz yine mutfağı yaa balııık kalamaar diye de ağlamayacak.

çok doluyum oğlum ben veganlara :( b12 alsınlar rica ediyorum. özentilikten değil de içten geldiği için yapsınlar.
  • exist is pretty  (05.09.14 13:37:28) 
Doğada aslan kaplan hayvan etini pişirmeden yiyor. Bazen günlerce açıkta kalmış eti bile yiyor.

Sen eti pişirmeden yemeyi dene bakalım. Ya da sütü kaynatmadan içmeyi.

İnsnın doğasında varmış... Görelim bakalım doğada ateş ve teknoloji olmadan "etçil" dediğin hayvanlar gibi beslenebiliyor musun.

İnsan etçil değildir. Başka hayvanın sütünü bile içemez.
  • harzem  (05.09.14 13:59:50) 
Harzem +1

İnek veya benzeri bir hayvanin sutu insana yarardan cok zarar verir.

Avci toplayiciymis da insan bilmem ne..

Yok oyle bi dalga. Yanlis bir beslenme aliskanligi edinilmis yuzyillar evvel ve devam ediyor. Bu yanlislik hangi asamada basladi tespit etmek zor fakat gercek olan insanin otcullugur. Cene yapisi bile etcil degilken hangi avciliktan soz ediyorsunuz?
  • kosun lan mevzu var  (05.09.14 14:31:54) 
Köpek dişleri olan bir türün otçul olduğunu söyleyemeyiz. Omnivore denebilir belki ama bu bile tahıl bazlı beslenmenin sağlıksızlığını yanlışlamaz.


  • arnold schwarzeneger  (05.09.14 15:07:59) 
Pişirilmemiş sütü ve eti tüketemeyen, eti sütü dolapta bekletmezse bir gün sonra bile yiyemeyen canlıya da etçil denemez.

Eti, sütü, yumurtayı tüketmek için işlemlerden geçirmemiz gerekiyor. Nasıl "doğamızda var" bunu anlatın bu durumda bana.
  • harzem  (05.09.14 15:12:03 ~ 15:13:08) 
Otçul hayvanların beslendiği formatta beslenebiliyor musun? Çamura batmış otu yiyebiliyor musun? Verdiğin örnekler anlamsız.


  • arnold schwarzeneger  (05.09.14 15:13:50) 
insan etçildir demedik, insan hepçildir, bu hepçilliğin içine de , tahıl değil,hayvansal ağırlıklı gıdalar + taze sebze meyve girer. Milyonlarca yıl boyunca, insanoğlunun temel diyeti bu şekilde olagelmiştir.


  • varoluscusanri  (05.09.14 15:17:52) 
Size insanlar 15 milyon yıldır et yiyor diyoruz, siz ateşten bahsediyorsunuz. Ateş bulunalı 700 bin sene olmuş, 15 milyon yılda nerede 700 bin sene nerede. Ateş bulunmadan önce de insanlar et yiyordu ve ateş olmadığı için bilmem inanır mısınız ama eti çiğ olarak yiyorlardı. Çiğ et yeniliyordu yani sorun yok o konuda. Bizim şu an yemiyor oluşumuz, yenilmez olduğu anlamına gelmiyor. Biz daha lezzetli olduğu için pişirerek yiyoruz diye bu insanın etçil olduğu gerçeğini değiştirmiyor. İnsanlar sadece, o dönemde ete ulaşmak bugünkü kadar kolay olmadığı için -Bir avın peşinden 40 kilometre koşmak kolay değildir her gün- zaman zaman da meyve ve otlarla beslenirdi sadece. O nedenle rica ediyorum argüman sunacaksanız anlamlı bir şeyler sunun, ateşin bulunmasıyla et yemeye başladık gibi saçmalıklarla gelmeyin cidden gerizekalı gibi görünüyorsunuz. Zira 15 milyon yıl > 700 bin yıl.


  • angelus  (05.09.14 15:29:44) 
veganlık out, low carb in.

en sağlıklısı low carb tipi beslenme bana göre.
  • neferkitty  (05.09.14 15:31:22) 
Atesin bulunmasiyla etcil olduk gibi bir ifade kullanan oldu mu burada?

Milyonlarca yildan bahsediyoruz evet. Eger ki o donemde cig et yiyen bir insan turu vardi ise su an cig etten hastalik kapma durumu bile o anki durumdan evrilmis oldugumuzun acik gostergesidir.
  • kosun lan mevzu var  (05.09.14 15:38:29) 
15 milyon yıl önce insan mı vardı te allam yaa. 150,000 yıl önce "homo erectus" vardı, biz yoktuk. Bana ateşin bulunmasından önce et yediğimizi ve ölmediğimizi açıklayan bi kaynak göster gözünü seveyim.


  • harzem  (05.09.14 16:18:40) 
çok sağlıklı. ama bu sağlıklı sağlıksız bakış açısı tamamen yanlış. sana insan eti çok sağlıklı desek insanları öldürüp yiyecek misin?


  • hkku  (05.09.14 16:42:16) 
Homo Erectus'lar 2 milyon yıl önce de dünyada varlardı, soyları da 250 bin yıl önce tükendi. Bunun neresinde ne gibi bir çelişki var anlamadım ama isterseniz Bilal'e anlatır gibi anlatayım: Homo Erectus'ların soyu 250 bin yıl önce tükendi, o 250 bin yıldan 2 milyon yıl öncesine kadar dünya üzerinde yaşadılar. Yani sizin dediğiniz gibi 150 bin yıl önce yaşamadılar. 150 bin yıl önce soyları çoktan yok olmuştu. Yoklardı yani dünya üzerinde. Ateşin bulunmasına gelirsek, 700 bin yıl önce bulundu ateş. Homo Erectus'ların da 2 milyon yıl önce hayatta olduklarını düşünürsek, arada ateşin olmadığı muazzam bir süreç vardı, o arada eti normal olarak çiğ yiyorlardı. Tabii onlardan çok önce yaşayan İnsansılar konusuna falan girmiyorum devreleriniz yanmasın diye, 36 milyon yıl önce de onlar vardı dünyada. Onlar da eti çiğ yiyorlardı haliyle. Ayrıca bu klasik insanlık tarihindeki süreçler için benden belge beklemeniz de çok tuhaf oldu doğrusu. Bunca zaman nerde nasıl araştırma yaptınız bilmiyorum ama ya yanlış yerlerde araştırmışsınız ya da araştırdığınız şeyleri anlamamışsınız. Bakın yineleyeyim de kafanız karışmasın: 2 milyon yıl önce hayat bulup 250 bin yıl önce yok olanlar Homo Erectus'lar. Homo Erectus konusu açıldığı için ve onlarla ilgili yanlış bilgi verdiğiniz için düzelttim ben, yani ben söylediklerimin arkasında duruyorum, bir şey değiştirmedim.

Ayrıca "150 bin yıl önce Homo Erectus'lar vardı" sonucuna ulaştığınız araştırmayı nasıl yaptınız çok merak ediyorum. 200 bin yıl önce Homo Sapiens'ler vardı zaten dünyada :)
  • angelus  (05.09.14 17:33:45) 
Homo erectus: 1.9 milyon yıl önce ile 143,000 yıl önce arasında yaşadığını gösteren fosil kanıtları var:
en.wikipedia.org

Ateşten önce et yiyemediklerine dair açıklama:
en.wikipedia.org

İngilizcen yetmezse yardım edeyim.

Kimlerle uğraşıyorum ya...

Tartışmaya devam etmek istiyorsan gel özele. Buraya yazmıyorum artık. Bir yerinden sayı ve bilgi uyduranlara cevap yetiştirmeyeceğim.
  • harzem  (05.09.14 18:23:31 ~ 18:24:34) 
"Because of the indigestible components of plants such as raw cellulose and starch, some parts of the plant such as stems, mature leaves, enlarged roots, and tubers would not have been part of the hominid diet prior to the advent of fire"

ilk cümle bozdu @harzem
  • la noix  (05.09.14 18:28:29) 
Homo Erectus'lar et yemezlerdi dediğinize göre sizinle tartışacak bir şey kalmamış demektir. Homo Erectus'lar ateşin bulunmasından önce de sonra da hayvanların beyni dahil her yerlerini yerdi, sırf ateş yok diye et yemeyeceklerini düşünecek kadar saf değilsinizdir diye umuyordum ama hayalkırıklığına uğradım doğrusu. Bir de Wiki'den link veriyor ya, araştırma yaptığınız yer ora mıydı :) Of ya, ateşten önce et yemezlerdi ne demek allah aşkına, son yıllarda duyduğum en komik iddia bu oldu et yemezlerdi de ne yerlerdi, karnabahar mı yiyorlardı, zeytinyağlı pırasa mı yiyorlardı :) Valla ben de sıkıldım sizden, daha zekice şeyler sunacaksanız tartışalım yok eğer ateşten önce et yemezlerdi gibi garip açıklamalar yapacaksanız bırakalım bu işi. Et yemiyorlardı dedi ya :)


  • angelus  (05.09.14 18:36:46) 
Al, hemen bulunabilen kaynaklar vereyim sana:

Et yiyemiyorlardı değil sindiremiyorlardı, vücutları elverişli değildi:
www.ibtimes.com

"A key problem that researchers have encountered with Homo erectus anatomy was the small size of their teeth and jaws which were ill-fitted for eating the tough raw meat of game animals."

www.slate.com

"Access to cooked food means a hominid no longer needs enormous teeth to break down all that raw meat and roughage into swallowable hunks, nor does it need as robust a digestive system to process it all."

Çiğ et yemek insanın doğasında yok. Pişmiş et de kendi icadımız. Doğadaki diğer et yiyen hayvanlarda pişirmek gibi bi dert yok.

Kaynak gösteren hep ben oluyorum, hiç gösteremeyip kendini salak durumuna düşüren sen oluyorsun. Bi de benimle dalga geçmeye çalışıyorsun, komik adam seni :)

Ayrıca bu dakikadan sonra bu konu altında Jeniffer Lawrence'ın yeni fotoğraflarını göstersen bile cevap yazmıyorum. Az önceki sözümü bozdum zaten kendime kızdım.
  • harzem  (05.09.14 18:49:46 ~ 18:51:58) 
"Köpek dişleri olan bir türün otçul olduğu söylenemez" denilmiş. İnsanların ağzındaki köpek dişleri öğütmek ve çiğnemek için vardır; gerçek et oburlar gibi söküp parçalamak için değil. Ölü bir hayvan gördüğünüzde ağzınızın suyu akarak onu yemek istemiyorsanız, bu sizin doğanızın otobur olduğunu gösterir.

İnsan ırkının otçul olan diğer canlılarla gösterdiği fiziksel benzerlikler ve aslında doğanızın ne olduğunu karşılaştırmalarla görmek için şuraya bir bakıverin et yediğiniz için ışıldayan, zeka küpü beyinlerinizle (git: 1.bp.blogspot.com )

Vegan olmakla ilgili şunu da anlamanız lazım. Veganizm sadece bir beslenme şekli değildir. Bir felsefedir, yaşam biçimidir ve vicdani bir durumdur. Vegan olmayı seçen kişilerin, bu seçimi yapmadan önce düşündükleri son şey sağlıklı ve/veya insan doğasına uygun bir beslenme şekli olup olmadığıdır. Çünkü etik nedenlerden dolayı vegan olmayı seçen kişiyi sağlığından ve doğasından önce o nedenler ilgilendirir ve yönlendirir. Eğer sağlık başka canlıları katletmeyi ve sömürmeyi gerektiriyorsa, o sağlığın vegan kişi için hiç bir anlamı yoktur.

Ey siz mahalle baskıcıları, "et yiyorum o zaman süper zekalıyım ve aşırı derecede sağlıklıyım"cılar, "insanoğlu 15 milyon yıl etle beslenmiştir"ciler. Bu işin felsefesini ve vicdani sebeplerini anlamıyor veya anlamak istemiyorsanız yorum yapmayın. Veganların sağlığını sıhhatini düşünmeyin. Neyin doğa gereği olduğunu veya olmadığını tartışmayın. Her doğa gereği olan şey doğru olacaktır veya kişi doğasını hiç reddetmeyecektir diye bir kaide yok! Binbir çeşit işkenceyle hayatına son verdiğiniz canlıların hücrelerini vücudunuza alarak, bağırsaklarınızda çürüyen ceset artıklarıyla, kanla ve gözleriniz endüstrinin vahşetine tamamen kapalı bir şekilde sözüm ona mutlu mesut, sağlıklı bir şekilde yaşayın. Bırakın veganlar sağlıksız olsun. Siz bir susun yeter.
  • Thredith  (05.09.14 18:53:15) 
Bakın size daha çok şaşıracağınız bir bilgi vereyim. Yirmilik dişler var ya, onlar sırf çiğ eti daha kolay parçalamak için vardı atalarımızın ağzında. Yani sırf eti yiyebilelim diye ağızlarında bu diş vardı inanabiliyor musunuz? Sonra ateşi bulunca etler yumuşayınca o dişe de gerek kalmadı, kullanılmayınca da yirmilik dişler bugünkü halini aldı. Yani doğamız bile eti yeme biçimimize göre evrimleştirmiş bizi. Hala diyorsunuz ki yok hazmedemiyordu yok bilmem ne :) Kaynak sunmuyorum ben gerek yok zira, sizin için yeni olabilir ama bunlar milyonlarca yıllık insanlık tarihiyle ilgili sıradan bilgiler :)

Edit: Veganlığı desteklememekle birlikte bunun temelde felsefi ve vicdani bir beslenme şekli olduğuna katılıyorum. Ama bu veganlığın sağlıksız bir beslenme şekli olduğu gerçeğini değiştirmiyor yine de.
  • angelus  (05.09.14 18:54:34 ~ 18:56:46) 
insanların sindirim sistemi et yemek için çok elverişli değildir.

insanlar hayvansal protein olarak ne yer biliyor musunuz?

böcek. evet böcek. insanın yemesi gereken şeyler böcek, yemiş, sebze ve meyve. tahıl tüketimi de sanıldığından çok daha uzun süredir var.

www.sciencedaily.com
www.alternet.org
  • clementine  (06.09.14 00:56:07) 
1)tahıl tüketimi sanıldığından uzun süredir var olsa bile, ne kadar uzun olabilir ki,insanlığın tarihine kıyasla. TAhılda problem, kan şekerinin fazla yükselmesidir. Hayvansal ürün kullanmayan bir kişi, gerekli aminoasitleri kombine etmek için tahıla yüklendiğinde, çok fazla karbonhidrat bağımlısı olmuş olacaktır. Bu da kişiyi, metabolik hastalıklara eğilimli, uyuşuk bir hâle getirebilir. Vegan değil de vejateryan olan bir kişi, bu sorunları pek de yaşamayacaktır, yumurta, süt ürnleri vs. tüketerek.

edit : böcek de yenebilir tabii, sağlıklıdır :)


2) İnsanoğlunun 700bin yıldır et yediğini düşünmek komiktir, insanın et-hayvansal ürünleri temel besin maddeleri hâline getirmeleriyle, beyin hcimlerinde pik yaşanma devirlerinin paralel olduğu artık neredeyse kesin oalrak bilinmektdir. Ateşin etle buluşması, sabun ve antibiyotikten önceki, mikroroganizmalarla savaşımız sürceindeki, ilk büyük silahımızdı; faydaları bir kez yerleşince, vazgeçilmezimiz oldu. Sindirim süresini kısaltması da çok büüykk bir avantajdı. Kaldı ki, 700bin sene de, evrimsel açıdan, anlamlı bir süredir.

3) Veganlık vicdani bir tercih olabilir, fakat doğanın gerçekleri, vicdani gerekçeleri umursamaz. Ki bana göre, ve birçok kişinin de böyle düşündüğünü sanıyorum, asıl vahşet, etinden-sütünden yararlanmak üzere mutualist ilişki getliştirdiğimiz hayvanları -bu anlamda varlıkları da bise bağımlı hale gelmiş olan- kullanmak değil; onları 'modern tesis' adı altındaki işkencehanelerde, eziyet içinde, hareket bile etmelerine fırsat vermeden, kelimenin tam anlamıyla 'meta' olarak işleyip kullanmaktır. Asıl sorgulanması gereken budur. Erdemli, geleneksel bir hayvancılıkta (Atlas dergisinin rengeyiği türkleri konu başlıığını okuyunuz, sütlerinden beslendikleri geyiklerine nasıl da can yoldaşları gibi davrandıklarını göreceksiniz), vicdanî rahatsızlıklardan sözetmek, 'snobluktur'.
  • varoluscusanri  (06.09.14 13:06:01 ~ 13:26:30) 
takip
bir ara okiyim ben.

  • titiraprap  (06.09.14 13:08:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.